Składanie lusterek
- Kukis
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Składanie lusterek
Ostatnio zauważyłem, że po deszczu moje lusterka bardzo wolno, a czasami nie do końca się składają. Zatrzymują się w pewnym momencie i dalej ani rusz. Rozkładają się normalnie od tego momentu, ale gdy je złoże ręcznie to się niestety nie rozłożą. Dodam, że gdy jest sucho lub wyschną składają się normalnie. Macie jakiś pomysł co z tym zrobić?
Jakie założenie masz??? - PROSTE!!! Walczyć i wygrywać!!!
- ccamillo
- Lex user
- Model Lexusa: brak
Re: Składanie lusterek
WD-40
Składam raz w tygodniu i ponad rok nie mam problemu z lusterkami.

- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
WD-40 jest higroskopijny ! http://pl.wikipedia.org/wiki/Higroskopijno%C5%9B%C4%87ccamillo wrote:WD-40![]()
Oznacza tyle, że smaruje ale pije wodę więc na dłuższą metę uszkodzi element. WD-40 jest dobry do odkręcania śrub.
Należy poszukać np wazeliny technicznej w sprayu.
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
- ccamillo
- Lex user
- Model Lexusa: brak
Nie znam się
... wcześniej użyłem spray'u do łańcuchów motocyklowych ale nie pomogło ... może warto teraz zastosować wazelinę techniczna
Może ktoś rozwinie temat hydroskopijności
.
Zainteresował mnie temat i rzeczywiście sporo jest o tym, ale z częściowo wiadomego składu wynika, że owszem jest hydroskopijny ale jedynie do czasu odparowania. Potem pozostawia cięką warstwę oleju.
Nie jestem chemikiem a moje przemyślenia są czysto teoretyczne.

Może ktoś rozwinie temat hydroskopijności

Zainteresował mnie temat i rzeczywiście sporo jest o tym, ale z częściowo wiadomego składu wynika, że owszem jest hydroskopijny ale jedynie do czasu odparowania. Potem pozostawia cięką warstwę oleju.
Nie jestem chemikiem a moje przemyślenia są czysto teoretyczne.

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200 Classic
Witam! Odgrzewam temat żeby nie zaśmiecać forum.
Od początku mam problem ze składaniem lewego lusterka, składa się bardzo wolno a nieraz dojdzie tylko do połowy albo lekko ruszy i już staje.. Rozbierał ktoś te lusterko? Jak to tam wyczyścić żeby gładko chodziło?
Od początku mam problem ze składaniem lewego lusterka, składa się bardzo wolno a nieraz dojdzie tylko do połowy albo lekko ruszy i już staje.. Rozbierał ktoś te lusterko? Jak to tam wyczyścić żeby gładko chodziło?
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
podbije temat bo ja ostatnio tez mam z tym problem, ktos to rozbieral?
- Michcio1
- Lex user
podepnę się pod temat mi w ogóle się nie składają lusterka bezpieczniki ok co mogę jeszcze sprawdzić

- Kuki
- Lex user
- Model Lexusa: IS350
Ostatnio ogarniałem składanie lusterek, jak komuś nie działa ale słychac prace silniczka to znaczy że przekładnia padła. Najlepiej kupic drugie lusterko i przełożyc przekładnie. Ogołnie roboty jest dużo(przeszkadza wiązka) dla ułatwienia mozna ją odciąc a pózniej lutowac , trzeba rozebrac lusterka w drobny mak i smarowac przekładnie i bieżnie po której składa się lusterko. Jak kazdy mechanizm wymaga okresowej konserwacji . Chyba nie trzeba tłumaczyc dlaczego, nikt tego nie robi a pózniej jest płacz, że nie działa 

- darek007
- Lex user
Jak najlepiej dostać sie do mechanizmu? Trzeba wyjąć szkoło i później rozkręcać lusterko, czy można śruby od spodu odkręcić?