Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
gfr
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by gfr »

Wiele z tych punktów irytuje również mnie. Punkt 1 wyłączyłem wcale, ponieważ działa tak jak u Ciebie. Punkt 3 u mnie tak samo - to mnie irytuje chyba najbardziej. Punkt 4 - standard, u mnie pomaga naciśniecię pedału hamulca, zapięcia pasa i dopiero wciśnięcie przycisku start. Czyli nie naciskanie przycisku start od razu po wciśnięciu hamulca, Jest to znany problem z Vodafone. Punkt 6 - też to zauważyłem i też mnie denerwuje :-)  Punkt 9 - to w wielu  innych markach działa niestety tak samo i zapowiada się że będzie coraz gorzej w tej kwestii. Natomiast do punktu 10 się przyzwyczaiłem i po prostu nie używam AutoHold, co tak jak napisałeś sprawia że ta funkcja jest nieprzydatna.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Co do autohold. Ten tym tak ma. Jedne marki pamietają ustawieni. Inni automatycznie uruchamiaja. Sa zlaczki dla innych Lexusow ktore automatycznie zalacza autohold.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
marek_wasowicz
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by marek_wasowicz »

Odnośnie punku 1 to w serwisie nic Ci nie pomogą. Jak użytkownik Klaudiusz napisał ten typ tak ma. Jest to związane z uruchomieniem i zwalnianiem hamulców mechanicznych. Większość hamowania odbywa się przy pomocy silnika elektrycznego w celu odzyskania energii, dopiero w końcowej fazie uruchamiają się zaciski, stąd ten dźwięk. Co do pozostałych punktów trudno się nie zgodzić. Jednak nie ma samochodów idealnych, w każdym będzie nas coś denerwowało, przeszkadzało. Kwestia jak bardzo. Jeżeli bardzo to dziś mamy bardzo duży wybór, na rynku jest wiele marek samochodowych. Można wybierać.
Punkt 2. Funkcje zamykania można ustawiać w menu.
Punkt 5. Nigdy mi się nie zdażyło. Owszem po dłuższym siedzeniu w samochodzie pojawia się komunikat, ze wyłączone jest monitorowanie otwierania drzwi, ale wysiąść zawsze mogłem naciskając klamkę.

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Jutro ma dojechac interfejs OBD wiec pobawie sie „ukrytymi” funkcjami i dam znac co da sie dodatkowo ustawic.

odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

adku666 wrote: 4 Apr 2023, o 00:51 No cóż, ja jestem raczej niezadowolony z tego samochodu. Wpływ na to ma przede wszystkim wyjątkowo wadliwe oprogramowanie, bo mechanicznie samochód sprawia dobre wrażenie.

Z mechanicznych problemów mam tylko jeden i pewnie na serwisie go usuną:
  1. Zgrzytanie podczas hamowania (w ostatniej fazie hamowania) / przy ruszaniu. Tak jakby gumy amortyzatora trzeszczały, chociaż na wybojach nic nie trzeszczy.
Natomiast jeżeli chodzi o błędy, które ewidentnie są związane z softwarem, to jest tego masa, tak że odechciewa się używać tego auta. To co do tej pory dało mi w kość:
  1. Po wejściu do samochodu nie zawsze fotel i kierownica się przysuwają w docelowe położenie. Raz na kilka razy to nie działa.
  2. Losowo, raz na kilka jazd samochodem, włącza się funkcja „Automatyczne odbl. wszystkich drzwi z użyciem funkcji odblok. powiązanej z prędkością”. Powoduje ona, że można otworzyć drzwi bez przełączania biegu na "P". To jest spoko i by mogło być jak by działało cały czas. Ale nie ma jej nigdzie w ustawieniach, i jak napisałem, włącza się losowo.
  3. Co kilka dni system wylogowuje użytkownika i każe mu ponownie wpisywać hasło! Szalony absurd, co za badziew! Wylogowałem się z konta, żeby mieć z tym spokój, ale teraz za każdym razem po włączeniu samochodu pojawia się uciążliwy komunikat z informacją, że jestem wylogowany, który trzeba ręcznie wyłączyć aby używać systemu.
  4. Kilkakrotnie się zdarzyło, że nie dało się uruchomić samochodu - ikona READY się nie zapalała, pomimo że karta vodafone była aktywna.
  5. Zdarza się, że z samochodu nie da się wysiąść! Trzeba wtedy użyć awaryjnego mechanicznego otwierania drzwi. Dzieje się tak, jeżeli przez dłuższy czas samochód jest włączony w trybie „akcesoria” i ktoś przebywa w środku.
  6. Przy zaśnieżeniu przodu samochodu, pojawia się komunikat o wyłączeniu radaru. OK, niech się pojawia, problem w tym że nie da się go wyłączyć - po zamknięciu komunikatu, po kilku sekundach pojawia się kolejny i tak w kółko, zasłaniając informacje na wyświetlaczu.
  7. „Hej Lexus” bardzo często nie działa, zwracając informację „nie można przetworzyć komunikatu”. Bardzo często jest wtedy informacja, że „połączenie internetowe niedostępne” (w centrum miasta gdzie nie ma żadnych problemów z zasięgiem sieci komórkowej)
  8. Samochód nie włącza świateł mijania podczas deszczu (ale czujnik deszczu działa prawidłowo i prawidłowo steruje pracą wycieraczek)
  9. Samochód śledzi gdzie i kiedy jeździcie i wysyła te dane na serwery Toyoty. Bardzo to niebezpieczne, pozwala poznać wasze zachowania i tryb życia. Wyciek tych informacji jest tylko kwestią czasu. Można oczywiście wyłączyć to śledzenie, ale wtedy "za każdym razem po włączeniu samochodu pojawia się uciążliwy komunikat z informacją, że niektóre funkcje są nieaktywne, który trzeba ręcznie wyłączyć aby używać systemu" (tak więc obecnie po każdym uruchomieniu samochodu mam już dwa komunikaty do wyłączenia, zanim coś będę mógł kliknąć w systemie).
  10. Samochód nie pamięta ostatniego ustawienia funkcji AutoHold, przez co w zasadzie jest ona nieprzydatna. Żeby było śmieszniej pamięta nawet na drugi dzień ustawienie podgrzewania foteli czy kierownicy.
Jeżeli jakaś aktualizacja w najbliższym czasie tego nie naprawi, to raczej na stałe zniechęcę się do tej marki. Zamiast po prostu wsiąść i jechać, to muszę się użerać z głupimi problemami.

PS. Ładowanie iPhone'a działa prawidłowo :)

Życie,takie auta teraz robią. Myślę, że z innymi markami lepiej nie bywa. Więcej stałej łączności z producentem , więcej oprogramowania, tego wszyscy chcemy, to mamy jak z aut robi się smartfony. :lol: Oby jak koledzy wyżej napisali samemu się dało ogarnąć część tych problemów, a część rozwiązała się z jakąś aktualizacją.

Punkt 8, nie musi włączać, w mojej aktualnej Insignii też nie włączają się światła mijania podczas deszczu ( czy w Volco xc90 2020 mojego taty), chyba , że jest już dość ciemno.

A klikać w komunikaty muszę tak samo, za każdym razem jak wsiadam, to nie jest tylko domena lexów ;). Co nie zmienia faktu, że to powinno się dać wyłączyć,prócz rzecz jasna jakichś krytycznych komunikatów.

Problem w punkcie 6 ,ciekawe bo w nowyn RX ponoć logo lexa jest podgrzewane,właśnie tam gdzie jest radar i problemu już nie ma i z jazdą z radarem zimą (no chyba, że naprawdę musi naparzać śniegiem) i z komunikatem. Pewnie podgrzeją to logo w NX po lifcie ;). I nie ma co się zrażać, zrazisz się dopiero jak po gwarancji np. przyjdzie ci płacić jakieś grube kwoty. Teraz to są pierdoły.

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

250km za mna. W weekend spotkalem sie z kolega zeby porownac najnowsze BMW X3 po FL z moim Nxem.

Porownywalem wersje w podobnej cenie. BMW 2.0 184KM za 210k do mojego NXa Prestige z pakietami za 215k.

Wyciszenie: subiektywnie w Lexusie jest ciszej. BMW nie mialo klejonych szyb. Różnice widać. Przy bardziej agresywnej jezdzie slychac eCVT. Ale po miescie czy spokojnej jezdzie w trasie NX nie ma sobie równych.

Zawieszenie: jesli chodzi o komfort na dziurach to zarowno ja jak i kolega uwazamy ze Lexus wygrywa. Natomiast samo prowadzenie BMW jest bardzo fajne, z priorytetem na tylną oś. Szybsze wyjscie z zakretu BMW daje frajde.

Fotele: sama Tahara jest duzo fajniejsza od tego co oferuje BMW ale komfort siedziska wole w BMW. Miejsca jest wiecej w X3. Zarowno z przodu jak i z tylu.

Audio: BMW nie mialo najlepszego systemu tylko ten pośredni i grało to przyzwoicie. NX gorzej.

Podsumowujac: za praktycznie te same pieniadze otrzymujemy porownywalne samochody jednak Lexus jest duzo lepiej wyposazonym autem.

NEONX
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by NEONX »

Gratulacje że Prestige z pakietami dostałeś za 215k.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Klaudiusz
Lex Master

Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

NEONX wrote:Gratulacje że Prestige z pakietami dostałeś za 215k.

Dzieki. Kiedyś to było :) teraz niestety mozna pomarzyć. Ale czasy dobrych rabatów jeszcze wrócą. Poczatkowo bylo 225 ale dostalem 5k rabatu na auto za kola oraz dodatkowy rabat za Lexus More. Mialem duzo punktow w programie Toyota More a one sie wlasnie polaczyly.

NEONX
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by NEONX »

Oferta z luty 2022

NX350h PRESTIGE + Design & Tazuna

Cena katalogowa: 299 434 PLN

Wartość udzielonego rabatu: -41 837 PLN

Cena specjalna: 257 597 PLN

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

NEONX wrote:Oferta z luty 2022

NX350h PRESTIGE + Design & Tazuna

Cena katalogowa: 299 434 PLN

Wartość udzielonego rabatu: -41 837 PLN

Cena specjalna: 257 597 PLN

Jezu. Straszna roznica. W tym sa juz koła?

Post Reply

Return to “Lexus NX”