Nie moge znaleźć schematu podpiecia kamery do navi.owczar wrote:Z czym jest problem?
[LS430] Jak podłączyć kamerę cofania do navi OEM ?
-
- Lex user
- Model Lexusa: is250
[LS430] Jak podłączyć kamerę cofania do navi OEM ?
- SimonFreeman
- Lex user
- Model Lexusa: LS430
Re: [LS430] Jak podłączyć kamerę cofania do navi OEM ?
Owczar, może to Ci się przyda w kwestii pinów:
http://www.navtool.com/manual_NAVRGB+TL10.pdf
A co do podświetlenia w tych kamerkach, to tam nie ma wbudowanej żarówki, lecz wpina sie tam swoją fabryczną żarówkę, więc jaką masz tak Ci będzie świeciła
http://www.navtool.com/manual_NAVRGB+TL10.pdf
A co do podświetlenia w tych kamerkach, to tam nie ma wbudowanej żarówki, lecz wpina sie tam swoją fabryczną żarówkę, więc jaką masz tak Ci będzie świeciła

-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Maciej podeślij adres @ na PW.
Dzięki, zerknę na pdf-a. No właśnie tak było napisane z tą żarówką, ale patrząc na foto tych kamer nie za bardzo widziałem jak włożyć tę żarówkę
Dodane 14.11.2014:
W międzyczasie przyszedł konwerter. Sprzedawca na moją prośbę zamienił porty chinch na kabel 6 żyłowy. Zamówiłem dodatkowo 4 przekaźniki, którymi będę przełączał sygnał między nawigacją, a konwerterem.
Zestaw przygotowany do montażu w aucie. Dzisiaj będę się przymierzał do rozpięcia kostki w navi i zastąpienia kabli. Dopasowałem nawet kolorystycznie do kabli w aucie
Okablowane przekaźniki. Sterowane będą ze świateł cofania- tak samo jak zasilanie kamery oraz konwertera.

Konwerter z przekaźnikami:

Dodane 15-11-2014:
Konwerter podłączony. Jakość tego LCD nie powala, ale obraz jest całkiem ok. Teraz czekam na kamerkę z Chin i będę kończył instalację

Dodane 24-11-2014
Kamerka póki co jeszcze nie przyszła. Ale w międzyczasie dodałem 3 żyłowy kabelek do zwijacza wiązki klapy. Zabawa nie należała do przyjemnych, żałuję, że nie sprawdziłem czy nie było przypadkiem jakiegoś nieużywanego kabelka. Tak czy inaczej straciłem na to jakieś 3,5h. Grubsza wiązka nie za bardzo mieściła się w zwijaczu...
Dzięki, zerknę na pdf-a. No właśnie tak było napisane z tą żarówką, ale patrząc na foto tych kamer nie za bardzo widziałem jak włożyć tę żarówkę

Dodane 14.11.2014:
W międzyczasie przyszedł konwerter. Sprzedawca na moją prośbę zamienił porty chinch na kabel 6 żyłowy. Zamówiłem dodatkowo 4 przekaźniki, którymi będę przełączał sygnał między nawigacją, a konwerterem.
Zestaw przygotowany do montażu w aucie. Dzisiaj będę się przymierzał do rozpięcia kostki w navi i zastąpienia kabli. Dopasowałem nawet kolorystycznie do kabli w aucie

Okablowane przekaźniki. Sterowane będą ze świateł cofania- tak samo jak zasilanie kamery oraz konwertera.

Konwerter z przekaźnikami:

Dodane 15-11-2014:
Konwerter podłączony. Jakość tego LCD nie powala, ale obraz jest całkiem ok. Teraz czekam na kamerkę z Chin i będę kończył instalację

Dodane 24-11-2014
Kamerka póki co jeszcze nie przyszła. Ale w międzyczasie dodałem 3 żyłowy kabelek do zwijacza wiązki klapy. Zabawa nie należała do przyjemnych, żałuję, że nie sprawdziłem czy nie było przypadkiem jakiegoś nieużywanego kabelka. Tak czy inaczej straciłem na to jakieś 3,5h. Grubsza wiązka nie za bardzo mieściła się w zwijaczu...
- jordi007
- Lex Driver
- Model Lexusa: Gs 450h
Panowie podłącze sie pod temat mysle ze bedzie najbardziej zblizony to mojego pytania.
chce kupic kamere cofania i sie zastanawiam nad jej wyborem
1 dedykowana
2w tablicy rejestracyjnej
3 robic gdzies dziurke
Naj bardziej interesuje mnie dedykowana czyli w miejsce podswietlania tablicy tylko one nie posiadaja diod podswietlania. koszt 300zł czy ktos je montował i jak to wyglada prosze kogos o pomoc
chce kupic kamere cofania i sie zastanawiam nad jej wyborem
1 dedykowana
2w tablicy rejestracyjnej
3 robic gdzies dziurke
Naj bardziej interesuje mnie dedykowana czyli w miejsce podswietlania tablicy tylko one nie posiadaja diod podswietlania. koszt 300zł czy ktos je montował i jak to wyglada prosze kogos o pomoc
-
- Moderator
Dedykowana- plusy, łatwy montaż. Minusy, brak możliwości regulacji kąta- nie zobaczysz w niej zderzaka, a przez to stracisz główny plus wynikający z kamery cofania- parkowanie na mm. Kamera zamocowana nie centralnie.
W ramkę- wygląda brzydko, ograniczony zakres regulacji, słaba jakość.
Też stałem przed tym wyborem. Kupiłem najmniejszą bez diod- te diody to taki raczej marketingowy chwyt, bo bez świateł cofania w drugim aucie nic te diodki nie oświetlą
Zamocowana jak wyżej działa rewelacyjnie, a kosztowała 50zł.
W ramkę- wygląda brzydko, ograniczony zakres regulacji, słaba jakość.
Też stałem przed tym wyborem. Kupiłem najmniejszą bez diod- te diody to taki raczej marketingowy chwyt, bo bez świateł cofania w drugim aucie nic te diodki nie oświetlą

- jordi007
- Lex Driver
Owczar a zamontowałes centralnie ja ?? i w ktorym miejscu bo pod zamkiem raczej nie da rady
- jordi007
- Lex Driver
A sorki zapomniałem dodac ze ja mam IS200
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS300 GS300 mk3
-
- Moderator
Ja mam trochę inną listwę: