Witam! Niedawno zakupiłem IS-a 250 z manualną skrzynią i zwróciłem uwagę na dźwięk terkotania silnika.
Widziałem już jeden temat na tym forum, gdzie użytkownik pytał się o podobną rzecz, natomiast wydaje mi się że u mnie jest nieco inaczej. Dźwięk dochodzi ze strony pasażera i jest słyszalny po otwarciu maski jak i z zewnątrz. Silnik wydaje bowiem terkot (ciężko to nazwać) i chciałbym się zapytać czy jest to normalna rzecz w tych silnikach?
Wiem że jedni piszą o wadliwej pompie wody czy też wtryskach aczkolwiek ostatnią rzecz raczej bym odrzucił z uwagi na kierunek dochodzenia tych odgłosów.
Drudzy natomiast mówią z uwagi na występowanie pompy wysokiego ciśnienia jest to normalny odgłos silnika.
Dodam że nie słychać tego przy zapalaniu silnika, tylko na rozgrzanym silniku na postoju
Załączam filmik
Z góry dziękuje za odpowiedź
IS 250 Terkotanie silnika
- Krzysiek21
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 250 II
- simoneus
- Lex user
- Model Lexusa: GS300, USB 5.0, 600H
Re: IS 250 Terkotanie silnika
Ja bym szedł w kierunku bębnów rozrządu, wydają właśnie taki klekot.
- pawelski
- Lex user
- Model Lexusa: IS250
Też mi się wydaje, ze to bębny VVTi, żona słyszała jak odtwarzałem i pyta czy to diesel Miałem Alfę 156 i podobnie rzęził padnięty wariator faz ale nie tak mocno. Tyle, że usterka wariatora objawiała się najbardziej na zimnym i przy rozruchu a tu rzęzi na ciepłym, dziwne. Oby nie bębny bo to droga impreza, jaki przebieg ?
- Krzysiek21
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 250 II
Przebieg 325k, przez ostatnie 100k podobno nic nie robione. Bębny właśnie słychać przez pierwsze 2-3 sekundy od odpalenia dlatego wydało mi się to dziwne, że u mnie słychać to na ciepłym silniku. Nie napisałem tego w głównym poście ale chodziło mi o strefę przy akumulatorze (najbardziej słychać kiedy przybliżam tam telefon), chyba że mówicie o innej strefie?