Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
wawa69
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by wawa69 »

mzooledz wrote:
Beckett_ wrote:Problemy z Apple Car Play podobno rozwiązuje aktualizacja (2-3h). Nie wiem czemu:
a) nie mam jej dostępnej w samochodzie
b) nie zostało to zrobione przed wydaniem mi auta

Poza tym:
- lekko krzywo spasowana klapa bagażnika (prawa strona kilka mm niżej) - do regulacji przy aktualizacji softu, na którą się umawiam
- zarządzanie stacjami radiowymi... dziwne
- nawigacja fabryczna mocno nieaktualna, bardzo nieprzyjemny głos lektorki
- asystent Lexusa jest bezużyteczny (reaguje jak chce, wyniki najczęściej o kant D sobie można potłuc)
- systematycznie zdarza mi się sytuacja, że chcąc odpalić auto dostaję, iż napęd elektryczny, czy tam hybrydowy jest niegotowy. Czasem muszę 2-3 razy go włączyć/wyłączyć
- wykrywanie pasów na jezdni działa bez jakiejkolwiek logiki - średnio widoczne ogarnie, świeżutkie i wyraźne potrafi ignorować kompletnie
- nie widzi hotspotu iPhone
- wycie przy dynamicznym przyspieszaniu niemiłosierne
- auto na początku nie zapamiętywało mojego telefonu, musiałem przestawić to i owo w ustawieniach, szkoda, że Pan, który wydawał auto tego nie ogarnął, ale ogólnie jeszcze dużo go tam dziwiło
- spasowanie w niektórych miejscach budzi moje wątpliwości

Z plusów:
- jestem zadowolony z zakupu
- auto jest ładne
- prowadzi się przyjemnie
- nagłośnienie w porządku, nie jestem audiofilem, ale gra przyjemnie, choć mało możliwości personalizacji
- dźwięk w trakcie połączenia telefonicznego super dla drugiej strony (obecnie wyłączyłem Car Play)
- lubię nowe klamki, u mnie się sprawdzają
- póki co same ultra-krótkie dystanse (przedszkole/sklep/market itp) - ok 7,5L/100km
Co do tego punktu w ktorym auto nie odpala i pokazuje ze niegotowy napęd to u mnie jest to samo. Jest to na 99% związane z alarmem vodafone który poprostu czasem jest wykrywany zbyt późno. Dziwne natomiast jest to ze nie da sie wcisnać po raz kolejny przycisku start i odpalić silnik tylko trzeba najpierw wylączyc samochod calkowicie i dopiero pozniej właczyc
%
Też to zauważyłem jak miałem wynajęte auto na weekend.Na wyświetlaczu po zatrzymaniu pojawia się komunikat:naciśnij pedał hamulca i naciśnij przycisk START ale na wykonanie tych czynności samochód w ogóle nie reaguje.W wypożyczonym modelu tunel środkowy(tam gdzie jest schowek i gałka zmiany biegów) był słabo zamocowany i dość mocno się ruszał.
Z rzeczy które od razu pozytywnie mnie zaskoczyły to podstawowe nagłośnienie,szczególnie jeżeli źródłem dźwięku jest telefon.Nie wiem jak duża jest różnica pomiędzy Pionierem a Markiem Levinsonem ale ten pierwszy daje radę.
mzooledz
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by mzooledz »

Ogólnie mam wrażenie że jeśli chodzi o spasowanie całego wnetrze to lexus niestety wykonał krok wstecz. UX żony jednak jest spasowany duzo lepiej
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Post by Tomasz76 »

Czy przy odbiorze samochodu zostaliście poinformowani, jak należy samochód odpalać? Ja przy odbiorze jednego, jak i drugiego auta zostałem doszkolony. Otóż nie można wejść do Lexusa NX i od razu nacisnąć przycisk odpalania. Auto potrzebuje trochę czasu, żeby skomunikować się z zabezpieczeniem firmy Vodafone. Jeśli karta (Vodafone) nie zdąży się połączyć z samochodem, to po naciśnięciu przycisku odpalania pojawia się komunikat, że napęd hybrydowy nie jest gotowy do jazdy. Moja procedura uruchamiania zawsze wygląda tak samo. Otwieram drzwi, wsiadam, zamykam drzwi, zapinam pasy i dopiero odpalam. I wykonuję te czynności wolno. Przestrzegając tej procedury, nigdy nie miałem problemu z odpaleniem samochodu. Jeśli kogoś denerwuje takie czekanie na komunikację zabezpieczenia Vodafone z samochodem, to po pół roku od zakupu NX może z tego zabezpieczenia zrezygnować. Przez 6 miesięcy nic nie płacimy za to zabezpieczenie. Po tym okresie będzie pobierany miesięczny abonament.

@Beckett – gdy czytam to co napisałeś, to zastanawiam się, czy na pewno odebraliśmy taki sam model samochodu. Obydwa moje NX są spasowane idealnie w środku, jak i na zewnątrz. Proponuje, żebyś wziął miernik lakieru i sprawdził, czy auto nie było uszkodzone np. w transporcie. W zarządzaniu stacjami radiowymi nie widzę żadnego problemu, chociaż muzyki najczęściej słucham przez Spotify. Z nawigacji fabrycznej korzystam rzadko. Jednak kilkukrotnie na trasie ją włączyłem i nawet pokazywała korki online. Może w mieście sprawuje się gorzej, tego nie sprawdzałem. Wolę jednak zdecydowanie korzystać z google maps lub naviexpert. Z asystenta głosowego Lexusa nie korzystam, bo rzeczywiście nie idzie się z tą panią dogadać. A tak niedawno pisałem, że rozmowa ze sztuczną inteligencją idzie mi coraz lepiej. Niestety tak nie jest. Jeśli chodzi o aktywny tempomat i wykrywanie pasów, to jest to moje najlepsze auto pod tym względem. Utrzymuje się idealnie pomiędzy liniami i tylko co 15 sekund dotykam lekko kierownicy. Później znowu cieszę się autonomiczną jazdą. Zaznaczam jednak, że jeżdżę na aktywnym tempomacie głównie po drogach ekspresowych i autostradach. O wyciu silnika przy gwałtownym przyspieszaniu już wcześniej pisałem. Mi aż tak bardzo to nie przeszkadza, ale faktycznie mogli lepiej wyciszyć komorę silnika. Mój Iphone łączy się z autem błyskawicznie bezprzewodowo, a rozmowy są wyraźne. Co do spasowania wnętrza, to u mnie jest idealnie. Nic na razie nie skrzypi, a naturalna skórzana tapicerka w wersji Omotenashi, jest rewelacyjna w wyglądzie i dotyku. Jaką wersję wyposażenia NX posiadasz?
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Czy wskazowki z apple carplay lub android auto wyswietlaja sie na HUD?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mzooledz
Lex user

Post by mzooledz »

Niestety nie. Wyświetlają się natomiast na ekranie obrotomierza w lewym górnym rogu. Być może da się to zmienić aktualizacja w przyszłości
Beckett_
Lex user

Post by Beckett_ »

Tomasz76 wrote:Czy przy odbiorze samochodu zostaliście poinformowani, jak należy samochód odpalać? Ja przy odbiorze jednego, jak i drugiego auta zostałem doszkolony. Otóż nie można wejść do Lexusa NX i od razu nacisnąć przycisk odpalania. Auto potrzebuje trochę czasu, żeby skomunikować się z zabezpieczeniem firmy Vodafone. Jeśli karta (Vodafone) nie zdąży się połączyć z samochodem, to po naciśnięciu przycisku odpalania pojawia się komunikat, że napęd hybrydowy nie jest gotowy do jazdy. Moja procedura uruchamiania zawsze wygląda tak samo. Otwieram drzwi, wsiadam, zamykam drzwi, zapinam pasy i dopiero odpalam. I wykonuję te czynności wolno. Przestrzegając tej procedury, nigdy nie miałem problemu z odpaleniem samochodu. Jeśli kogoś denerwuje takie czekanie na komunikację zabezpieczenia Vodafone z samochodem, to po pół roku od zakupu NX może z tego zabezpieczenia zrezygnować. Przez 6 miesięcy nic nie płacimy za to zabezpieczenie. Po tym okresie będzie pobierany miesięczny abonament.

@Beckett – gdy czytam to co napisałeś, to zastanawiam się, czy na pewno odebraliśmy taki sam model samochodu. Obydwa moje NX są spasowane idealnie w środku, jak i na zewnątrz. Proponuje, żebyś wziął miernik lakieru i sprawdził, czy auto nie było uszkodzone np. w transporcie. W zarządzaniu stacjami radiowymi nie widzę żadnego problemu, chociaż muzyki najczęściej słucham przez Spotify. Z nawigacji fabrycznej korzystam rzadko. Jednak kilkukrotnie na trasie ją włączyłem i nawet pokazywała korki online. Może w mieście sprawuje się gorzej, tego nie sprawdzałem. Wolę jednak zdecydowanie korzystać z google maps lub naviexpert. Z asystenta głosowego Lexusa nie korzystam, bo rzeczywiście nie idzie się z tą panią dogadać. A tak niedawno pisałem, że rozmowa ze sztuczną inteligencją idzie mi coraz lepiej. Niestety tak nie jest. Jeśli chodzi o aktywny tempomat i wykrywanie pasów, to jest to moje najlepsze auto pod tym względem. Utrzymuje się idealnie pomiędzy liniami i tylko co 15 sekund dotykam lekko kierownicy. Później znowu cieszę się autonomiczną jazdą. Zaznaczam jednak, że jeżdżę na aktywnym tempomacie głównie po drogach ekspresowych i autostradach. O wyciu silnika przy gwałtownym przyspieszaniu już wcześniej pisałem. Mi aż tak bardzo to nie przeszkadza, ale faktycznie mogli lepiej wyciszyć komorę silnika. Mój Iphone łączy się z autem błyskawicznie bezprzewodowo, a rozmowy są wyraźne. Co do spasowania wnętrza, to u mnie jest idealnie. Nic na razie nie skrzypi, a naturalna skórzana tapicerka w wersji Omotenashi, jest rewelacyjna w wyglądzie i dotyku. Jaką wersję wyposażenia NX posiadasz?
Nie poinformowano mnie o procedurze odpalania auta, z resztą doradca tak powiedzmy... umiarkowanie niektóre elementy ogarniał.
Co do asystenta pasa ruchu mówię o mieście, nie trasach - spodziewam się, iż tam faktycznie "błyszczy".
Co do stacji radiowych - nie można np zmienić sobie listy wyświetlanych na ulubione (albo ja nie znalazłem), menu po wybraniu stacji z "dołu" listy przewija się do góry.
Co do spasowania, well...
Image

Spasowanie prawych tylnych drzwi pasażera też mogłoby być lepsze. Auto sprawdzane czujnikiem dookoła.
Co do wnętrza nie mam uwag, jeżeli chodzi o jakość wykonania.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Rzeczywiście wygląda to słabo. U mnie spasowanie nadwozia jest w porządku. Mam utworzoną listę ulubionych stacji radiowych. Obsługuję ją na ekranie głównym poprzez fizyczne kliknięcie w ekran.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Klaudiusz wrote:Czy wskazowki z apple carplay lub android auto wyswietlaja sie na HUD?

Nie są wyświetlane. Natomiast w przypadku ustawienia nawigacji fabrycznej, wskazania wyświetlane są bardzo fajnie i czytelnie. Ogólnie, to jest możliwość konfiguracji tego, co chcemy żeby nam się wyświetlało na szybie. Jest też regulacja wysokości i jasności wyświetlanego obrazu.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Tomasz76 wrote:
Klaudiusz wrote:Czy wskazowki z apple carplay lub android auto wyswietlaja sie na HUD?

Nie są wyświetlane. Natomiast w przypadku ustawienia nawigacji fabrycznej, wskazania wyświetlane są bardzo fajnie i czytelnie. Ogólnie, to jest możliwość konfiguracji tego, co chcemy żeby nam się wyświetlało na szybie. Jest też regulacja wysokości i jasności wyświetlanego obrazu.
Dzieki. Moje Camry wyswietla na HUD wskazowki z Android Auto takze troche dziwne.

AGUS
Lex user

Post by AGUS »

Witam wszystkich. Powoli przenoszę się tu, pojazd w Mszczonowie, więc odbiór na horyzoncie.
Trochę jestem zawiedziony, piszecie, że przy gwałtownym przyspieszaniu jest niemiłosierne wycie silnika. Myślałem, że tego już nie będzie. Było to w dotychczasowym modelu. Kiedyś testowo jeździłem aktualną wersją RAV4 i wydawało mi się, że 4 generacja ma to poprawione. Żona użytkuje corollę 2.0 i to zjawisko nie występuje jak w poprzednich modelach.
Post Reply

Return to “Lexus NX”