Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Ampersand
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post by Ampersand »

U mnie trwało to chyba ze 40 minut. Nie jeździłem, stałem na parkingu.
NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
piotko
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by piotko »

piotko wrote: 22 Sep 2024, o 13:33 Witam, ja niestety tą aktualizacją poległem. Wszystko zrobiłem zgodnie z procedurą, mapa na pendrive, wygenerowany klucz itd. Aktualizacja przebiegła do końca, około 45-50 minut, samochód cały czas włączony, nic nie zgasło nic się nie wyłączyło. Niestety na końcu wyskoczył komunikat, że podczas aktualizacji map wystąpił błąd, żeby skontaktować się z dealerem. Teraz wyglada tak, że jak odpalam samochód z pendrive'em wpiętym, wyskakuje mi właśnie ten błąd. Jak odpalam bez pendrive'a , to jest informacja, żeby włożyć pendriva i nie wyłączać silnika, czekać na aktualizację. Niestety nic to nie daje, długi okres czekałem, pendrive na początku mrugnął kilka razy, a później już nic.
Więc moje pytanie, można coś z tym jeszcze zrobić, czy ktoś to sam uratował. Czytałem tu na forum, że niektórzy nawet w serwisie mieli z tym problem.
Ja z aktualizacją miałem problem. Skończyło się wymianą jednostki centralnej na gwarancji i na szczęście za darmo (podpisywałem papier, że koszt tej naprawy to coś 37 tyś.) Więc nikomu nie życzę takich przygód. Kilka osób pisało, że też niestety im się tak zdarzyło. Nie wiem od czego to zależy, wcześniej miałem toyoty i nie jeden raz robiłem sam aktualizacje, więc odważyłem się tez w lexusie, mimo, że miałem go dopiero 2 tyg. (wszystko to działo się we wrześniu). Więc ode mnie raczej podpowiedź, żeby się nad taką samodzielną aktualizacją zastanowić.
maciejp
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by maciejp »

Było kilka takich przypadków, opisywanych tutaj na forum (zresztą na https://lexusownersclub.co.uk również) - niby wszystko przebiega poprawnie, ale system się na końcu restartuje i zgłasza problem... Rozwiązanie - wymiana wyświetlacza, chociaż prawdopodobnie Koledze z naszego forum (@settlerk) prawdopodobnie naprawili to jakoś inaczej (obstawiam, że być może jakąś aktualizację softu multimediów wgrali).

Sam aktualizację map raz zrobiłem, poszło bez problemu, potwierdzam - ok. 40 min., natomiast kolejną już się cykam zrobić przez to co czytałem Paranoja, ale cóż - Lexus :)

Natomiast próbowałem też o tym rozmawiać z ASO - tam uparcie twierdzą, że się tego nie robi, bo to nawigacja chmurowa i nie słyszeli nawet o czymś takim jak aktualizacja z pendrive'a - pomimo że pokazałem im, że takie coś istnieje nawet prendrive przy nich wsadziłem. Skończyło się stwierdzeniem, że jak mam ochotę, to mogę spróbować wykonać tą aktualizację, a jak będzie coś nie tak, to nie powinno być problemu z wymianą wyświetlacza :) Szok, nie jestem w stanie przebić się przez tą ignorancję, może spróbujcie w swoich ASO, dajcie znać jak poszło...
marek_wasowicz
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by marek_wasowicz »

Aktualizowałem nawigację z pendriva dwa razy.Za każdym razem poszło bez problemów.W garażu,trwało ok 30-40 minut,mam plugina więc na podłączonym kablu do zasilania i pobieraniu energii z zewnątrz.Na forum były opisane przypadki,że podczas aktualizacji samochód się wyłączył i multimedia już nie wstały.Na pewno jest z tym jakiś problem, bo jest obecnie akcja serwisowa na multimedia.Serwis oczywiście,będzie mówił swój przekaz.Nie jest prawdą,że mapy same się aktualizują z chmury.Z chmury aktualizuje się tylko system, mapy już nie.
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

W starszych multimediach przed MM21 czyli MM19, jest tak ze z netu pobiera mały obszar a reszta trzeba samemu wgrać. Tak mi kolega mówił bo robi ręcznie aktualizuje całośc od 4 lat. Nie sądze aby to zmienili w MM21 (Lexus Pro) i kilkadzesiąt GB system zasysał z netu. Dalej jest "wyrywkowo". Nawet zauważyłem, że okoliczne trasy koło domu miały automatycznie zaktualizowane informacje (nie wgrywałem ich).

Co do tego co napisał @maciejp - mi się wysypał upgrade map ale udało się w ASO to wyprostować. Coś wspominali, że w NX (zapewne dotyczy to konkretnych modeli rocznikowych) są inne bebechy hardware w multimedia niż w ES bo im wspomniałem, że wyczytałem w internecie o grubych problemach z upgrade. Oczywście próbowali mi wmówić, że za wolny pendrive użyłem do upgrade firmware ale używałem go rok wcześniej i nie było problemu. Pomijając fakt, że w instrukcjji oprócz minimalnej pojemności, nie ma informacji, że ma być to pendrive min. 3.2.
piotko
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by piotko »

marek_wasowicz wrote: 30 Dec 2024, o 22:44 Na forum były opisane przypadki,że podczas aktualizacji samochód się wyłączył i multimedia już nie wstały.
Mi nic nie zgasło, samochód cały czas odpalony. Aktualizacja doszła do 100% i wyskoczyła informacja o błędzie.
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

No coż, z mapami w Lex jest jak z poprawkami do Windowsa, trzeba poczekać z 2-3 m-ce albo mieć testowego Lexusa na boku aby produkcji nie uszkodzic :D
maciejp
Lex user

Post by maciejp »

Nie no jak auto w czasie aktualizacji zgaśnie to jeszcze rozumiem, że się coś może posypać, ale zdarza się, że idzie wszystko do 100% bezbłędnie a jednak problem jest.

Jak widać jest to trochę loteria, być może związane to jest z wersją softu multimediów, być może z wersją hardware, chgw...

A akcja na multimedia rzeczywiście jest, nawet pobrałem ten biuletyn - jest to opis ręcznej aktualizacji softu do wersji nowszej niż posiadam u siebie od nowości (ver. 2050) ale niby mojego vin'u to nie dotyczy, a przez OTA się nic nie aktualizuje. wtf? :)
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

O co chodzi z tymi aktualizacjami samemu? U mnie mapy aktualizują się same. Nic nie robię. Jak mi rok temu otworzyli "eskę" obok domu, to za 2 dni była w nawigacji. Ostatnio jechałem do znajomego. Obok niego też zrobili niedawno nową drogę (zjazd) i wszystko jest.
maciejp
Lex user

Post by maciejp »

Bonczek8 wrote: 31 Dec 2024, o 11:53 O co chodzi z tymi aktualizacjami samemu? U mnie mapy aktualizują się same. Nic nie robię. Jak mi rok temu otworzyli "eskę" obok domu, to za 2 dni była w nawigacji. Ostatnio jechałem do znajomego. Obok niego też zrobili niedawno nową drogę (zjazd) i wszystko jest.
Z tego co widzę w podpisie to masz RX'a, u mnie w NX nie zauważyłem aby się nowe trasy pojawiały same z siebie. Chodzą też teorie, że auta z małymi ekranami aktualizują mapy online, a z dużymi ekranami mają mapy offline :) - jednakże nie mam 100% potwierdzenia tej teorii...

Możesz zerknąć, czy masz np. fragment trasy S7 pomiędzy miejscowościami Miechów a Szczepanowice? Jest to całe 5km drogi, ale u mnie jest ewidentnie dziura na tym odcinku, a otworzyli to jakość pod koniec sierpnia tego roku. Chyba, że muszę tam pojechać aby się zassało, ale bez jaj :)

Może na przykładzie tego odcinka drogi S7 napiszecie jak to wygląda u Was, w NX'ach na dużych i małych ekranach? Moglibyśmy może dzięki temu czegoś nauczyć ludzi w ASO :)

Na mapach https://wego.here.com ten odcinek istnieje, a przypuszczam, że Lexusy właśnie tą mapę powinny sobie zaciągać z sieci...
Post Reply

Return to “Lexus NX”