LPG Regenerator - dodatek do paliwa LPG
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
LPG Regenerator - dodatek do paliwa LPG
Witam kolegów.
Znalazłem w necie informacje dotyczące dodatku do paliwa lpg pod nazwą LPG Regenerator http://www.total-care.pl/product-pl-1-L ... -care.html
Ma ktoś doświadczenie z tego typu dodatkami, czy może należą do grupy środków nie pomoże i nie zaszkodzi.
Znalazłem w necie informacje dotyczące dodatku do paliwa lpg pod nazwą LPG Regenerator http://www.total-care.pl/product-pl-1-L ... -care.html
Ma ktoś doświadczenie z tego typu dodatkami, czy może należą do grupy środków nie pomoże i nie zaszkodzi.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Re: LPG Regenerator - dodatek do paliwa LPG
mario_s wrote:Witam kolegów.
Dobre, ciekawe co ma smarować to cudo w instalacji LPG

-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200
raczej, zdrenuje Twoją kieszeńmario_s wrote:Witam kolegów.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Wlej do benzyny syntetyczny olej do smarowania dwusuwa i będziesz miał wieksze korzyści za mniejsze pieniążki.
- konik_80
- Lex Driver
- Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25
Tu chodzi aby dodać to do zbiornika LPG - jak widzę jest to jakaś tania podróbka preparatu TUNAP - czy te preparatu działają tego nie wiem.
Prawdą jednak jest, że benzyna bezołowiowa a tym bardziej gaz nie ułatwiają silnikom pracy - dawniej to związki ołowiu zawarte w benzynie poprawiały m.in przekazywanie ciepła zawór/gniazdo i chroniły w ten sposób przed wypalaniem się gniazd - teraz te "cudowne" środki mają działać podobnie ale przy zachowaniu "ekologii" - czy jednak działają to tego chyba nikt nie potwierdził...
Podobnie jest z Lubryfikacją - sam tego nie urzywam ani nie instaluje a w autach w których robiłem poprawki po partaczach a lubryfikacja była zastosowana (od dłuższego czasu) to cały kolektor dolotowy był uwalony na maxa mazią która skutecznie zawężała kanały dolotowe.
Prawdą jednak jest, że benzyna bezołowiowa a tym bardziej gaz nie ułatwiają silnikom pracy - dawniej to związki ołowiu zawarte w benzynie poprawiały m.in przekazywanie ciepła zawór/gniazdo i chroniły w ten sposób przed wypalaniem się gniazd - teraz te "cudowne" środki mają działać podobnie ale przy zachowaniu "ekologii" - czy jednak działają to tego chyba nikt nie potwierdził...
Podobnie jest z Lubryfikacją - sam tego nie urzywam ani nie instaluje a w autach w których robiłem poprawki po partaczach a lubryfikacja była zastosowana (od dłuższego czasu) to cały kolektor dolotowy był uwalony na maxa mazią która skutecznie zawężała kanały dolotowe.
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Silnik przystosowany do pracy na paliwie bezołowiowym nie potrzebuje żadnych środków łagodzących.Wystarczy dbać o prawidłowy skład mieszanki.Gorsza sprawa jest teraz z układem wtrysku benzyny.Wtryski pozostają w bezruchu i raczej trzeba pomysleć żeby ten element zabezpieczyć.Wzorem kolegów z dawnego forum toyoty dodawałem olej do benzyny.Moja toyota jeździła 10 lat na LPG i chyba tylko na gazie.Miałem problem z płynną pracą silnika na benzynie w całym zakresie obrotów.Teraz juz zapomniałem ze miałem jakiś problem,olej udroznił wtryski i dodatkowo smaruje elementy ruchome.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Są specjalne preparaty do tego przeznaczone,raz na jakiś czas można wlać do noPB i po temacie.carinus wrote:Silnik przystosowany do pracy na paliwie bezołowiowym nie potrzebuje żadnych środków łagodzących.Wystarczy dbać o prawidłowy skład mieszanki.Gorsza sprawa jest teraz z układem wtrysku benzyny.Wtryski pozostają w bezruchu i raczej trzeba pomysleć żeby ten element zabezpieczyć.Wzorem kolegów z dawnego forum toyoty dodawałem olej do benzyny.Moja toyota jeździła 10 lat na LPG i chyba tylko na gazie.Miałem problem z płynną pracą silnika na benzynie w całym zakresie obrotów.Teraz juz zapomniałem ze miałem jakiś problem,olej udroznił wtryski i dodatkowo smaruje elementy ruchome.
- konik_80
- Lex Driver
Gdyby tak było to nie musielibyśmy regulować zaworów (tam gdzie regulacja jest mechaniczna) a tak nawet bez LPG jest regulacja wymagana w zależności od producenta co około 100-150tys kmcarinus wrote:Silnik przystosowany do pracy na paliwie bezołowiowym nie potrzebuje żadnych środków łagodzących.Wystarczy dbać o prawidłowy skład mieszanki
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200
no ale regulacje zaworów robiło się także gdy paliwa były "ołowiowe" więc to nie jest argument.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
- konik_80
- Lex Driver
Owszem ale w starych silnikach nie było precyzyjnego podawania paliwa ani kontroli czy mieszanka jest bogata czy uboga. A inną sprawą jest to, że w większości przypadków zawory się regulowało bo poprzez zużycie się materiałów (np. wycieranie krzywek) luzy się zwiększały.
Gdzieś chyba na kompie mam fajną lekturę w tej tematyce to jak znajdę to wrzucę
Gdzieś chyba na kompie mam fajną lekturę w tej tematyce to jak znajdę to wrzucę