Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by whero »

Blixten wrote: 18 Sep 2023, o 11:50  Jeśli audio nie jest na poziomie Mark Lewinson, to barwa dźwięku słaba, najbardziej czuć to na FM.
Jakość wykonania, spasowania całkiem OK. 

jakość audio... niestety to co mieli lepsze poszło do rx'a - jakby ktoś chciał to wszystko można zrobić / zmodzić pod swoje preferencje - jak widać po postach na forum lex wygrywa z całą konkurencją praktyczną bezawaryjnością konstrukcji 

jeszcze od siebie dodam że po ~ 6-8 k km zawieszenie się znacznie polepszyło ~ wszystko się ułożyło, zużyło minimalnie i jest bajka 
Macgregor
Lex user
Model Lexusa: 15002900

Post by Macgregor »

Miałem na jeździe próbnej ML i Pioneer’a i serio wielkiej różnicy nie słyszałem. Jak powiedziałem o swoim spostrzeżeniu jednemu z pracownikow to wspomnial ze w tym porównaniu, to właśnie Pioneer wręcz zaskakująco dobrze wypada.
Jeśli już miałbym dopłacać do ML to wole dopłacić panom z Top Auto za wyciszenie drzwi i wymianę głośników na jakiegoś Focal’a.

druga funkcja jaka byłem zawiedziony to wentylacja foteli, w porównaniu do innych aut w jakich miałem okazje tego używać była …. Hmmm rachityczna 

w moim mniemaniu za słaba nawet na maksymalnych „obrotach” i dość głośna. Handlowiec wspomniał ze gdy była silniejsza i działała bardziej zdecydowanie mieli skargi ze „przyziebia nery” 
Wspominał tez ze w pewnym momencie Lexus zmienił nadmuch z foteli na wsysanie powietrza i tym samym chłodzenie 

Blixten
Nowy lex user
Model Lexusa: może NX ?

Post by Blixten »

Macgregor wrote: 18 Sep 2023, o 22:01 w moim mniemaniu za słaba nawet na maksymalnych „obrotach” i dość głośna. Handlowiec wspomniał ze gdy była silniejsza i działała bardziej zdecydowanie mieli skargi ze „przyziebia nery” 
Wspominał tez ze w pewnym momencie Lexus zmienił nadmuch z foteli na wsysanie powietrza i tym samym chłodzenie 

Czasami można się pośmiać z bajek, które handlowcy z przekonaniem wciskają klientom :) 

MacGregor, ale co ja widzę w Twojej stopce ?  :scratch:

Zamówiłeś NXa z odbiorem w maju  2024 - czy będzie to rok produkcji 2024 na cenach z bieżącego roku 2023 ? 

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Macgregor wrote: 18 Sep 2023, o 22:01 Miałem na jeździe próbnej ML i Pioneer’a i serio wielkiej różnicy nie słyszałem. Jak powiedziałem o swoim spostrzeżeniu jednemu z pracownikow to wspomnial ze w tym porównaniu, to właśnie Pioneer wręcz zaskakująco dobrze wypada.
Jeśli już miałbym dopłacać do ML to wole dopłacić panom z Top Auto za wyciszenie drzwi i wymianę głośników na jakiegoś Focal’a.

druga funkcja jaka byłem zawiedziony to wentylacja foteli, w porównaniu do innych aut w jakich miałem okazje tego używać była …. Hmmm rachityczna 

w moim mniemaniu za słaba nawet na maksymalnych „obrotach” i dość głośna. Handlowiec wspomniał ze gdy była silniejsza i działała bardziej zdecydowanie mieli skargi ze „przyziebia nery” 

a z ciekawości - miałeś może możliwość porównywania z rx'em wentylacji foteli?
Blixten
Nowy lex user
Model Lexusa: może NX ?

Post by Blixten »

Macgregor wrote: 18 Sep 2023, o 22:01 Wspominał tez ze w pewnym momencie Lexus zmienił nadmuch z foteli na wsysanie powietrza i tym samym chłodzenie 

Zamiast nadmuchu "wsysanie" ?  :laugh1:
Niezły pomysł gdy ktoś wsiada spocony, żeby fotel to wszystko zassał.   

odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Blixten wrote: 18 Sep 2023, o 11:50
Apple CarPlay działa bezprzewodowo, tutaj plus. Jeśli audio nie jest na poziomie Mark Lewinson, to barwa dźwięku słaba, najbardziej czuć to na FM.
Jakość wykonania, spasowania całkiem OK. 

Przyznam się Wam teraz, że przed jazdą NXem, do której nakłoniła mnie żona, byłem zafiksowany na Volvo XC60, ale biorąc pod uwagę ekonomię - gdzie różnica w spalaniu przy mojej jeździe mogłaby dochodzić nawet do 5 litrów na korzyść Lexusa, zaczynam brać go bardziej pod uwagę. 

Orientujecie się może kiedy będzie dostępny cennik na auta produkcji 2024 ? 

Podstawowe głóśniki moim  zdaniem fajnie  grają (o niebo lepiej niż w podstawie np. Mercedesów),ale ML jednak  klasę wyżej,a nie mam jakiegoś super czułego ucha . Choć do Volvo i bowersa brakuje...ale tam głośniki są z 2x droższe. Moim zdaniem dobrze, że zastanawiasz się nad NX, poza naprawdę minimalną różnicą przestrzeni we wnętrzu na korzyść XC60 i fotelami (które są faktycznie wygodne i mają szerszy zakres regulacji) NX   ma lepiej zestrojone zawieszenie, bardziej miękkie, bardziej komfortowe i jest cichszy(nawet z run flatami) , ma lepszy, prostszy system infoteinment (pomimo ,że volvo ma google) i generalnie jest fajniejszym  autem niż XC60 :) xc60 miałem na próbę u znajomego, a większość doświadczeń mam z xc90 2020 od taty.  W vovlo na head upa też nie popatrzysz w polaryzacji ;) i jest malutki  w porównaniu do NX.  Jakościowo i ze spasowaniem xc90 po 90k zaczyna trzeszczeć troszkę  , szczególnie fotele i mocowania od foteli (jakieś plastiki),ale szczerze,wątpię czy auta aktualnie produkowane po iluś tam km nie będą miały tego defektu...Generalnie jakość i spasowanie po wymacaniu suvów w tej klasie, każde auto to samo, bez znaczenia, a za 2-3 lata jak objeżdżę dobrze NX okaże się, czy Lex jest taki super pod tym względem i pod każdym innym. Też byłem zafiksowany na punkcie volva (tylko zastanawiałem się nad v60  cross country),ale po jeździe kolejnym dislem, i gdybym znowu miał mieć auto ,które  znam(dzięki tacie) chciałem mieć coś zupełnie z innej bajki :) Tak czy siak, wyjeździj się najpierw porządnie na testach, żebyś potem nie żałował, bo opinia to opinia, lepiej wyrobić swoją, szczególnie jak masz spędzić z danym autem kilka lat przynajmniej.

A jakie to subaru masz??

odoja
Lex user

Post by odoja »

Macgregor wrote: 18 Sep 2023, o 22:01 Miałem na jeździe próbnej ML i Pioneer’a i serio wielkiej różnicy nie słyszałem. Jak powiedziałem o swoim spostrzeżeniu jednemu z pracownikow to wspomnial ze w tym porównaniu, to właśnie Pioneer wręcz zaskakująco dobrze wypada.

A nie działa to tak w większości aut teraz?? U mnie w insignii też wsysa, w Volvo chyba też i tu i tu na max włączonym chłodzeniu  jest po prostu słyszalny ( i w volvo działa trochę lepiej). Ale niestety nie trafiłem na taką pogodę, żeby w NX porównać chłodzenie. A w jakich autach korzystałeś z chłodzenia?

Macgregor
Lex user

Post by Macgregor »

Blixten wrote: 19 Sep 2023, o 08:53Czasami można się pośmiać z bajek, które handlowcy z przekonaniem wciskają klientom :) 

MacGregor, ale co ja widzę w Twojej stopce ?  :scratch:

Zamówiłeś NXa z odbiorem w maju  2024 - czy będzie to rok produkcji 2024 na cenach z bieżącego roku 2023 ? 

W zasadzie to pierwotny termin był na 09-2024 … ostatnio dostałem informację że będzie to 05-2024, więc wnioskuję że produkcja 2024. Jeśli chodzi o ceny, to teraz nie ma gwarancji ceny. Umowa/zamówienie przewiduje możliwość rekalkulacji i związanej z tym rezygnacji z zamówienia
whero  wrote: 19 Sep 2023, o 10:10 a z ciekawości - miałeś może możliwość porównywania z rx'em wentylacji foteli?

Niestety nie, poprzednio miałem przyjemność korzystać z tego rozwiązania w klasie E, i w AR Tonale. W Tonale jak było ustawione na maksa to było jeszcze głośniej. W klasie E natomiast z tego co mówił właściciel w fotelu byl własny mechanizm chłodzący przepychane powietrze, a tu miałem wrażenie że ze fotel na plecach i pod tyłkiem w miejscach chłodzenia jest … no niezbyt zimny, a wręcz letni 😉 a sposób nawiewu zmieniłem z auto na maksimum.

Mnie się wydaje że tam powietrze do wentylatora mogło iść bezpośrednio z klimy jakimś dodatkowym kanałem, a tu być może jest brane prosto z pod fotela (ale tylko zgaduje)

To powodowało że w moim odczuciu w gorący dzień (a w taki weekend miałem Omotenashi) niewiele to dawało.
wlasnie przez to doświadczenie nie zdecydowałem się na zakup pakietu premium 😉
Blixten wrote: 19 Sep 2023, o 12:13Zamiast nadmuchu "wsysanie" ?  :laugh1:
Niezły pomysł gdy ktoś wsiada spocony, żeby fotel to wszystko zassał.   

Nie żebym się mądrzył - ale to nie pierwszy raz kiedy słyszałem, że fotel zasysa powietrze z powierzchni styku z ciałem i wypusza je dołem (pod fotelem) i tym samych chłodzi - poniżej wątek dot X5 ;)

Attachments
Zrzut ekranu 2023-09-19 o 17.22.07.png
Zrzut ekranu 2023-09-19 o 17.22.07.png (66.56 KiB) Viewed 223 times
Last edited by Macgregor on 19 Sep 2023, o 17:28, edited 2 times in total.
odoja
Lex user

Post by odoja »

I masz odpowiedź. Chociaż,nawet jak działa niby słabiej, i tak efekt jest. Ja bez tego auta bym nie wziął.
Macgregor
Lex user

Post by Macgregor »

Jak najbardziej masz rację, to „coś” daje tylko ja spodziewałam się że daje więcej 😉 Podobnie po ML 😉 i tymi dwiema opcjami byłem zawiedziony.
Zdaje sobie sprawę że to może być mocno subiektywne odczucie (zarówno doznanie chłodu jak i odbiór dzwięków)
Ja sugeruje każdemu zainteresowanemu zakupem to przetestować :) 

Post Reply

Return to “Lexus NX”