Przy skręcie przeskok koła is 200d

Problemy dotyczące modelu IS
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Re: Przy skręcie przeskok koła is 200d

Post by carinus »

Też to odczuwam w RX-ie jak wyjeżdżam tyłem z podwórka na ulicę i już pomyślałem nad poprawą geometrii zawieszenia.
lexgs
Lex user
Model Lexusa: GS430 mk3

Post by lexgs »

Byl jakis czas temu watek na ten temat

Mam w GSie identycznie, zimno, mokro, letnie opony i max skret - 'przeskakuje', zwlaszcza na gorszej nawierzchni, typu jakas kostka. Wyglada na to, ze zjawisko ewidentnie wystepuje jak przednie opony maja slaba przyczepnosc. Chyba ten typ tak ma, ja sie specjalnie tym nie przejmuje, natomiast w starym bmw tego nie mialem..

pzdr
piasek1985
Lex user
Model Lexusa: LS430

Post by piasek1985 »

To chyba przypadlosc kazdej tylno napedowki, mam tak w ls430, ale miałem tez w bmw z3 i e60.
Victor
Lex user
Model Lexusa: IS200d

Post by Victor »

Kiedyś dawno temu miałem e46,jakiś czas temu e 60,gwiazdę w204 i w żadnym z tych modeli takiego problemu nie było noe wspomnę o wszystkich autach które miałem na przedni naped . Oponę fakt mam 205/55/16 continental i jakies 5-6mm bieżnika,faktycznie lato ale tu gdzie mieszkam zimy brakuje a raczej śniegu czasem jakiś przymrozek do -5 występuje . Wiec to troche żałosne ze takie klimaty występują zwłaszcza na cene marki i kiedy siedzi jakiś znajomy a ty ruszasz a on patrzy na ciebie z mina jak byś miał furę rozjeb..
tofex
Lex user
Model Lexusa: LS 400

Post by tofex »

Ale za to promień zawracania masz taki jak w kompakcie :biggrin2: . Wystarczy delikatnie odkręcić od maksymalnego skrętu, bądź jechać bardzo delikatnie i problem znika.
Kafecz
Lex user
Model Lexusa: GS450h

Post by Kafecz »

tofex wrote:Ale za to promień zawracania masz taki jak w kompakcie :biggrin2: . Wystarczy delikatnie odkręcić od maksymalnego skrętu, bądź jechać bardzo delikatnie i problem znika.
W sumie racja. Ale to troche dziwne nie uwazasz? W e61 tego nie mialem a parkuje w tym samym miejscu, tak samo mam ciasno i tyle samo razy musialem sie lamac czy to gs czy e61.
zak640
Lex user
Model Lexusa: LS600hL

Post by zak640 »

JDM
Lex user
Model Lexusa: IS250

Post by JDM »

Zgodnie z instrukcją w modelu IS jest 5 konfiguracji opon. A,B,C,D,E. Przy czym konfiguracja A i B to 205/55/R16 (przód i tył takie same rozmiary). Ja mam założoną konfigurację C, czyli 245/45/R17 - tył i 225/45/R17 - przód. Też mam efekt ślizgania na mokrym a opony z przodu (komplet jeszcze letni) już powoli nadają się do wymiany. Słyszałem opinie od jednego użytkownika IS'a że taki efekt jest dlatego że z tyłu jest szersza opona a z przodu węższa. Podobny efekt występuje u wielu producentów samochodów z napędem na tył i innym rozmiarem opon przód - tył. Podobno (przykładowo na zimówkach) 205/55/R16 z tyłu i z przodu takich samych efekt ten nie występuje. Zamierzam to sprawdzić jak będę wymieniał na komplet zimowych w wariancie A lub B i zobaczymy w praktyce ile w tym prawdy.
Post Reply

Return to “IS”