Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Apted
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by Apted »

Michal_k wrote: 17 Dec 2022, o 14:12
Apted wrote: 17 Dec 2022, o 14:03
Ghotti wrote: 17 Dec 2022, o 10:41 5-7 netto było rok temu teraz to mi się nawet nie chce nikomu tylka zawracać ;) pewnie z 15%—20% więcej 

W Krakowie za o klejenie całego auta bez zmiany koloru powiedzieli 14k
Auto Detailing Kraków | Auto SPA DetailKing Smart Repair (detailkingkrakow.pl)

W Bydgoszczy słyszałem 12 000, pytanie czy rozbierają auto i oklejają brzegi blach czy tylko odcinają przy krawędzi bez rozbierania

Mi powiedzieli że demontują klamki i tylne lampy.
:LEXUS: NX450h+
Omotenashi + Luxury
Apted
Lex user

Post by Apted »

kovalsky wrote: 17 Dec 2022, o 14:45
Apted wrote: 17 Dec 2022, o 13:47 Bez opóźnień ? Jaką miałeś datę odbioru przy zamówieniu ?
Ja zamawiałem 25.09.21, data odbiór w umowie maj 2022 a odebrałem wrzesień 2022.
Nie nazwałbym tego baz dodatkowych opóźnień ale jedocześnie nie narzekam, patrząc na opóźnienia innych.
Jest to mój pierwszy Lexus, auto jest super i nie żałuje zakupu pomimo czekania.

Bez dodatkowych opóźnień (miałem na myśli te wynikające z braku podzespołów do ML czy np kamery 360, o których ostatnio tutaj pisano).
Wiadomo, że opóźnień było zdecydowanie za dużo (pierwotnie miałem odebrać końcem czerwca/początkiem lipca'21, potem wrzesień, a skończy się, prawdopodobnie ;)
 , na styczniu'23). 
Także wyraziłem tylko ostatki optymizmu w całej tej kuriozalnej sytuacji i braku profesjonalizmu ze strony lexusa (chaos w zamówieniach i opóźnienia to jedno, ale brak rzetelnej informacji i zdawkowe odpisywanie na maile przez sprzedawców to coś co po prostu nie powinno mieć miejsca  :down:). 

Fajnie za to, że ogólna opinia o samochodzie już otrzymanym jest pozytywna. Wygląda na to, że jeśli już dojedzie bez fabrycznego defektu to będzie sztos  :dance3:

A czy przy odbiorze, dostałeś jakiś gratis związany z opóźnieniem? Albo jakąś zniżkę na akcesoria?

"A czy przy odbiorze, dostałeś jakiś gratis związany z opóźnieniem? Albo jakąś zniżkę na akcesoria?"
Tak... butelkę wina francuskiego z klczykami na tacy (poważnie) jak by nie patrzeć miły gest.
Poza gratisami które wszystkim dawali otrzymałem dodatkowo listwę ozdobną klapy bagażnika + komplet chlapaczy, ale to wytargowałem wcześniej i w ostatniej chwili komplet kół zimowych za 9k.
Omotenashi + Luxury
Apted
Lex user

Post by Apted »

5prekabik wrote: 17 Dec 2022, o 18:50 Jaki przebieg przy odbiorze mieliście na liczniku?

5 km
Omotenashi + Luxury
kovalsky
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by kovalsky »

Apted wrote: 18 Dec 2022, o 00:20Tak... butelkę wina francuskiego z klczykami na tacy (poważnie) jak by nie patrzeć miły gest.
Poza gratisami które wszystkim dawali otrzymałem dodatkowo listwę ozdobną klapy bagażnika + komplet chlapaczy, ale to wytargowałem wcześniej i w ostatniej chwili komplet kół zimowych za 9k.

W którym salonie odbierałeś? Całkiem nieźle, że listwę i chlapacze dorzucili... Mógłbyś napisać na priv kiedy to ogarniałeś (jak już dostałeś powiadomienie o możliwości odbioru samochodu czy wcześniej) oraz jak to targowanie rozegrałeś? (osobiście fatygowałeś się do salonu czy telefon wystarczył)?  :smile:

350h omotenashi + luxury + teammate + sonic titanium + hak

29.10.2021 - zamówienie
14.02.2023 - odebrany
alexpita
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by alexpita »

I.Q. wrote: 21 Jul 2022, o 07:37
MacM wrote:
maran6 wrote: Sprawdz cenę haka raz jeszcze w salonie. Przy nowym aucie powinno wyjść taniej.
Z jednej strony już za późno, mogłem wpisać hak przy zamawianiu auta, z upustem wyszłoby jakieś 5.300 zł, więc nie byłoby tragedii. Z drugiej strony za wcześnie na zamówienie go w salonie, akcesoria mam dobrać jakiś miesiąc przed odbiorem auta (auto miało być w sierpniu, ale widząc jakie są opóźnienia zakładam, że będzie to początek przyszłego roku, a wtedy cena za hak może być jeszcze wyższa).
Dlatego chcę ugryźć temat wcześniej, może coś już na rynku się pojawiło. Z tego co opowiadał mi znajomy handlowiec z Toyoty, to haki przez nich montowane pochodzą od różnych producentów haków (np.Brink, Westfalia czy Steinhof). Toyota (więc pewnie też Lexus) nie produkują haków. A różnica w cenie jest obecnie dość spora bo poza salonem hak z montażem wyjdzie jakieś 3.000 zł, pytanie czy nie będzie z nim problemów (z montażem, czujnikami parkowania). Hak ma służyć do przymocowania bagażnika rowerowego, więc jakiegoś mega obciążenia nie będzie.

Jedyny model pod NX II jaki znalazłem: https://www.hakihol.pl/haki-holownicze/hak-holowniczy/
Ja zamówiłem hak przy zamawianiu samochodu. Koszt około 5000 zł ale jest problem gdyż jest to hak którego MAX nacisku pionowego to 60 Kg , a uwzględniając ze hak biorę by móc przewozić na platformie rowery to trochę kiepsko. Dwa rowery elektryczne to 60 kg a gdzie platforma ??? Uważam ze trzeba pisać do centrali Lexus Polska by zamówili haki z większym dopuszczalnym obciążeniem pionowym.

Również zamówiłem hak przy zakupie samochodu NX350h jednak po odbiorze auta dowiedziałem się, ze jak mam hak to nie działa otwieranie bagażnika za pomocą ruchu nogi. Czy można to jakoś obejść? Z drugiej strony szkoda, że nie zostałem poinformowany przy składaniu zamówienia, może wtedy bym zamontował bagażnik rowerowy na dachu.

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

alexpita wrote:
I.Q. wrote: 21 Jul 2022, o 07:37
MacM wrote: Z jednej strony już za późno, mogłem wpisać hak przy zamawianiu auta, z upustem wyszłoby jakieś 5.300 zł, więc nie byłoby tragedii. Z drugiej strony za wcześnie na zamówienie go w salonie, akcesoria mam dobrać jakiś miesiąc przed odbiorem auta (auto miało być w sierpniu, ale widząc jakie są opóźnienia zakładam, że będzie to początek przyszłego roku, a wtedy cena za hak może być jeszcze wyższa).
Dlatego chcę ugryźć temat wcześniej, może coś już na rynku się pojawiło. Z tego co opowiadał mi znajomy handlowiec z Toyoty, to haki przez nich montowane pochodzą od różnych producentów haków (np.Brink, Westfalia czy Steinhof). Toyota (więc pewnie też Lexus) nie produkują haków. A różnica w cenie jest obecnie dość spora bo poza salonem hak z montażem wyjdzie jakieś 3.000 zł, pytanie czy nie będzie z nim problemów (z montażem, czujnikami parkowania). Hak ma służyć do przymocowania bagażnika rowerowego, więc jakiegoś mega obciążenia nie będzie.

Jedyny model pod NX II jaki znalazłem: https://www.hakihol.pl/haki-holownicze/hak-holowniczy/
Ja zamówiłem hak przy zamawianiu samochodu. Koszt około 5000 zł ale jest problem gdyż jest to hak którego MAX nacisku pionowego to 60 Kg , a uwzględniając ze hak biorę by móc przewozić na platformie rowery to trochę kiepsko. Dwa rowery elektryczne to 60 kg a gdzie platforma ??? Uważam ze trzeba pisać do centrali Lexus Polska by zamówili haki z większym dopuszczalnym obciążeniem pionowym.

Również zamówiłem hak przy zakupie samochodu NX350h jednak po odbiorze auta dowiedziałem się, ze jak mam hak to nie działa otwieranie bagażnika za pomocą ruchu nogi. Czy można to jakoś obejść? Z drugiej strony szkoda, że nie zostałem poinformowany przy składaniu zamówienia, może wtedy bym zamontował bagażnik rowerowy na dachu.

Zle zamontowany hak. Reklamuj. Zestaw od haka ma 3 rzeczy. Hak, wiazke i nowy czujnik ktory dziala gdu chcesz otworzyc noga klape. Z tydzien temu ktos tutaj pisal ze reklamowal i uznali

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Michal_k
Lex user
Model Lexusa: Nx

Post by Michal_k »

Niech kolega się lepiej pochwali gdzie zamawiał, bo świadczy to o nie wiedzy całego personelu łącznie z mechanikami.
Z hakami często jest problem, w fordzie pamietam również źle zakładali, lepiej chyba jechać do kogoś sprawdzonego niż przez salon.

Czy ktoś konserwował podwozie samochodu? Po ostatnich akcjach gdzie wszystkie nowe pojazdy rdzewieją po roku, zastanawiam się czy nie zrobić tego od razu przez salon aby zachować gwarancje.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Michal_k wrote:Niech kolega się lepiej pochwali gdzie zamawiał, bo świadczy to o nie wiedzy całego personelu łącznie z mechanikami.
Z hakami często jest problem, w fordzie pamietam również źle zakładali, lepiej chyba jechać do kogoś sprawdzonego niż przez salon.

Czy ktoś konserwował podwozie samochodu? Po ostatnich akcjach gdzie wszystkie nowe pojazdy rdzewieją po roku, zastanawiam się czy nie zrobić tego od razu przez salon aby zachować gwarancje.
Polecam obejrzec ten film: https://youtu.be/NfUhCkJSAsQ

Wszystko na temat gwarancji. Marcin to byly pracownik ASO Toyoty/Lexusa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Michal_k wrote: 18 Dec 2022, o 09:54 Niech kolega się lepiej pochwali gdzie zamawiał, bo świadczy to o nie wiedzy całego personelu łącznie z mechanikami.

Roczny UX

Image

Image

350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Apted
Lex user

Post by Apted »

kovalsky wrote: 18 Dec 2022, o 00:56
Apted wrote: 18 Dec 2022, o 00:20Tak... butelkę wina francuskiego z klczykami na tacy (poważnie) jak by nie patrzeć miły gest.

W którym salonie odbierałeś? Całkiem nieźle, że listwę i chlapacze dorzucili... Mógłbyś napisać na priv kiedy to ogarniałeś (jak już dostałeś powiadomienie o możliwości odbioru samochodu czy wcześniej) oraz jak to targowanie rozegrałeś? (osobiście fatygowałeś się do salonu czy telefon wystarczył)?  :smile:

al.Pokoju, listwę i chlapacze wytargowałem na samym początku. Koła zimowe w tej cenie parę dni przed odbiorem.

Omotenashi + Luxury
Post Reply

Return to “Lexus NX”