[gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Pozostałe problemy występujące w naszych Lexusach

[gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez mongrel » 31 sty 2015, o 12:30

Witam,
otóż mam problem z prostym narzędziem diagnostycznym jakim jest Autel AL319 o takim http://www.autel.us/Products/al319.htm Cały problem polga na tym, że po podłączeniu urządzenie próbuje się połączyć z samochodem i nic z tego. Na końcu wyświetla komunikat "Błąd połączenia". Kontrolki "VSC" i chyba "ABS" mrugają podczas próby połączenia się urządzenia z samochodem. Czy nawet do prostej diagnostyki potrzebny jest jakiś specjalny skaner? Czy ktoś ma jakies doświadczenie z takim lub podobnym urządzeniem? Na youtube widziałem, że gość podpinał ten model do jakiejś Kii rocznikl 2014 więc wydawało mi sie, że do Lexa rocznik 2000 też będzie ok. W sumie spróbuję jeszcze podpiąć jakiś inny samochód żeby wyeliminować wadę samego urządzenia. Za wszelkie sugestie z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
mongrel
Nowy lex user
 
Posty: 18
Dołączył(a): 3 kwi 2013, o 21:00
Lokalizacja: Kraków
Model Lexusa: gs300 mkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: [gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez mongrel » 31 sty 2015, o 21:06

Ok sam sobie odpowiem ale może też komuś to pomoże. Poszedłem do drugiego samochodu (Nissan Primera p11) i samo urządzenie jest sprawne bo się z samochodem połączyło. Potem udałem się do lexa i przyjrzałem złączu w samochodzie. Niestety piny we wtyczce skanera i samochodu się nie pokrywają.
Obrazek
Obrazek

Także pokrywają się tylko dwa piny na pięć. Dodatkowo po podłączeniu i wypięciu urządzenia zapaliły sie kontrolki "VSC" i "VSC OFF". Pomogło odpięcie akumulatora, zgasły po około 10 sekundach od chwili zapalenia samochodu.
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
mongrel
Nowy lex user
 
Posty: 18
Dołączył(a): 3 kwi 2013, o 21:00
Lokalizacja: Kraków
Model Lexusa: gs300 mkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: [gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez ghostmateus » 31 sty 2015, o 21:14

Także pokrywają się tylko dwa piny na pięć. Dodatkowo po podłączeniu i wypięciu urządzenia zapaliły sie kontrolki "VSC" i "VSC OFF". Pomogło odpięcie akumulatora, zgasły po około 10 sekundach od chwili zapalenia samochodu.
Pozdrawiam.[/quote]

Także ten tego jak świeci się VSC I VSC OFF to skasowałeś Sobie wartości czujnika opóźnienia i musisz zrobić kalibrację :down: :P
Avatar użytkownika
ghostmateus
Lex Driver
 
Posty: 567
Dołączył(a): 5 sty 2014, o 14:39
Lokalizacja: Opolskie
Model Lexusa: GS 430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Prudnik/Opole

Re: [gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez mongrel » 1 lut 2015, o 01:47

Hmmmm to ciekawe. Możesz rozwinąć o co chodzi? Kontrolki zgasły czyli według mnie jest dobrze :)
Tak po namyśle to nie wiem na kim psy wieszać na Toyocie, że złącze obd robi niekompatybilne czy na producencie skanera.
Avatar użytkownika
mongrel
Nowy lex user
 
Posty: 18
Dołączył(a): 3 kwi 2013, o 21:00
Lokalizacja: Kraków
Model Lexusa: gs300 mkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: [gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez ghostmateus » 1 lut 2015, o 03:12

mongrel napisał(a):Hmmmm to ciekawe. Możesz rozwinąć o co chodzi? Kontrolki zgasły czyli według mnie jest dobrze :)
Tak po namyśle to nie wiem na kim psy wieszać na Toyocie, że złącze obd robi niekompatybilne czy na producencie skanera.

Z tego co pamiętam to tylko 4 piny są standardowo opisane w złączach OBD II, a reszta jest ustawiana zależnie od woli producenta. A co do VSC i VSC OFF to samo wypięcia akumulatora pomogło?
Avatar użytkownika
ghostmateus
Lex Driver
 
Posty: 567
Dołączył(a): 5 sty 2014, o 14:39
Lokalizacja: Opolskie
Model Lexusa: GS 430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Prudnik/Opole

Re: [gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez Krawcol82 » 1 lut 2015, o 12:10

mongrel napisał(a):Witam,
otóż mam problem z prostym narzędziem diagnostycznym jakim jest Autel AL319 o takim http://www.autel.us/Products/al319.htm Cały problem polga na tym, że po podłączeniu urządzenie próbuje się połączyć z samochodem i nic z tego. Na końcu wyświetla komunikat "Błąd połączenia". Kontrolki "VSC" i chyba "ABS" mrugają podczas próby połączenia się urządzenia z samochodem. Czy nawet do prostej diagnostyki potrzebny jest jakiś specjalny skaner? Czy ktoś ma jakies doświadczenie z takim lub podobnym urządzeniem? Na youtube widziałem, że gość podpinał ten model do jakiejś Kii rocznikl 2014 więc wydawało mi sie, że do Lexa rocznik 2000 też będzie ok. W sumie spróbuję jeszcze podpiąć jakiś inny samochód żeby wyeliminować wadę samego urządzenia. Za wszelkie sugestie z góry dzięki.
Pozdrawiam.

Ja zakupiłem w ubiegłym roku interfejs MVCI Xhorse z programem Toyota Techstream w wersji 8. Nie wiem, czy oryginał, czy piracik. W zestawie miałem jeszcze przejściówki do Volvo, Hondy i Sciona chyba.
Tak czy siak interfejs łączy się z moim autem przy użyciu netbooka z zainstalowanym WinXP. Kiedy zainstalowałem program na Win7 64-bit, interfejs nie działał. Ale pod XP dalej śmiga.
Interfejs kosztował mnie chyba 350zł. Ale są na allegro interfejsy z Techstream już po 120-150zł. Nie wiem, czy działają tak samo, jak mój, ale to chyba warta uwagi opcja. Tym bardziej, że oprócz skanera masz możliwość kodowania.
Najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłby interfejs tak przejrzysty, jak VCDS do grupy VAG ;)
Krawcol82
Lex user
 
Posty: 103
Dołączył(a): 3 kwi 2014, o 23:47
Model Lexusa: LS460
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: [gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez mongrel » 1 lut 2015, o 13:36

A co do VSC i VSC OFF to samo wypięcia akumulatora pomogło?

Ano pomogło. Co prawda nie liczyłem na to, że to będzie takie proste ale się udał. Nie wiem natomiast dlaczego się zaświeciły.
Ja zakupiłem w ubiegłym roku interfejs MVCI Xhorse z programem Toyota Techstream w wersji 8. Nie wiem, czy oryginał, czy piracik. W zestawie miałem jeszcze przejściówki do Volvo, Hondy i Sciona chyba.
Tak czy siak interfejs łączy się z moim autem przy użyciu netbooka z zainstalowanym WinXP. Kiedy zainstalowałem program na Win7 64-bit, interfejs nie działał. Ale pod XP dalej śmiga.
Interfejs kosztował mnie chyba 350zł. Ale są na allegro interfejsy z Techstream już po 120-150zł. Nie wiem, czy działają tak samo, jak mój, ale to chyba warta uwagi opcja. Tym bardziej, że oprócz skanera masz możliwość kodowania.
Najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłby interfejs tak przejrzysty, jak VCDS do grupy VAG ;)

Ja też miałem interfejs z tym, że odpowiednik kabla Mongoose. Niestety żeby tego używać to trzeba mieć laptopa którego ja nie posiadam. Nie potrzebna mi też tak duża funkcjonalność. Prosty skaner ręczny to jest to co by mi najbardziej pasowało, zwykłe odczytanie ewentualnego kodu błędu i może jakiś podgląd parametrów pracy, które to funkcje ten skaner Autel 319 posiada. Ale widać nie może być zbyt prosty. podjadę do sklepu gdzie go kupiłem i zobaczymy co powiedzą.
Avatar użytkownika
mongrel
Nowy lex user
 
Posty: 18
Dołączył(a): 3 kwi 2013, o 21:00
Lokalizacja: Kraków
Model Lexusa: gs300 mkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: [gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez owczar » 1 lut 2015, o 20:22

Ja kupiłem z Chin elma na BT za 20zl i łączy się bez problemu ze wszystkim co obsługuje obdII. Oczywiście diagnostyka przez telefon.
owczar
Moderator
 
Posty: 3342
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: [gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez mongrel » 2 lut 2015, o 21:36

Ja kupiłem z Chin elma na BT za 20zl i łączy się bez problemu ze wszystkim co obsługuje obdII. Oczywiście diagnostyka przez telefon.


I jak to rzeczywiście dobrze działa? Mi właśnie chodzi o taką prostą diagnostykę a widzę, że na allegro tanie te elmy na bluetooth.
A no i teraz widzę, że kolega ma lexa z 2003 a z tego co czytam to rok produkcji jest kluczowy jeśli chodzi o diagnostykę poprzez obd. Ja niestety mam auto z lutego 2000 r.
Avatar użytkownika
mongrel
Nowy lex user
 
Posty: 18
Dołączył(a): 3 kwi 2013, o 21:00
Lokalizacja: Kraków
Model Lexusa: gs300 mkII
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: [gs300 mkII] Interfejs diagnostyczny

Postprzez owczar » 2 lut 2015, o 22:32

Teoretycznie w eu obd bylo wymagane od 2000 roku, ale lex produkowal na stany, a tam ten standard wszedl duzo wcześniej. Niech jeszcze ktos potwierdzi ze mkii opedza obdii. Dziala wyśmienicie.
owczar
Moderator
 
Posty: 3342
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Następna strona

Powrót do Pozostałe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości