GS300 MK2 mam bardzo charakterystyczny objaw. Przy hamowaniu prawie zawsze włącza się ABS przy bardzo małej prędkości, już blisko zatrzymania. A przy ruszaniu często włącza się VSC utrudniając ruszenie. Też tylko na prędkości 3-5 km/h. Poza tą prędkością wszystko działa tak jak powinno. Pomóżcie jeśli ktoś miał taki objaw.
Dodam że serwis przejrzał czujniki i niczego nie wykrył. Komputer był czytany i też nic. Tyle że wtedy to się zdarzało incydentalnie czasami. Sytuacja pogarsza się z czasem i teraz ABS utrudnia końcową fazę hamowania prawie zawsze. Tuż przed zatrzymaniem. Trzeba super delikatnie hamować na koniec. Im mocniejsze hamowanie w końcowej fazie, tym większa reakcja ABS. VSC to samo, nie daje żwawo ruszyć, ale mogę to wyłączyć przyciskiem, a jak wyłączyć ABS? Albo jak to po prostu naprawić? Auto zachowuje się jak na lodowisku choć ma super przyczepność. Bardzo dziwne.
Aktywacja ABS i VSC przy 5km/h bez powodu.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: GS300 MK2
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Re: Aktywacja ABS i VSC przy 5km/h bez powodu.
Czujnik zaczytuje jakieś głupoty bo pewnie koronka jest zjedzona 

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
true, kumpel miał tak samo, koronka do wymiany
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Nx
Brzmi jak problem z czujnikami ABS lub sterownikiem. Może coś "fałszywie" reaguje przy niskiej prędkości. Wyłączenie ABS na stałe raczej nie wchodzi w grę, ale możesz spróbować odłączyć bezpiecznik.nikl wrote: ↑27 Feb 2025, o 23:10 GS300 MK2 mam bardzo charakterystyczny objaw. Przy hamowaniu prawie zawsze włącza się ABS przy bardzo małej prędkości, już blisko zatrzymania. A przy ruszaniu często włącza się VSC utrudniając ruszenie. Też tylko na prędkości 3-5 km/h. Poza tą prędkością wszystko działa tak jak powinno. Pomóżcie jeśli ktoś miał taki objaw.
Dodam że serwis przejrzał czujniki i niczego nie wykrył. Komputer był czytany i też nic. Tyle że wtedy to się zdarzało incydentalnie czasami. Sytuacja pogarsza się z czasem i teraz ABS utrudnia końcową fazę hamowania prawie zawsze. Tuż przed zatrzymaniem. Trzeba super delikatnie hamować na koniec. Im mocniejsze hamowanie w końcowej fazie, tym większa reakcja ABS. VSC to samo, nie daje żwawo ruszyć, ale mogę to wyłączyć przyciskiem, a jak wyłączyć ABS? Albo jak to po prostu naprawić? Auto zachowuje się jak na lodowisku choć ma super przyczepność. Bardzo dziwne.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: 12
Jeżeli standardowe narzędzia diagnostyczne nie wykryją żadnych usterek, należy skorzystać z bardziej zaawansowanego sprzętu diagnostycznego, który jest w stanie wykryć drobne problemy w układach ABS i VSC.
block blast
block blast