Zmiana silnika ?

Post Reply
Travis
Lex Master
Model Lexusa: GS430 MK3

Re: Zmiana silnika ?

Post by Travis »

carinus wrote:
Travis wrote:
Słuchaj super że masz taką możliwość na co dzień do czynienia z fajnymi maszynkami ale jesteś tylko wyjątkiem. Jak bym miał problem z przedłużaczami czy też z kompleksem mniejszości zamiast lexusem na co dzień jeździłbym Land Cruiser'em :wink:

Podsumowując do tych 10k dodaje 5k i mam silniczek który jest już po serwisie już na wstępie dysponuje odpowiednią mocą, przy okazji mam już skrzynie automatyczną. I proszę bardzo mamy przepis na autko które zadowoli nie jednego kierowcę. Mamy możliwość dalszego rozwoju bez większego zastanawiania się jak to w ogóle zrobić. Mogące służyć do codziennej jazdy.

Oczywiście możesz zapytać to czemu nie 2JZ-GE. Owszem też fajna opcja ale podejrzewam że po pół roku jazdy czułbym niedosyt. Uturbianie 2JZ to już bajka z tym że jakim kosztem.
Nie wiem czy liczyłeś że ta kasa włozona w to auto będzie kasą utopiona na zawsze.Może rozsądniej będzie zmienic model samochodu,bo jak zmienisz silnik to za tym pójdą nastepne zmiany w zawieszeniu i hamulcach,i tak bez końca.Na pewnym etapie użytkowania IS-a tez chodzily mi mysli o zmianie modelu na RX,żona jednak przestraszyła się troche tego smoka,przyszła myśl nad subaru,jednak staneło na obecnym autku i stwierdziliśmy że nie jest aż tak źle i wystarczy troche dmuchnąć żeby zaczeło lepiej jeździć.Jednak dla rónowagi polecam kupić sobie Landcruiser'a.Jazda tym samochodem zawsze mnie uspokaja i potem nie mam ochoty na wariacje IS-em.
Liczę się z tymi kosztami. Tak jak wcześniej wspominałem mam jeszcze dwa auta, starą Corollę i Land Cruiser'a tak że jeździć mam czym. :jazda:
Chciałem sprzedać IS'a ale się rozmyśliłem po tym jak zbadałem rynek z używanymi autami i nic ciekawego dla siebie nie znalazłem. Przez moment nawet myślałem o BMW Z3 2.8 :crazy: Druga sprawa że sprzedaż auta z padającym silnikiem nie stawia w zbyt dobrej pozycji. A nikogo nie mam zamiaru oszukiwać że stan igła itp. Kolejna sprawa że już ma 14 lat (chociaż nie widać) :biggrin2:
Zawsze moim marzeniem była supra TT mk4 no ale cóż to jest raczej marzenie do do osiągnięcia więc wole zrobić sobie taką suprę z Is'a :D
Lex

Post by Lex »

Travis wrote:
Zresztą będę miał niedługo porównanie bo kolega będzie w przyszłym tyg zakładał kompresor do is i zobaczymy jak będzie wyglądało jego zadowolenie w stosunku do wydanych pieniędzy :biggrin2:
jak kolega to może więcej info zadaj , kto to będzie dłubał i gdzie nabył graty no i ogólnie czy to będzie jakiś osobisty wytwór czy ori zestaw BEMANI ,TTE
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Panowie Wasza dyskusja to trochę tak jak chcielibyście znaleźć najfajniejszą dziewczynę biorąc pod uwagę kolor włosów, wzrost i kolor oczu :biggrin2:
Prawda jest taka że każdy ma różne upodobania i różne sytuacje życiowe więc ujednolicanie jest dużym błędem.

Ja zacząłbym od próby przejechania się róznymi autami z różnymi mocami i napedami. Oczywiście to będzie tylko cząstka wiedzy potrzebna do podjęcia decyzji bo często sami nie wiemy czego potrzebujemy.

Jedno jest pewne od strony psychicznej trudno będzie nam powiedzieć tyle wystarczy i finito z dalszymi modami szczególnie przy parametrach jakie dostarcza IS200T w podstawowym set up-ie.

Jeżeli chodzi o mnie to jestem moto zboczeńcem duży pałer nie jest przedłużeniem czegokolwiek tylko po prostu wiem że mój GS przełoży na asfalt tyle i tyle i do tego dąże. Wiem także do czego bedzie mi służył mając dostęp do aut typu EVO9 400KM które mają całkowicie inny napęd i są do innych celów.

Co do projektu IS200T nie będe się powtarzał, jest to opcja dla zdecydowanych osób na konkretne parametry i konkretne przeznaczenie. I powiem szczerze gdyby taki zestaw T do ISa organizował Ziutek na zasadzie prób i błędów to nie polecałbym takiego doswiadczenia, a że zajmuje sie tym firma która zaraz nie zniknie, auto wystroii i później ewentualnie coś naprawi to jest warte zastanowienia.
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Ledziu-dobrze piszesz,można nakierowac kogoś na pewne tory,najlepiej jednak te sprawdzone a plany realne do zrobienia.
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

tez uważam ze ledziu dobrze pisze.
Bez przetestowania is200T czy is200K i is300 nie można pisać co i jak. może być tak że różnice w jeździe na codzień w is200T lub K nie będą znaczace jak is 1jz.
Osobiście jeżdżąc is200 N/A od 4lat (85000km) uważam że T lub K dla moich potrzeb wystarczy. Miałem okazje widzieć is maxkowa w akcji i uważam że jest ok
Travis
Lex Master

Post by Travis »

Lex wrote:
Travis wrote:
Zresztą będę miał niedługo porównanie bo kolega będzie w przyszłym tyg zakładał kompresor do is i zobaczymy jak będzie wyglądało jego zadowolenie w stosunku do wydanych pieniędzy :biggrin2:
jak kolega to może więcej info zadaj , kto to będzie dłubał i gdzie nabył graty no i ogólnie czy to będzie jakiś osobisty wytwór czy ori zestaw BEMANI ,TTE
No i następny poległ przy kompresorze. Po podliczeniu kasy i ryzyku nie powodzenia lexus został zamieniony na WRX :(
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Travis wrote:
No i następny poległ przy kompresorze. Po podliczeniu kasy i ryzyku nie powodzenia lexus został zamieniony na WRX :(
Czyli potwierdza sie to że każdy ma inne zajawki.
Mozliwe że w ogólnym rozliczeniu wyfaktycznie wyjdzie taniej.
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Jeżeli ten kolega chciał mieć mocne auto to wybrał najlepsze rozwiązanie,ja chciałbym mieć lepszego IS-a dlatego pozostane przy doładowaniu.Mam fabryczny zestaw więc problemu nie bedzie.
Travis
Lex Master

Post by Travis »

Trochę czasu minęło kompresor na Is zamontowany. Po strojeniu wyszło 209KM i 280Nm na fabrycznym kompresorze z ecumasterem.
Pozdro
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Post by maniek_ls400 »

Travis wrote:Trochę czasu minęło kompresor na Is zamontowany. Po strojeniu wyszło 209KM i 280Nm na fabrycznym kompresorze z ecumasterem.
Pozdro
I tylko taka lakoniczna wzmianka ? A gdzie fotki, opis instalacji, koszty ?
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”