IS 300 automatyczna skrzynia biegów, wymiana oleju

Post Reply
theauthor
Nowy lex user
Model Lexusa: RX330

Re: IS 300 automatyczna skrzynia biegów, wymiana oleju

Post by theauthor »

Dzięki za pomoc w tej kwestii. Pod względem finansowym zdecydowania przemawia za mną wymiana oleju statyczna - podzwoniłem do kilku firm/serwisów i koszty wymiany dynamicznej wynoszą dwa razy tyle co wymiana statyczna. Czy uważacie, że będzie wystarczająca czy jednak trochę kasy powinienem dołożyć i zrobić wymianę dynamiczną? Kwestia tego ile jeszcze mogę używać skrzyni na tym oleju. tak czy siak napisałem maila do ASO żeby uzyskać więcej szczegółów i umówić się na ewentualną wymianę - jako nieliczni pracują też w sobotę jako serwis, każdy inny serwis pracuje tylko od pon - pn do godziny 17.. czekam co mi odpiszą. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Last edited by theauthor on 28 Mar 2013, o 09:11, edited 1 time in total.
Yarecki
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by Yarecki »

barteg10gg wrote:Yarecki,chyba jednak nie masz racji..ja również pytałem m.in. w Samko(nieoficjalnie najlepsza firma w Polsce od ASB-większość ASO naprawia u nich skrzynki) co z filtrem w moim GS przy wymianie oleju i odpowiedz była że nie ma potrzeby jeśli metalowy.A na początku rozmowy zaznaczyłem że mam do nich 300 km i tylko pytam o porade i zrobię to we własnym zakresie więc agrument zarobkowy odpada.Pytałem w kilku serwisach w Polsce(wyszukanych na forach jako "dobre") i wszędzie ta sama odpowiedz że nie trzeba za każdym razem wymieniać fitra. Żeby było sprawiedliwie wnioski są takie:wymieniać filtr metalowy ale co kilka wymian oleju bo płukanie nie jest wieczne i fitr na pewno nie jest nowy.Ja wymieniłem filtr po 170 tkm wcześniej kilkukrotnie zmieniając tylko olej..subiektywne odczucie: bez różnicy w pracy skrzyni o czym pisze maniek analogicznie na temat dynamicznej wymiany oleju.A idąc tym tokiem myślenia statyczna wymiana oleju jest bez sensu bo nie wymieniamy całości,choć większość z nas jednak tak robi ze względu na koszt.Moim zdaniem z filtem można robić podobnie.Pozdro
.

Każdy niech robi wszystko na swoją odpowiedzialność.
Ja dopóki ponoszę odpowiedzialność za stan swojego auta wymieniam olej wraz z filtrem.
Niektóre firmy bijąc się o klienta wprowadziły przeglądy olejowe w silnikach co 30Kkm i to pewnie też nie robi równicy w stosunku do wymian co 10-15K.
Ja staram się myśleć podczas wykonywanych czynność a nie robić tak jak inni sugerują bo nie każdy sugerujący robi to dobrze.
Pozdrawiam.
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Post by michalm320 »

theauthor wrote:Dzięki za pomoc w tej kwestii. Lexem i w ogóle automatem jeżdżę od tygodnia więc dopiero uczę się z czym to się je. Pod względem finansowym zdecydowania przemawia za mną wymiana oleju statyczna - podzwoniłem do kilku firm/serwisów i koszty wymiany dynamicznej wynoszą dwa razy tyle co wymiana statyczna. Czy uważacie, że będzie wystarczająca czy jednak trochę kasy powinienem dołożyć i zrobić wymianę dynamiczną? Kwestia tego ile jeszcze mogę używać skrzyni na tym oleju. Przed zakupem pojechałem do serwisu skrzyni biegów w celu sprawdzenia jej i dostałem informacje, że tylko olej do wymiany i można jechać :-) tak czy siak napisałem maila do ASO żeby uzyskać więcej szczegółów i umówić się na ewentualną wymianę - jako nieliczni pracują też w sobotę jako serwis, każdy inny serwis pracuje tylko od pon - pn do godziny 17.. czekam co mi odpiszą. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Ja na Twoim miejscu wymienił bym olej dynamicznie. Zakupiłeś auto z automatem i do tego nietypowy. Wymiana oleju przedłuża żywotność skrzyni... a tym bardziej skrzyni automatycznej która jest droga w naprawie i wymianie. Tak więc 500zł raz na 60tyś km to nie jest wydatek rujnujący kieszeń.
Image
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Post by maniek_ls400 »

Ja z kolei zrobiłbym (i tak robię w swoich autach) zwykłą wymianę z filtrem. IMO lepiej wymieniać olej w ASB co dwie zmiany oleju w silniku niż dynamicznie - no chyba, że przy spuszczaniu oleju i na dnie miski znajdziesz samo błoto to wtedy dynamicznie. Jeśli jednak będzie to minimalna ilość 'błotka' - daj spokój - szkoda czasu i kasy..
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
passat1978
Lex Driver
Model Lexusa: gs 300

Post by passat1978 »

W swoim :LEXUS: gs 300 MKI wymieniałem sam,przy przebieg ok 240000km ( wymiana z uszczelką - której wcześniej nie było oraz metalowym filtrem) wlałem dextron III i jeżdżę bez problemu, za to w moim drugim aucie - automatem jak je kupowałem miałem przebieg ok 300000 km i tez sam wymieniam olej dextron II a obecnie leje ten sam co do :LEXUS: i wiem że ważne jest by co ok 50-60 000km wymieniać bo sam najeździłem w 2 aucie ok 200000km i z skrzynią nie ma problemu.
Części do LEXUS GS 300 KMI
NR 790462651 Lub PW
theauthor
Nowy lex user
Model Lexusa: RX330

Post by theauthor »

Ja umówiłem się na piątek na wymianę statyczną. Koszt 450 PLN z wymianą filtra itd. W lexusie wyszło w końcu nieco drożej więc jestem umówiony do serwisu transtronic przy ul. Człuchowskiej. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi w temacie.
Yarecki
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by Yarecki »

theauthor wrote:Ja umówiłem się na piątek na wymianę statyczną. Koszt 450 PLN z wymianą filtra itd. W lexusie wyszło w końcu nieco drożej więc jestem umówiony do serwisu transtronic przy ul. Człuchowskiej. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi w temacie.
Prawidłowa decyzja, olej z filtrem musi być wymieniony.
grucha2666
Lex Driver
Model Lexusa: IS 300

Post by grucha2666 »

podepnę się,
Mam IS 200, i do tej pory był serwisowany w ASO przebieg 100 000km. Póki co w książce serwisowej wyczytałem że olej był wymieniany przy 78 000 ale mija już 3 rok od tej wymiany.
1. Czy powinienem zbierać się na wymianę? jeżeli tak to a) jaki olej? (nie mam napisany jaki był zalany-jakiś z ASO) b) czy z filtrem- do tej pory filtr nie był wymieniany raczej
2. Czy dynamicznie, czy statycznie?
pozdrawiam.
JanB
Lex Driver
Model Lexusa: GS

Post by JanB »

Daj luz grucha2666 masz świeży olej w skrzyni. Wymień normalnie (nie dynamicznie, chyba, że masz za dużo kasy) za jakies 50 tys km (o ile jeszcze będziesz go miał :crazy: )
Pozdrawiam
JanB
grucha2666
Lex Driver
Model Lexusa: IS 300

Post by grucha2666 »

hmmm w książeczce jest napisane że raz na 3 lata (chyba) i co 45k km (to raczej na pewno)...
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”