Opony 350h/450h całosezonowe

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Re: Opony 350h/450h całosezonowe

Post by Klaudiusz »

Ghotti wrote:
Klaudiusz wrote: 5 Dec 2023, o 14:54
Gontareek wrote:Przyszły mi dzisiaj Michelin Crossclimate 2 Suv XL, analizując temat opon całorocznych nie jestem pewien czy podjąłem dobrą decyzję…
Niestety moje autko nie ma napędu 4x4 więc w jakimś stopniu cierpi bezpieczeństwo biorąc pod uwagę masę samochodu oraz moc silnika.. Nie wiem czy dobrym wyborem jest dokładanie do tego opon całorocznych, niby większość czasu jeżdżę po Warszawie, ale chciałbym skoczyć kilka razy Do Europy w góry i cieplejsze miejsca typu Chorwacja/Włochy, często jeżdżę do teścia ( woj lubelskie) gdzie czas śnieg potrafi mocno zaskoczyć. Jest też bardzo ciężko sprzedać nowe opony letnie na których NX wyjeżdża Bridgestone, normalnie latają w okolicach 3,5- 4 tys za komplet a podobno ciężko znaleźć kupca nawet za 1000-1500 zł. Opony całoroczne trzeba też częściej wyważać co też wiąże się z kosztem.. Zastanawiam się mocno nad zwrotem tych CC2.
Ja dlugo sie zastanawiałem czy brac caloroczne. Z kalkulacji wyszlo mi ze te 2-3 metry ktore wydluza hamowanie kosztuja wiecej niz rehabilitacja. Do jazdy w kolo komina caloroczne sa ok. Na trasy stanowczo dedykowane.

Zrezygnowalem. Wzialem Micheliny Pilot Aplin 5 do drugiego auta. Auto w koncu hamuje, prowadzi sie dobrze i jest bardzo cicho.

jak jeździłeś na nalewanych Kormoranach to się nie dziwię, że Camry nie hamował ...
Ja nie. Dębica!
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Ja na razie nie narzekam, hamuje, dobrze się trzyma (Pirelli scorpion sf2), jak specjalnie chce go wprowadzić w poślizg to momentalnie 4x4 go wyprowadza więc ciężko się jakoś pobawić ;) aczkolwiek i tak lepiej niż w poprzednim napędem na przód :D

ostatnio po młodego jechałem 8km w takich warunkach z rozwagą 50-60km/h i tyle, ja się kręcę 99% czasu w koło komina ... jakbym jeździł często autostradami to bym brał na pewno zimówki, ale jak pisałem ja jeżdżę w koło komina tylko.

Na Lexie mam Pirelli, na drugim samochodzie gorszej połowki ;) michelliny crossy 2, na razie nie narzeka, ale ona to jeździć 3km do stacji i na zakupy ...

Image

Last edited by Ghotti on 5 Dec 2023, o 15:08, edited 1 time in total.
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Gontareek
Lex user
Model Lexusa: UX250H

Post by Gontareek »

Nex wrote: 5 Dec 2023, o 14:58 No i większość nas tutaj którzy zamawiali w 21', 22' roku ma 4x4. Wydaje mi że z napędem tylko na przód przy aucie o tej masie opony całoroczne są dość ryzykowny wyborem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dokładnie, gdybym miał 4x4 to wtedy na 100% bym szedł w kierunku CC2 lub Pirelli SF2 a tak to mam mega dylemat… Polecicie jakieś zimówki do NX?
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

popatrz testy, cokolwiek byś nie kupił z "premium" będziesz zadowolony.
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Gontareek wrote:
Nex wrote: 5 Dec 2023, o 14:58 No i większość nas tutaj którzy zamawiali w 21', 22' roku ma 4x4. Wydaje mi że z napędem tylko na przód przy aucie o tej masie opony całoroczne są dość ryzykowny wyborem

Dokładnie, gdybym miał 4x4 to wtedy na 100% bym szedł w kierunku CC2 lub Pirelli SF2 a tak to mam mega dylemat… Polecicie jakieś zimówki do NX?
Zrobilem doktorat i wychodzi ze Michelin Pilot Alpin 5 sa najlepsze. Ale tez najdrozsze :) sprawdz czy sa dostepne w ogole na rozmiar z Lexa. Na Micheliny czeka sie teraz sporo.
pss
Lex Driver
Model Lexusa: is200t

Post by pss »

Najlepsze cena / parametry to chyba Bridgestone Blizzak LM005
Ja wrzuciłem na tą zimę co prawda nie do nx, ale tez 4x4 i idą po śniegu jak szalone ; )
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

pss wrote:Najlepsze cena / parametry to chyba Bridgestone Blizzak LM005
Ja wrzuciłem na tą zimę co prawda nie do nx, ale tez 4x4 i idą po śniegu jak szalone ; )
Mialem Blizzaki w RAV4 i byly strasznie glosne. Jak jest teraz?
Gontareek
Lex user
Model Lexusa: UX250H

Post by Gontareek »

pss wrote: 5 Dec 2023, o 15:38 Najlepsze cena / parametry to chyba Bridgestone Blizzak LM005

Dzięki! Właśnie czytałem kilka testów i w każdym z nich wypadały w czołówce razem z Pilot Alphin 5, dodatkowo cena opony 18" w wysokości 620 zł za sztukę kusi w porównaniu do 820 za Michelinki  :acute: Polecane są jeszcze Pirelli Scorpion Winter i Continental  Winter Contact. 

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Gontareek wrote: 5 Dec 2023, o 15:07

nokian hakkapeliitta r5 (jak jeszcze znajdziesz w wersji ev to dodatkowo wyciszone gąbką) ~ nie łatwe do znalezienia ale ogółem najlepsze na zimę ~ nie na autostrady bo przez miękką mieszankę gumy nie trzymają się aż tak ładnie stabilnie / prosto ~ ale trakcja do hamowania / ruszania zimą nieporównywalna z tym co się sprzedaje u nas ~ w twardości opony skandynawskie/norweskie są jeszcze raz tyle miękksze od naszych zimówek co nasze zimówki od letnich ;) ~ jak ktoś nie robi przebiegu to też po kilku latach wciąż są ładne elastyczne i kleją ~ a nie starzeją jak nasze mieszanki (tylko cena może odstraszyć ;) - kupiłem dla siebie do gs'a i jestem bardzo zadowolony - nx wciąż na fabrycznych kołach zimowych z pirelkami)

MacM
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by MacM »

Troche sniegu ostatnio nasypalo (na ogrodzie mam jakies pol metra albo i lepiej), drogi glowne w miare odsniezone, ale na bocznych sporo ubitego sniego. Auto dobrze sie prowadzi, podobnie jak wczesniejsze q5 quattro. Nie udalo mi sie nigdzie zakopac albo nie ruszyc, a specjalnie zatrzymywalem sie na wzniesieniach, zeby sprawdzic czy da rade. Tak samo na nieodsniezonych parkinkgach, gdzie lezalo jakies 20-30 cm nieubitego sniegu. Jechal jak po torach. Sprawdzalem tez system trail, ale nie zauwazylem jakiejs roznicy. Wlaczylem nawet wizualizacje rozlozenia sily napedu na kola (gdzies mi sie obilo o uszy, ze dziala to tak, ze rozklada sile 50/50 na przod i tyl, ale nic takiego nie zauwazylem, paski na wizualizacji byly roznej dlugosci zarowno w trybie trial jak i bez). Byc moze w bardziej ekstremalnych warunkach byloby to odczuwalne.  Z gorki rowniez nie bylo problemu, jak wciskalem hamulec na maksa, to automatycznie wlaczal sie abs i inne sytemy, a auto jechalo prosto i po chwili zatrzymywalo sie (wiadomo, nie przesadzalem z predkoscia, ani nie sprawdzalem tego na jakichs stromych zjazdach). Takze z napedu awd (mialem troche obawy, bo jednak quattro to legenda) jestem zadowolony no i z opon calorocznych rowniez, ale scorpiony mialem juz wczesniej w q5, wiec wiedzialem czego sie spodziewac.
A i jeszcze w najwieksza sniezyce wybralem sie do Swieradowa pod gondole, ale tam za dobrze odsniezaja :biggrin2:
 i nie ugrzazlem nigdzie, chociaz droga ze Szklarskiej do Swieradowa do najlatwiejszych nie nalezala. W dodatku zawiesily sie czujniki parkowania i zamarzly spryskiwacze (chyba na letnim plynie go odebralem) :biggrin2:. Mam tylko nadzieje, ze w chlodnicy plyn mam zimowy.

350h F-Sport + Fuji + panorama, Graphite Black/Flare Red, stopnie boczne, hak, videorejestrator.
Zamówiony: 29.12.2021
Przetwarzanie zamówienia: 28.06.2023
Rozpoczęcie produkcji: 3.07.2023
Opuścił fabrykę: 7.07.2023
W transporcie: 14.08.2023 (12.08 doplynal do Belgii)
Dotarl do salonu: 08.09.2023
Odbior: 14.09.2023
Post Reply

Return to “Lexus NX”