I co ten czas pokazał? Gdzie ta odpowiedz od inżyniera?
światła blade scan
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Es 300h
Re: światła blade scan
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Od siebie dodam że nikt mi nie bije długimi podczas jazdy przy włączonym "wycinaniu". Po odpaleniu silnika reflektory robią coś w rodzaju animacji świetlnej najpierw ruch góra dół a potem pionowy pas przesuwający się chyba od lewej do prawej. Podejrzewam że to jakiś rodzaj kalibracji. Może ktoś napisze jak to jest w samochodzie który wg katalogu nie ma świateł BS. Kolejne spostrzeżenie to fakt że w trybie AUTO światła na pustej drodze nie bija tak daleko jak w przypadku manualnego przełączenia na drogowe.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: NX350h
I co ten czas pokazał? Gdzie ta odpowiedź od Lexusa?Bart374 wrote:I co ten czas pokazał? Gdzie ta odpowiedz od inżyniera?
-
- Lex Master
W NX to samo.nethobbit wrote:Od siebie dodam że nikt mi nie bije długimi podczas jazdy przy włączonym "wycinaniu". Po odpaleniu silnika reflektory robią coś w rodzaju animacji świetlnej najpierw ruch góra dół a potem pionowy pas przesuwający się chyba od lewej do prawej. Podejrzewam że to jakiś rodzaj kalibracji. Może ktoś napisze jak to jest w samochodzie który wg katalogu nie ma świateł BS. Kolejne spostrzeżenie to fakt że w trybie AUTO światła na pustej drodze nie bija tak daleko jak w przypadku manualnego przełączenia na drogowe.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX 450h+ f-sport + Fuji
Właśnie nie, w lexusie NX światła quad led podczas uruchamiania symetrycznie włączają poszczególne diody. Cechą charakterystyczną świateł bladescan jest właśnie ruch od lewej do prawej co wynika wprost z technologi luster w najnowszym lexusie RX. Jeśli inżynier Toyoty twierdzi inaczej to wprowadza w błąd, zapewnie nieumyślnie, ale takie braki w wiedzy są karygodne. Wstyd.
-
- Lex Master
A można prosić jakiś film z tego procesu? Az mnie zaciekawiłeś.
@marslo - potwierdzasz?
@marslo - potwierdzasz?
-
- Lex user
Postaram się nagrac przy okazji
-
- Lex Master
Dzięki. W końcu jakiś konkret.
-
- Lex user
- Model Lexusa: ES
Z tego co kojarzę robią tylko pozycjonowanie góra/dół. Na filmikach na YT i recenzjach z rynku USA to widać. Tam nie były dozwolone adaptacyjne blade scan (mimo, że są triple led) choć miało się to zmienić.nethobbit wrote: ↑31 Oct 2024, o 10:46 Od siebie dodam że nikt mi nie bije długimi podczas jazdy przy włączonym "wycinaniu". Po odpaleniu silnika reflektory robią coś w rodzaju animacji świetlnej najpierw ruch góra dół a potem pionowy pas przesuwający się chyba od lewej do prawej. Podejrzewam że to jakiś rodzaj kalibracji. Może ktoś napisze jak to jest w samochodzie który wg katalogu nie ma świateł BS.
To co napisałeś, że manual drogowe mocniej świecą, zamierzam przetestować, dzięki za info. Do tej pory jeździłem na automatycznych i jak narazie nikt nie został oślepiony, bo nikt nie dawał znać ale gdzieś w necie widziałem (również rynek USA), że podstawowe światła (czyli te co są np. w ES business) lepiej świeciły w niektórych testach niż tamtejsze triple led dostępne w wyższej wersji.
Mam za to inne pytanie ale to znowu musiałby być jakiś inżynier ale przez duże I. Lampy blade scan są skomplikowane, więc może się w nich wiele rzeczy popsuć. Ciekawe czy Lexusy mają self testy odpowiednio zaimplementowane. W poprzednim aucie, okazało się, że był babol w silniczkach do pozycjonowania i soft tego nie sprawdzał mimo, że sam test były wykonywany po uruchomieniu auta, podobnie jak tutaj z tą animacją od lewej do prawej itp.. Po wgraniu nowego oprogramowania okazało się, że ludzie zaczęli się zgłaszać bo wada fabryczna zaczęła wyłazić na zegary "aby sprawdzić oświetlenie".
-
- Lex user