GS mkIII - Pytania o auto z ogloszenia
-
- Lex user
- Model Lexusa: GSIII
Re: GS mkIII - Pytania o auto z ogloszenia
Ja p... teraz walka z akcyza, zal mi zaplacic zlodziejom, 18%, tak sobie mysle ze jak na umowie wpisze uszkodzony system hybrydowy to nie bedzie chyba w Polsce rzeczoznawcy ktory bedzie to w stanie jednoznacznie zweryfikowac? Lexus POlska nie musi wspolpracowac z UC a tylko oni maja narzedzia do diagnozy baterii z tego co pisalicie.
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Myślisz, że rzeczoznawcy w PL to niekompetente osoby? Nikiedy mają naprawdę ogromną wiedzę i doświadczenie. Musisz wygenerować prawdziwą usterkę....
-
- Lex user
generalnie wystarczy wygenerowac przebieg rzedu 300tys i juz wartosc auta leci znacznie w dol, ale grzebanie przy liczniku to ostatnia rzecz jakiej bym chcial. Lepiej w umowie okreslic dysfunkcje ukladu hybrydowego (jako na przyklad "istotnie zmniejszona sprawnosc"), niezaleznie od doswiadczenia rzeczoznawcy watpie zeby mial narzedzia do badania tego, ze wzgledu na chociazby sladowa ilosc hybryd jezdzacych w POlsce.
-
- Moderator
Wystarczy, że się autem przejedzie i będzie widział. Jak zmienisz przebieg to na przeglądzie trafi do systemu i na stronie będzie widoczny już większy przebieg...
-
- Lex user
Przegladu nie trzeba robic przed celnym teraz jak jest niemiecki przeglad, wiec jak mozna dac w gore to mozna i w dol ale licznika nie bede ruszal bo mi sie to kojarzy z degeneracja polskiego rynku motoryzacji.
Ogarnalem troche aktow prawnych i trzeba sie zmiescic po prostu w pewnych widelkach wynikajacych z eurotaxu, wrzuce najmniejsza akceptowalna wartosc ewentualnie rzeczoznawca znajdzie mi jakies drobiazgi zeby kolejne z 10% obnizyc i bedzie ok.
Poza tym warto zauwazyc ze w moim wypadku ta nizsza kwota jest kwota FAKTYCZNIE zaplacona, bo ja robie darowizne dla wujka a on pozniej odsprzedaje mi taniej, nei ma mowy o zadnej lewiznie.
Podstawa naliczenia akcyzy jest zawsze kwota zadeklarowana tyle ze w przypadku znacznego odstepstwa od sredniej rynkowej musi to byc "uzasadnione"
Ogarnalem troche aktow prawnych i trzeba sie zmiescic po prostu w pewnych widelkach wynikajacych z eurotaxu, wrzuce najmniejsza akceptowalna wartosc ewentualnie rzeczoznawca znajdzie mi jakies drobiazgi zeby kolejne z 10% obnizyc i bedzie ok.
Poza tym warto zauwazyc ze w moim wypadku ta nizsza kwota jest kwota FAKTYCZNIE zaplacona, bo ja robie darowizne dla wujka a on pozniej odsprzedaje mi taniej, nei ma mowy o zadnej lewiznie.
Podstawa naliczenia akcyzy jest zawsze kwota zadeklarowana tyle ze w przypadku znacznego odstepstwa od sredniej rynkowej musi to byc "uzasadnione"
Last edited by kaczor1978 on 14 Apr 2015, o 23:30, edited 1 time in total.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: gs300
witam interesuje mnie to auto mogli byście zerknąć i coś więcej napisać gość mówi że malowana maska z powodu odprysków po za tym cały w oryginale bynajmniej tak twierdzi oraz wymienił katalizator nie za wcześnie przy tym przebiegu. http://olx.pl/oferta/lexus-gs-plsalon2k ... 2f92b72c66 z góry dziękuje za podpowiedzi.
-
- Moderator
Z tym badaniem technicznym to też różnie bywa. Mój miał świeży TUV na prawie dwa lata. Teoretycznie powinienem zarejestrować z przeglądem ważnym rok od daty rejestracji bo polskie przepisy nie zezwalają na ważność przeglądu dłuższą niż rok. Ale w praktyce zarządano ode mnie przeglądu w celu ustalenia danych technicznych- które były w przetłumaczonym dowodzie. W praktyce sprowadziło się to wszystko do standardowego przeglądu.
-
- Nowy lex user
również jestem zainteresowany tym autem ,jeszcze do niego nie dzwoniłem zamierzam jutro, mowil cos jeszcze , na temat wymieny olejow w silniku i skrzyni,? moim zdaniem najwazniejsza mechanika niż rysy , lekkie stuknięcia
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: gs300
niby wszystko ok ale szczerzę mówiąc każdy tak mówi a jak się jedzie to nie ma co oglądać mówi że calutki czas aso lexus i że niby nie dawno był duży przegląd w aso
-
- Nowy lex user
również trzeba badac psychikę czøowieka , czy nasilnie tłumaczył , czy można by powiedzieć w normie , czy przesilony już pytaniami , z reszta jutro zbadam