Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by RafalWawa »

Arianek wrote: 26 Oct 2023, o 18:08 Czy ktoś jest w stanie powiedzieć realna różnice w spalaniu między Nx na kołach i Delfach 20 a 18? Czy serio różnica wynosi około 1 litra?

A skąd taka informacja że to kwestia średnicy koła?  Bo z mojego doiwiadczenia ( a przejechałem moim NX-em 25 tys km) to bez zmiany kół, na dokłądnie tej samej trasie (ok 250km) i przy takich samych nastawach tempomatu spokojnie potrafi być 1.5l różnicy (tylko latem, bo jak razem z zimą to rżnica potrafi siegnąć 4l)- zależnie (głównie) od kierunku i siły wiatru, temperatury zewn, warunków atmosferycznych ( w deszczu jest więcej)  - tak że czy akurat średnica ma wpływ? - musiałyby jechać równo dwa auta - jedno na 20tkach drugie na 18tkach a potem zrobić drugi przejazd wcześniej zamieniając w ich koła - by móc to rozstrzygnąći wyeliminować wpływ innych czynników

Omotenashi
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Omotenashi »

RafalWawa wrote:
Arianek wrote: 26 Oct 2023, o 18:08 Czy ktoś jest w stanie powiedzieć realna różnice w spalaniu między Nx na kołach i Delfach 20 a 18? Czy serio różnica wynosi około 1 litra?

A skąd taka informacja że to kwestia średnicy koła?  Bo z mojego doiwiadczenia ( a przejechałem moim NX-em 25 tys km) to bez zmiany kół, na dokłądnie tej samej trasie (ok 250km) i przy takich samych nastawach tempomatu spokojnie potrafi być 1.5l różnicy (tylko latem, bo jak razem z zimą to rżnica potrafi siegnąć 4l)- zależnie (głównie) od kierunku i siły wiatru, temperatury zewn, warunków atmosferycznych ( w deszczu jest więcej)  - tak że czy akurat średnica ma wpływ? - musiałyby jechać równo dwa auta - jedno na 20tkach drugie na 18tkach a potem zrobić drugi przejazd wcześniej zamieniając w ich koła - by móc to rozstrzygnąći wyeliminować wpływ innych czynników

Zgadzam sie w 200% !!!!!
Jest mnostwo czynnikow, ktore na to wplywaja i dobrze podales przyklady. Sam deszcz tez oczywiscie ma kolosalne znaczenie
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Sama wielkosc kola nie ma zbyt duzego zmaczenia. Raczej szerokosc i opory toczenia.

Moge powiedziec ze u mnie w Camry po przesiadce z 17 na 18 jest okolo 1-1.5 litra wiecej. Trasa ta sama.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
AroO93
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by AroO93 »

Panowie, braliście ten komplet felg z oponami zimowymi do NX ? Mam możliwość w starej cenie kupić za 8 tyś. Felgi średnio mi się podobają i zazwyczaj przekładałem sobie opony na felgi. 
mk12333
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350H

Post by mk12333 »

Chciałbym wrócić do rabatów na nx 20% - gdzie takowe dają, bo sam chciałbym się załapać :) czy tylko biorąc kinto one się można o nie otrzeć ?
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

AroO93 wrote:Panowie, braliście ten komplet felg z oponami zimowymi do NX ? Mam możliwość w starej cenie kupić za 8 tyś. Felgi średnio mi się podobają i zazwyczaj przekładałem sobie opony na felgi. 
8k to dobra cena jak za 20 cali.

AroO93
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by AroO93 »

Kinto One - jakie macie podejście ? Analizowałem i jednak chyba zwykły leasing wychodzi taniej.
mk12333
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350H

Post by mk12333 »

AroO93 wrote: 26 Oct 2023, o 23:08 Kinto One - jakie macie podejście ? Analizowałem i jednak chyba zwykły leasing wychodzi taniej.

Sam dostałem opcję kinto i leasing, jak usiadłem z kalkulatorem to kinto wyszedł kosmicznie drogo.... no chyba,że ktoś chce pozbyć się auta za 24mies i brać kolejne i nie martwić się sprzedażą...
RafalWawa
Lex user

Post by RafalWawa »

Klaudiusz wrote: 26 Oct 2023, o 23:04
AroO93 wrote:Panowie, braliście ten komplet felg z oponami zimowymi do NX ? Mam możliwość w starej cenie kupić za 8 tyś. Felgi średnio mi się podobają i zazwyczaj przekładałem sobie opony na felgi. 
8k to dobra cena jak za 20 cali.

ja do samochodu żony parę dni temu dostałem za 9k, więc jeśli tobie zaoferowali za 8 to brać. Same opony zimowe to 4kzł ( w tym ozmiarze i jakiejś normalnej firmy a nie chińszczyzna), a felgi 20 jak sprawdzałem to przyzwoite wychodziły po ok 1300.

A co do kupować / ie kupować - zauważ że letnie masz runflat - to nie taka prosta sprawa przekładać runflaty i nie każdy gumiarz sobie z nimi poradzi, ja bym wogóle nie rozważał opcji przekładki runflatów

RafalWawa
Lex user

Post by RafalWawa »

AroO93 wrote: 26 Oct 2023, o 23:08 Kinto One - jakie macie podejście ? Analizowałem i jednak chyba zwykły leasing wychodzi taniej.

kinto to nic innego jak zwykły leasing z bardzo dużą kwota wykupu - tak dużą że powoduje zwykle nieopłacalność wykupu i raczej oddaje się auto ( zwykle - bo gdy w ostatnich latach mocno wzrosły ceny aut używanych to znam takich co bardziej im się opłacało wykupić takie auto i sprzedać na rynku :-) 
w kinto masz z góry określoną kwotę wykupu ale też i musisz zadeklarować przebieg. Jeśli coś się wydarzy co sprawi że ten przebieg znacznie przekroczysz - kara finansowa bywa bolesna
Podobnie jak auto będzie miało jakieś uszkodzenia / zadrapania itp - za to też jest kara ( oczywiście grube tematy to sięrobi, ale zdarza siędrobnica którą normalnie byś sobie głowy nie zawracał, ale tu - albo trzeba zrobić albo zapłacić karę). W zwykłym leasingu to nikogo nie interesuje
w kinto - jeśli zmieni ci się znacząco sytuacja finansowa na gorsze pod koniec - zostajesz z niczym ( chyba że wykupisz, ale zwykle kwota wykupu przekracza wartość auta). W klasycznym leasingu - samochód pozostaje u ciebie  ( kwota wykupu przeważnie znacznie mniejsza lub symboliczne 1%)
To podstawowe różnice. W praktyce kinto i jemu podobne jest ok jeśli chcesz często zmieniać auta i zakładasz stabilność sytuacji finansowej ( a przynajmniej nie pogorszenie się). W innym przypadku nie widzę zalet tej formy finansowania

Post Reply

Return to “Lexus NX”