[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF

Post Reply
GOLDI
Lex user
Model Lexusa: IS200 SportCross / mr2 sw21

Re: [IS 200] Mrugająca kontrolka Check engine

Post by GOLDI »

PrawilnyDave wrote:W takim razie czy możecie polecić mi kogoś z Poznania, kto mógłby się zająć tym problem?
hampel motorsport

co do missfire wymieniales w ogole swiece kiedys ;)? ostatnio ?
tomcio105
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by tomcio105 »

PrawilnyDave wrote:Problem powrócił. Po przejechaniu ok 1 tys. km od wspomnianego mrugania kontrolki check engine ta zapaliła się na stałe. Podjechałem do pierwszego lepszego mechanika i po podłączeniu komputera wyskoczył błąd P0300. Wiem, że jest to wypadanie zapłonów, ale nie wiem na którym cylindrze. Jak mogę sprawdzić na którym?
Po podłączeniu do kompa pojawi Ci się dokładnie na których cylindrach jest wypadanie zapłonów więc albo ten mechanik Ci tego nie odczytał, albo ma jakiś słaby sprzęt który tego nie pokazuje...
jordi007
Lex Driver
Model Lexusa: Gs 450h

Post by jordi007 »

na odpalonym silniku odłączaj po koleji i obserwuj prace silnika powinien bardzo nierówno pracowac i przepustnica bedzie stukac na uszkodzonej nic nie bedzie sie dzialo z praca silnika czyli tak bedzie chodzil jak przed testem. ja miałem tak ze u mnie po tescie i zamianie miejscami dalej było wypadanie zapłonu na tym samym cylindrze wina padł wtrysk. Tobie telepie buda jak przyłozysz ucho do wydechu słychac ze nierówno chodzi, wali benzyna
PrawilnyDave
Lex user
Model Lexusa: IS200

Post by PrawilnyDave »

W systemie był tylko jeden błąd. Później wszedł w parametry silnika gdzie najpierw pokazywało wypadanie na pierwszym a później na drugim i trzecim cylindrze. Świece wymieniłem na oryginalne Denso jakieś 10 tys. km temu. Podczas jazdy samochodem kompletnie nie czuję oznak dziwnej pracy silnika, a na wolnych obrotach nie rzuca silnikiem. Jedyny dziwny objaw pojawia się przy odpalaniu samochodu, gdzie przez jakąś sekundę pracuje na bardzo niskich obrotach, po czym podnosi je do 1 tys. - 1.2 tys. Spróbuję patent z odpinaniem cewek, ale obawiam się, że po odpięciu każdej z nich będzie telepało silnikiem we wszystkie strony.
jordi007
Lex Driver
Model Lexusa: Gs 450h

Post by jordi007 »

no to dziwne skoro ci pokazuje wypadanie zapłonu to powinno rzucac silnikiem bo nie chodzi na wszystkie cylindry albo podobnie jak u mnie ze konczy sie wtrysk chociaz dziwi mnie ze w benzynie i padł wtrysk ja u mnie. Zobacz jeszcze same kable do cewek i styki w nich
PrawilnyDave
Lex user

Post by PrawilnyDave »

Podjechałem dzisiaj do mechanika. Po podpięciu komputera błędu w systemie nie było, ale w parametrach pokazuje wypadanie zapłonów na 1,2 i 3 cylindrze (na 2 najbardziej). Muszę więc zainwestować w 3 nowe cewki. Jakiej firmy możecie polecić? Zależy mi na takich które spokojnie przejadą 100 tys. km. Cena w granicy 300 zł. szt.
tomcio105
Lex Driver

Post by tomcio105 »

Chcesz dużo przejechać idź w dedykowane - polecam Denso ;)
PrawilnyDave
Lex user

Post by PrawilnyDave »

A czy ktoś z Was jeździ/jeździł na cewkach NGK? Znalazłem w jednym sklepie internetowym w cenie 390,00 zł brutto/szt. Z tego co wiem, to firma NGK robi dobre produkty. We wcześniejszym samochodzie (Rav-4) ich kable dawały radę przez ok. 80 tys. Wspomnę tylko, że Luxus jeździ na LPG.
adamsky73
Lex Driver
Model Lexusa: LS460 '08

Post by adamsky73 »

tomcio105 wrote:Chcesz dużo przejechać idź w dedykowane - polecam Denso ;)
Dokładnie tak jak przedmówca. A jeśli zamierzasz eksperymentować to już lepiej zainwestuj w używane.
And in the end it's not the years in your life that count; it's the life in your years.
ABRAHAM LINCOLN
tomcio105
Lex Driver

Post by tomcio105 »

PrawilnyDave wrote:A czy ktoś z Was jeździ/jeździł na cewkach NGK? Znalazłem w jednym sklepie internetowym w cenie 390,00 zł brutto/szt. Z tego co wiem, to firma NGK robi dobre produkty. We wcześniejszym samochodzie (Rav-4) ich kable dawały radę przez ok. 80 tys. Wspomnę tylko, że Luxus jeździ na LPG.
Za 390 zł, a nawet znacznie taniej znajdziesz Denso więc nawet jak NGK są dobre (też takie opinie o nich słyszałem) to nie ma się co zastanawiać skoro Denso jest pewniakiem na 100% ;)
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”