[IS 220] Usterki w IS 220d
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Civic 2.2
Re: [IS 220] Usterki w IS 220d
Jakie świeczki wrzuciłeś i skolka za sztukę ? 

https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is 220d
A nie pamiętam firmy znajomy u siebie w warsztacie mi wymieniał, zapłaciłem w Inter Carsie 78 zł za sztukę po warsztatowej zniżce znajomego, normalnie chyba 120~ za sztukę. Powiedziałem żeby od razu wszystkie 4 wymienili, zapłaciłem łącznie 310 zł.
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS200d
Czytając to co panowie piszecie jestem przerażony wczorajszym kupnem fakt 200d facelift 11' ale to żadnej różnicy pewnie nie robi. Oczywiście czas pokaże co bedzie sie działo,oby nic ...
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS mkII
Silnik masz już poprawiony (było na forum) a opisywane problemy z dpf ma większość współczesnych diesli (nie mówiąc o najnowszych wynalazkach). Ja 4 lata temu po zakupie czytając forum też byłem skołowany ale mi przeszło. Spalanie mogło by być niższe i skrzynia lepiej zestopniowana - to najbardziej mi przeszkadza, poza tym nie mam zastrzeżeń. Pozdrawiam.Victor wrote:Czytając to co panowie piszecie jestem przerażony wczorajszym kupnem fakt 200d facelift 11' ale to żadnej różnicy pewnie nie robi. Oczywiście czas pokaże co bedzie sie działo,oby nic ...
-
- Lex Master
U mnie identyczna sytuacja jak u darokomadwa
Też byłem delikatnie mówiąc przerażony w co wsadziłem swoje ciężko zarobione $$$... i to wiedząc o tym że były jakieś cuda z dcatami, ale mój zakup był motywowany tym że auto po akcji serwisowej czyli już kupiłem z nowym silnikiem. Póki co śmigam co dziennie i jest git, trochę się mocy doda i myślę będzie bardziej przyjazne to auto.

- eMeM
- Lex user
- Model Lexusa: IS 220d
U mnie z usterek w tym roku :
- pompa wody padła przy przebiegu 240 kkm - wyrobił się gwint wirnika, na szczęście pod samym domem to się jakoś doturlałem gubiąc po drodze połowę płynu.
- uszczelka pod wtryskiem przy przebiegu 245 kkm - na początku standardowe problemy tj. nierównie obroty przez pierwsze 2-3 sek. po odpaleniu czy też nadmierne kopcenie na biało, następnie pojawiła się spora ilość nagaru na pokrywie. Po wymianie odeszły problemy z odpalaniem i nadmiernym kopceniem. Koszt uszczelki znikomy, jednak sporo roboty z demontażem wtrysku, jeszcze seryjny.
- pompa wody padła przy przebiegu 240 kkm - wyrobił się gwint wirnika, na szczęście pod samym domem to się jakoś doturlałem gubiąc po drodze połowę płynu.
- uszczelka pod wtryskiem przy przebiegu 245 kkm - na początku standardowe problemy tj. nierównie obroty przez pierwsze 2-3 sek. po odpaleniu czy też nadmierne kopcenie na biało, następnie pojawiła się spora ilość nagaru na pokrywie. Po wymianie odeszły problemy z odpalaniem i nadmiernym kopceniem. Koszt uszczelki znikomy, jednak sporo roboty z demontażem wtrysku, jeszcze seryjny.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Chcę kupić
Witam,
Jestem zainteresowany zakupem IS220D i mam małe pytanie do was użytkowników bo czytając tematy posty można natrafić na opinie które negują lub pozytywnie chwalą ten silnik.
Auto którym jestem zainteresowany jest z 2009 roku.
Czy do tego czasu poprawili coś w silniku ( nieszczęsna uszczelka, dpf?) jakich roczników się wystrzegać ?
Jestem zainteresowany zakupem IS220D i mam małe pytanie do was użytkowników bo czytając tematy posty można natrafić na opinie które negują lub pozytywnie chwalą ten silnik.
Auto którym jestem zainteresowany jest z 2009 roku.
Czy do tego czasu poprawili coś w silniku ( nieszczęsna uszczelka, dpf?) jakich roczników się wystrzegać ?
-
- Lex Master
Wszystko już zostało napisane, jakoś się kulają te auta.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is 220d
U mnie w ciągu ostatniego roku miałem trzy rzeczy do zrobienia (przebieg 230k):
- świece - 3 z 4 były do wymiany, wymieniłem wszystkie 4 od razu
- rozrusznik do regeneracji - przycinał się przy odpalaniu od czasu do czasu, nie "kręcił" od razu
- zawór scv wymieniony na nowy - auto początkowo falowało obrotami przy odpalaniu, później zaczął gasnąć na postoju, szczególnie przy niskich temperaturach, aż w końcu potrafił zgasnąć nawet dojeżdżając np. do świateł czy skrzyżowania. Dostępność tej części do is 220d w Polsce to jest jakaś masakra. Do toyoty nie ma najmniejszego problemu jest dostępny praktycznie w każdym sklepie z częściami, ale ten w isie różni się kierunkiem wtyczki i jest lipa. Pierwszy z warsztatów nie poradził sobie ze znalezieniem tej części i dali mi kontakt do mechanika, który pracuje w serwisie toyoty i po godzinach dorabia sobie w swoim warsztacie. Dopiero on dotarł do zaworu, poprzez serwis. Sprowadzali mu go specjalnie z Belgii, czekaliśmy ponad 2 tygodnie. Poza wyeliminowaniem problemu z gaśnięciem i obrotami, po wymianie scv u mnie, zauważalnie lepsza reakcja na gaz.
Przy okazji zawora sprawdzali mi wtryski, bo najpierw na to padło "podejrzenie", przynajmniej wiem, że z wtryskami wszystko w porządku
Poza tym, standard - wymiana oleju, filtrów, klocki przód.
- świece - 3 z 4 były do wymiany, wymieniłem wszystkie 4 od razu
- rozrusznik do regeneracji - przycinał się przy odpalaniu od czasu do czasu, nie "kręcił" od razu
- zawór scv wymieniony na nowy - auto początkowo falowało obrotami przy odpalaniu, później zaczął gasnąć na postoju, szczególnie przy niskich temperaturach, aż w końcu potrafił zgasnąć nawet dojeżdżając np. do świateł czy skrzyżowania. Dostępność tej części do is 220d w Polsce to jest jakaś masakra. Do toyoty nie ma najmniejszego problemu jest dostępny praktycznie w każdym sklepie z częściami, ale ten w isie różni się kierunkiem wtyczki i jest lipa. Pierwszy z warsztatów nie poradził sobie ze znalezieniem tej części i dali mi kontakt do mechanika, który pracuje w serwisie toyoty i po godzinach dorabia sobie w swoim warsztacie. Dopiero on dotarł do zaworu, poprzez serwis. Sprowadzali mu go specjalnie z Belgii, czekaliśmy ponad 2 tygodnie. Poza wyeliminowaniem problemu z gaśnięciem i obrotami, po wymianie scv u mnie, zauważalnie lepsza reakcja na gaz.
Przy okazji zawora sprawdzali mi wtryski, bo najpierw na to padło "podejrzenie", przynajmniej wiem, że z wtryskami wszystko w porządku

Poza tym, standard - wymiana oleju, filtrów, klocki przód.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS220
IS220d - proszę o pomoc, co to za wycieki - zapocenia?
zdj. 1,2 : wyciek na wężu - co to za wąż? czy to poważna sprawa czy tylko kwestia szczelności spinki?
https://zapodaj.net/7b0d8aa9e1202.jpg.html
zapodaj.net/7f03b707ff504.jpg.html
zdj. 3
zapodaj.net/9cafbec723c65.jpg.html
To jest uszczelka pod pokrywą zaworów czy mam to łączyć z uszczelką pod głowicą?
Z czym muszę się liczyć przy takich zapoceniach? jakie konsekwencje kosztowe?
zdj. 1,2 : wyciek na wężu - co to za wąż? czy to poważna sprawa czy tylko kwestia szczelności spinki?
https://zapodaj.net/7b0d8aa9e1202.jpg.html
zapodaj.net/7f03b707ff504.jpg.html
zdj. 3
zapodaj.net/9cafbec723c65.jpg.html
To jest uszczelka pod pokrywą zaworów czy mam to łączyć z uszczelką pod głowicą?
Z czym muszę się liczyć przy takich zapoceniach? jakie konsekwencje kosztowe?