Przy skręcie przeskok koła is 200d
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Re: Przy skręcie przeskok koła is 200d
Też to odczuwam w RX-ie jak wyjeżdżam tyłem z podwórka na ulicę i już pomyślałem nad poprawą geometrii zawieszenia.
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS430 mk3
Byl jakis czas temu watek na ten temat
Mam w GSie identycznie, zimno, mokro, letnie opony i max skret - 'przeskakuje', zwlaszcza na gorszej nawierzchni, typu jakas kostka. Wyglada na to, ze zjawisko ewidentnie wystepuje jak przednie opony maja slaba przyczepnosc. Chyba ten typ tak ma, ja sie specjalnie tym nie przejmuje, natomiast w starym bmw tego nie mialem..
pzdr
Mam w GSie identycznie, zimno, mokro, letnie opony i max skret - 'przeskakuje', zwlaszcza na gorszej nawierzchni, typu jakas kostka. Wyglada na to, ze zjawisko ewidentnie wystepuje jak przednie opony maja slaba przyczepnosc. Chyba ten typ tak ma, ja sie specjalnie tym nie przejmuje, natomiast w starym bmw tego nie mialem..
pzdr
- piasek1985
- Lex user
- Model Lexusa: LS430
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS200d
Kiedyś dawno temu miałem e46,jakiś czas temu e 60,gwiazdę w204 i w żadnym z tych modeli takiego problemu nie było noe wspomnę o wszystkich autach które miałem na przedni naped . Oponę fakt mam 205/55/16 continental i jakies 5-6mm bieżnika,faktycznie lato ale tu gdzie mieszkam zimy brakuje a raczej śniegu czasem jakiś przymrozek do -5 występuje . Wiec to troche żałosne ze takie klimaty występują zwłaszcza na cene marki i kiedy siedzi jakiś znajomy a ty ruszasz a on patrzy na ciebie z mina jak byś miał furę rozjeb..
-
- Lex user
- Model Lexusa: LS 400
Ale za to promień zawracania masz taki jak w kompakcie
. Wystarczy delikatnie odkręcić od maksymalnego skrętu, bądź jechać bardzo delikatnie i problem znika.

-
- Lex user
- Model Lexusa: GS450h
W sumie racja. Ale to troche dziwne nie uwazasz? W e61 tego nie mialem a parkuje w tym samym miejscu, tak samo mam ciasno i tyle samo razy musialem sie lamac czy to gs czy e61.tofex wrote:Ale za to promień zawracania masz taki jak w kompakcie. Wystarczy delikatnie odkręcić od maksymalnego skrętu, bądź jechać bardzo delikatnie i problem znika.
- zak640
- Lex user
- Model Lexusa: LS600hL
- JDM
- Lex user
- Model Lexusa: IS250
Zgodnie z instrukcją w modelu IS jest 5 konfiguracji opon. A,B,C,D,E. Przy czym konfiguracja A i B to 205/55/R16 (przód i tył takie same rozmiary). Ja mam założoną konfigurację C, czyli 245/45/R17 - tył i 225/45/R17 - przód. Też mam efekt ślizgania na mokrym a opony z przodu (komplet jeszcze letni) już powoli nadają się do wymiany. Słyszałem opinie od jednego użytkownika IS'a że taki efekt jest dlatego że z tyłu jest szersza opona a z przodu węższa. Podobny efekt występuje u wielu producentów samochodów z napędem na tył i innym rozmiarem opon przód - tył. Podobno (przykładowo na zimówkach) 205/55/R16 z tyłu i z przodu takich samych efekt ten nie występuje. Zamierzam to sprawdzić jak będę wymieniał na komplet zimowych w wariancie A lub B i zobaczymy w praktyce ile w tym prawdy.