[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF

Post Reply
Keepmovin
Lex user
Model Lexusa: GS430

[is200]Check Engine + migające TRC off!

Post by Keepmovin »

Hej,

Panowie, Lexa mam stosunkowo niedawno, lecz ostatnio włączyła mi się kilka razy kontrolka Check Engine i TRC off ( które miga ). Kiedy się włącza samochód wchodzi w stan awaryjny = 0 mocy, dopiero po przyciśnięciu do deski dostaje dużego kopa. Po zgaszeniu silnika i uruchomieniu go ponownie problem z mocą znika, lecz check engine i trc nadal się świecą, a standardowo po 5 poprawnych odpaleniach samochodu ( lub nawet wcześniej ) kontrolki gasną. Wiem, że świece i rozrząd były wymieniane stosunkowo niedawno, czytałem, że może to też byc problem z korkiem, lecz wydaje się, że działa ok, bo przy otwieraniu wlewu paliwa, lekko syczy = nie jest zapowietrzony ( dobrze to rozkminiam ? ). Od poniedziałku mam taką checę, że zatankowałem samochód kreseczkę przed rezerwą, a wskaźnik mi się w ogóle nie podniósł. Co prawda było to tylko 5 litrów ( ahh, to życie studenta ! ) ale nadal. Dziś rano wlałem dla upewnienia się 8 i nadal wskazówka się nie rusza, a wręcz spadła do 0, rezerwa się nadal świeci.

Macie jakieś pomysły ?

Umówiłem się z mechanikiem na piątek na podłączenie pod komputer i sprawdzanie błędów ( tu kolejne pytanie, czy w :LEXUS: jest standardowe wejście OBD 2, czy trzeba kupować jakieś adaptery ?

P.S. Czy to co mi się dzieje z bakiem, może mieć jakieś połączenia z kontrolkami ? Gdyż od czasu, gdy zaczeło mi nie pokazywać stanu paliwa, ani razu nie dostałem CEL.

Czekam na pomysły, dzięki!
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Re: Check Engine + migające TRC off!

Post by carsik »

pomysł jest tylko jeden, sprawdzić błędy w pamięci ECU. Niektóre powodują wyłączanie TRC i stąd mrugająca kontrolka. Co do reszty się nie wypowiem ale związek zbiornika i wskaźnika poziomu paliwa z CEL jest żaden.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
Cheguevara84
Lex user
Model Lexusa: GS 300 mkIII

Post by Cheguevara84 »

Rok temu w moim starym IS'ie miałem ten sam problem. Okazało się, że nawalił czujnik zmiennych faz rozrądu VVTi. Znalazłem uzywkę na Allegro za jakieś 200 zł. Wymieniłem i autem do tej pory jeździ teść. Jula bez zarzutów. Z tego co piszesz skaczą Ci obroty to wydaje mi się, że to będzie to. Jeżeli nie znajdziesz używki na Allegro to spróbuj tu: http://www.automarpo.pl/index.php

Jeżeli chodzi o wskazówkę baku to ja wcześniej podczas swojego "studenckiego" życia rownież jeździłem na resztkach i czasem tankowałem tylko za 30 zł. Wskazówka ani rusz, przyklejona do najniższego mozliwego poziomu E :D

Pozdr
Keepmovin
Lex user

Post by Keepmovin »

Dzięki, sprawdze.

Co do tankowania za 30 zł wszystko rozumiem, ale zatankowałem w sumie 14l stary i się w ogóle nie ruszyła ? No nic, dzis robie dłuższa trase to zatankuję więcej to zobaczymy.

Co do VVT-I to swoja droga, też na to stawiałem szczerze mówiąc, ale dobrze, że potwierdziłeś moje przypuszczenia :) Żeby to definitywnie sprawdzić mogę chyba odłączyć kostke od VVT-I i będę miał zasadniczo mniej mocy, ale nię będę miał zmiennych faz rozrządu = check engine nie powinien mi się zapalić, dobrze kminie ?
Cheguevara84
Lex user
Model Lexusa: GS 300 mkIII

Post by Cheguevara84 »

Keepmovin wrote:Dzięki, sprawdze.

Co do tankowania za 30 zł wszystko rozumiem, ale zatankowałem w sumie 14l stary i się w ogóle nie ruszyła ? No nic, dzis robie dłuższa trase to zatankuję więcej to zobaczymy.

Co do VVT-I to swoja droga, też na to stawiałem szczerze mówiąc, ale dobrze, że potwierdziłeś moje przypuszczenia :) Żeby to definitywnie sprawdzić mogę chyba odłączyć kostke od VVT-I i będę miał zasadniczo mniej mocy, ale nię będę miał zmiennych faz rozrządu = check engine nie powinien mi się zapalić, dobrze kminie ?
Dobrze kminisz. Po odłączeniu powinieneś zweryfikować, że jest to to. Tutaj masz kilka takich używek:
http://moto.allegro.pl/listing.php/sear ... łka+is+200

Nie są drogie więc można spokojnie zainwestować.
KRYSPIN BACK
Lex user
Model Lexusa: IS300SC / RX330

Post by KRYSPIN BACK »

A nie łatwiej z czytać kod błędu??

Sprawdź błędy, zobacz czego dotyczą, a metodami na oko to się naprawiało auta z PRL-u gdzie mogły wystąpić maksymalnie 3 usterki.
LEXUS.jp
Keepmovin
Lex user

Post by Keepmovin »

Sczytać błąd łatwo, lecz ja nie kupiłem jeszcze swojego OBD, a nie miałem czasu pojechać do kogoś/mechanika z kompem.

Dziś natomiast byłem i tak jak Wy, stawiałem na VVT-I. Okazało się, że wyskoczył mi 1 błąd: P0121,"Przepustnica /czujnik położenia pedału /przełącznik A - sygnał poza zakresem/wydajność". Sprawdzaliśmy też z mechanikiem i przy w pełni wciśniętym gazem wartość to tylko 88%, czy to normalne ? Problem, zaczyna mnie już wkurzać, bo jeździć się nie da, spod świateł czasem nie da się ruszyć tylko restartować samochód trzeba :omg: . Moje dalsze pytanie, pamiętam, że ktoś miał podobny problem i szukam właśnie teraz tego postu na forum, ale czy wiecie może jak nazywa się dokładnie czujnik który muszę kupić ? Da się to zrobić samemu czy trzeba od razu do mechanika walić ? Nie ma ktoś może działającego na sprzedaż ;) ?
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Post by maniek_ls400 »

Zacznij od otwarcia manuala (odpowiedni dział) i przejrzyj jakie są fabryczne zakresy pracy TPS. Może jest po prostu źle ustawiony i stąd takie jajca.
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Keepmovin
Lex user

Post by Keepmovin »

Właśnie znalazłem na Bahamutcars, ale nie wiem do końca co mam zrobić. Może moglibyście mnie bardziej nakierować ;) ?

http://bahamutcars.free.fr/workshop/rm/ ... i_0037.pdf
Marchol
Lex Driver
Model Lexusa: is 200

Post by Marchol »

Image
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”