Lexus a inne marki ?

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją
KRYSPIN BACK
Lex user
Model Lexusa: IS300SC / RX330

Re: Lexus a inne marki ?

Post by KRYSPIN BACK »

ledziu wrote:
Yarecki wrote:Staram wypowiadać się na podstawie swojego a nie czyjegoś doświadczenia.
A ja mówie o doświadczeniu ludzi którzy pracują w salonie Alfy, naprawiają te gówna i widzieli więcej Alf niz my mamy włosów na głowie.
Ale czym że jest znikome doświadczenie tych wszystkich ludzi w stosunku do doświadczeń z AR159 1,9 jtdm kolegi Yareckiego...

Argument nie z ....y wystarczy tylko jeden...
LEXUS.jp
sardzent
Lex user
Model Lexusa: RX400h

Post by sardzent »

To ja ide umyc samochod i zlozyc hold klecajac przez znaczkiem lexusa albowiem mam zaszczyc i przywilej ;-)

to tylko samochody ... napinacie sie jakby to dysputa religijna byla ... nikt nie mowi ze zawsze IS200 jest gorsze od AR159 ... watek mial byc o Lexach a wyszlo poniewieranie AR (dla mnie na zasadzie hejtu) ale loosik ... troche za duzo napinki Panowie ;-)
forest
Lex Master
Model Lexusa: stanced VIP

Post by forest »

:laugh1: fajnie się to czyta, lubie takie tematy...

yarecki, mam 12 a nie 16 lat i życzę ci z całego serca żebyś znalazł w końcu marke lepszą od lexa i się do niej przesiadł :ok:
SC430 '2002
mikrus
Lex Driver
Model Lexusa: GS430 mkII

Post by mikrus »

hmm, ja teraz przechodzę kryzys ze swoim Lexem. Zastanawiam się nad zmianą na coś bardziej 'normalnego'. Mam z nim tak, że przechodzę ze skrajności w skrajność i kocham go i nienawidzę. Lubię czasem spojrzenia innych użytkowników dróg na emblemat na grillu, ale bez przesady. Mam go półtora roku i za każdym razem jak chcę się z nim rozstać bo już zrobię zdjęcia na sprzedaż daje mi niesamowitą frajdę z jazdy i do tego jeszcze RWD. Jednak przychodzi taki czas gdzie jednak chciałoby się trochę zaoszczędzić na paliwie i po głowie chodzi np e46 320d, lub 330d w automacie. Nie sugeruję się nawet już opinią dresiarza. Chodzi przede wszystkim o to, że każde auto ma jakieś plusy i minusy. Jak dla mnie wspominana przez ostatnie kilka stron AR159 to auto udane stylistycznie szczególnie w SW, ale już się robi nudne dla oka. Wspominałem też wcześniej o Volvo V50, które mi się osobiście bardzo podoba wewnątrz, ale znam też osoby które mówią, że to jakaś porażka. Każdy ma inne spojrzenie na motoryzację.
Faktycznie IS200 to auto które posiada większość z nas na forum i to on jest punktem odniesienia do innych aut niekoniecznie z tego samego segmentu. IS to stara generacja samochodu gdzie jeszcze księgowi się nie dobierali do podzespołów. Teraz o takie auta już ciężko i za to go kocham. Fakt, jest też taki, że niektórzy mechanicy jak widzą "L" jak podjeżdża na plac to się za głowę chwytają bo nie do końca potrafią się połapać co z czym jeśli chodzi o naprawę. Nie wiem, może się starzeję, ale chciałbym zmienić go na coś bardziej zestrojonego pod względem komfortu. Stąd też myśl o rozstaniu, które jeśli będzie konieczne będzie dla mnie bolesne bo uwielbiam gnoja :) Właściwie największą bolączką tego samochodu jest spalanie i każdy kto trzeźwo patrzy na świat przyzna tu rację, że stosunek mocy do spalania jest po prostu nieporozumieniem. Choć najmniej przy spokojnej jeździe spalił mi 7l Pb (nie uznaję LPG), ale co z tego jak cały czas do mnie 'mówił' bym go przycisnął ;)
Jeśli chodzi o wyrażenie zdania na temat jakiegoś auta ja osobiście uważam, że trzeba nim pojeździć co najmniej pół roku do roku by stwierdzić czy to auto dla mnie. Zachwycenie się komfortem rozumiem, bo tego po prostu brakuje w IS mk1, ale nie porównujmy za bardzo Pb do ON, bo tu zaczynają się schody.

A tak z innej beczki zupełnie. Ktoś miał przyjemność, lub nieprzyjemność śmigać trochę Saab'em 93 1.8T? (Oczywiście tym mk2). Z tego co wiem kolega, który brał udział w Zakupie Kontrolowanym bał się serwisowania tego pojazdu, ale jeśli to prawie "Opel" to chyba nie powinno być źle? Myślałem czy czasem nie zmienić na takiego Sabolota, ale z jednej strony przeraża mnie powiązanie z Oplem, a z drugiej strony części zmienne będą łatwo dostępne i w miarę w rozsądnych pieniądzach w przeciwieństwie do IS'a.
Pozdrawiam
Mikołaj
forest
Lex Master

Post by forest »

mikrus wrote:przechodzę ze skrajności w skrajność i kocham go i nienawidzę.
też tak czasem mam, ale poprostu ciułam na IS250 bo dla mnie "normalne" znaczy NUUUDNE :pijak:
SC430 '2002
k0zz
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by k0zz »

Forest, ja też ciułam na IS 250 :)
Tylko gdzieś kiedyś słyszałem / czytałem że w środku IS MK II jest jeszcze mniej miejsca niż w MKI ?
To prawda ?
turkus
Lex Driver
Model Lexusa: is 300 SC

Post by turkus »

mikrus, nie bój się gazu. Też miałam obawy jak będzie, a auto sprawuje się rewelacyjnie, jeździ tak jak na benie, zero ubytku mocy i ta sama kultura pracy. A spalanie gazu jest czasami takie, że mam wrażenie, że beny wziąłby więcej :D u mnie komfort nieporównywalnie wzrósł po wymianie wszystkich gum w przednim zawieszeniu, zrobione w zasadzie na wszelki wypadek, a dało świetny efekt. Może daj mu jeszcze szansę ;)
Travis
Lex Master
Model Lexusa: GS430 MK3

Post by Travis »

k0zz wrote:Forest, ja też ciułam na IS 250 :)
Tylko gdzieś kiedyś słyszałem / czytałem że w środku IS MK II jest jeszcze mniej miejsca niż w MKI ?
To prawda ?

Co prawda siedziałem tylko w is250 ale nie czułem żeby było więcej miejsca jak mk1. Powiedziałbym wręcz że tak samo ciasno. Mam 189cm.
forest
Lex Master

Post by forest »

k0zz wrote:Forest, ja też ciułam na IS 250 :)
To prawda ?
ta ilość miejsca to wartość względna ;) ja sądzę że w MKII jest ciut więcej przestrzeni
napewno w MKI jest lepsza pozycja za kierą
SC430 '2002
Dawid0ss
Lex Master
Model Lexusa: Lexus GS450h mk3

Post by Dawid0ss »

forest wrote:Ta ilość miejsca to wartość względna ;) ja sądzę że w MKII jest ciut więcej przestrzeni
napewno w MKI jest lepsza pozycja za kierą
Ja akurat mam 171 cm wzrostu i dla mnie w MKI to z miejscem nie ma problemu. Za mną może usiąść spokojnie koleżka 180 cm i na pewno nie będzie narzekał.
W każdym razie ktoś już tam wcześniej wspominał, że auto jest zaprojektowane pod - jak to brzmiało ? - "japońskich króciaków" :laugh1:
Pzdr
Post Reply

Return to “Na każdy temat”