Lexus GS300 czy RX300
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Re: Lexus GS300 czy RX300
Ogólnie rzecz biorąc dziwne pytanie zadałeś jak dla mnie. Równie dobrze mogłeś się spytać czy lepiej kupić rower MTB czy szosówkę. GS i RX to dwa skrajne modele. Musisz sobie odpowiedzieć na zajebiście ważne pytanie... a mianowicie do czego Ci to auto będzie potrzebne i jakie klimaty lubisz. Ja np terenówki nigdy nie kupię bo czuję się w nich mało bezpiecznie, za wysoko mi jest, na zakrętach mam wrażenie że zaraz się do rowu wywalę. GS jest niższy, bezpieczny a i na grzyby do lasu pojedziesz 

- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
W moim przypadku w grę wchodziły tylko auta 5d więc żadnego innego wyboru nie mam.
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX
Pytanie jak najbardziej na miejscu, poniewaz chcialbym uslyszec plus i minusy od uzytkownikow tych aut, dla tego zadalem takie pytanie, RX nie jest terenowka tylko zwyklym autem z wiekszymi gabarytami gdybyl szukal auta terenowego kupil bym Land Cruisera, a tu chodzi Mi o porwonanie dwoch aut do jazdy na codzien i wypadow wakacyjnch:)michalm320 wrote:Ogólnie rzecz biorąc dziwne pytanie zadałeś jak dla mnie. Równie dobrze mogłeś się spytać czy lepiej kupić rower MTB czy szosówkę. GS i RX to dwa skrajne modele. Musisz sobie odpowiedzieć na zajebiście ważne pytanie... a mianowicie do czego Ci to auto będzie potrzebne i jakie klimaty lubisz. Ja np terenówki nigdy nie kupię bo czuję się w nich mało bezpiecznie, za wysoko mi jest, na zakrętach mam wrażenie że zaraz się do rowu wywalę. GS jest niższy, bezpieczny a i na grzyby do lasu pojedziesz
- KRYSPIN BACK
- Lex user
- Model Lexusa: IS300SC / RX330
RX to limuzyna na wyższych kółkach, a właściwości terenowe w tym aucie nie występują, on ledwo sobie ze śniegiem radzi
Jest to fajne auto jak ktoś od czasu do czasu potrzebuje pojechać po bocznej drodze, pokonać krawężnik i lubi wsiadać wyżej.
I jak mieszka na wiosce autko się pobrudzi błotem to nie wygląda tak koślawo jak zabłocony sedan

Jest to fajne auto jak ktoś od czasu do czasu potrzebuje pojechać po bocznej drodze, pokonać krawężnik i lubi wsiadać wyżej.
I jak mieszka na wiosce autko się pobrudzi błotem to nie wygląda tak koślawo jak zabłocony sedan

LEXUS.jp
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX300
Ja mam RX 300 z 2001 roku (użytkuję przeszło rok) i na dzień dzisiejszy nie kupiłbym ponownie tego modelu.
Największym problemem są słabe automaty - polecam amerykańskie fora - co chwila ktoś opisuje awarie lub problemy ze skrzynią.
Jeżeli ktoś się decyduje, to podobno Toyota coś ulepszyła w tej skrzyni w modelach od 2001 roku.
Skrzynia ma tylko 4 biegi, co powoduje liniowy przyrost spalania przy prędkościach autostradowych - tak od 120km/h kiedy pali 11-12l spalanie rośnie o 1l wraz ze wzrostem prędkości o 10km/h.
Silnik w tym modelu jest podatny na "sludge", zwłaszcza jeżeli robi się krótkie odcinki i silnik nie osiąga optymalnej temperatury - w tym przypadku również polecam zagraniczne fora.
Napęd AWD nie jest taki zły jak ktoś wyżej napisał - pokonywałem naprawdę duże zaspy bez najmniejszego problemu, ale mam dobre zimówki.
Przyspieszenie też nie jest złe, na pewno lepsze niż w IS 200.
Problemem jest też duża podsterowność, na śliskiej nawierzchni można się naprawdę zdziwić, ale to chyba specyfika wszystkich SUVów.
Ja wybrałem ten model ze względu na dojazd do domu nieutwardzona i rzadko odśnieżaną drogą, ale na dzień dzisiejszy chyba wolałbym się pomęczyć przez parę miesięcy w roku i mieć większy komfort na normalnej drodze.
Największym problemem są słabe automaty - polecam amerykańskie fora - co chwila ktoś opisuje awarie lub problemy ze skrzynią.
Jeżeli ktoś się decyduje, to podobno Toyota coś ulepszyła w tej skrzyni w modelach od 2001 roku.
Skrzynia ma tylko 4 biegi, co powoduje liniowy przyrost spalania przy prędkościach autostradowych - tak od 120km/h kiedy pali 11-12l spalanie rośnie o 1l wraz ze wzrostem prędkości o 10km/h.
Silnik w tym modelu jest podatny na "sludge", zwłaszcza jeżeli robi się krótkie odcinki i silnik nie osiąga optymalnej temperatury - w tym przypadku również polecam zagraniczne fora.
Napęd AWD nie jest taki zły jak ktoś wyżej napisał - pokonywałem naprawdę duże zaspy bez najmniejszego problemu, ale mam dobre zimówki.
Przyspieszenie też nie jest złe, na pewno lepsze niż w IS 200.
Problemem jest też duża podsterowność, na śliskiej nawierzchni można się naprawdę zdziwić, ale to chyba specyfika wszystkich SUVów.
Ja wybrałem ten model ze względu na dojazd do domu nieutwardzona i rzadko odśnieżaną drogą, ale na dzień dzisiejszy chyba wolałbym się pomęczyć przez parę miesięcy w roku i mieć większy komfort na normalnej drodze.
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS250 awd 09
niestety gs300 MK II nie ma opcji AWD ,
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX
Dzieki za opinie:) Panowie może mi ktoś podać jakie ma dokładnie seryjnie koła GS MK2
16"- ?
ET - ?
Rozmiar opon-?
16"- ?
ET - ?
Rozmiar opon-?
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
GS300 MKII przez cały okres produkcji i GS400 do 2000 roku miały 16x7,5 ET 45 natomiast GS430 17x8,0 ET również 45.MączeK wrote:Dzieki za opinie:) Panowie może mi ktoś podać jakie ma dokładnie seryjnie koła GS MK2
16"- ?
ET - ?
Rozmiar opon-?
Luxusem jadę... 

- legato97
- Administrator
- Model Lexusa: GS300,GS430,RX400H, CT200H, GS300H
Odp: Lexus GS300 czy RX300
Mk2 mial jeszcze 18x8.0 et35
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Re: Odp: Lexus GS300 czy RX300
Ale to chyba była opcja... tak jak już chyba kultowe TTE 18x8,5 przód i 18x10 cali tył (takie same jak w T3 MKI)legato97 wrote:Mk2 mial jeszcze 18x8.0 et35
Last edited by janasek on 24 Mar 2013, o 20:08, edited 1 time in total.
Luxusem jadę...