Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
nexus
Nowy lex user
Model Lexusa: UX, NX

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by nexus »

Witam,
Czytam zagraniczne fora, gdzie już pojawiają się problemy z nowymi Lexusami - dotyczy zarówno modeli 350 jak i 450.
Czy ktoś z już jeżdżących nowymi NX'ami spotkał się z podobnymi problemami?
Uwaga! To może nie dotyczyć aut sprowadzanych do europy - poniższy zestaw dotyczy użytkowników w USA.
Przytoczę tutaj najczęściej pojawiające się problemy:

1. Problem z profilem w systemie informacyjno-rozrywkowym. Problemy z połączeniem samochodu z aplikacją na telefon. Nie działa Hey Lexus, nawigacja itp.
Apple Carplay nie zmniejszy głośności radia. Opcja ustawień poziomu dźwięku jest nieaktywna i nie można jej regulować.
Profile resetują się do defaultowych ustawień – siedzenia, kierownica, stacje radiowe itp. System przechodzi w tryb gościa. Częściej ma to miejsce dla drugiego zestawu kluczyków – 2 kierowców.
2. Nie można połączyć samochodu z aplikacją
3. Wibracje na lusterku bocznym i desce rozdzielczej (podobna historia dotyczyła kiedyś Toyoty RAV4)
4. Alarm samochodowy włączył się losowo co 10 -20 minut – Dealer (USA) potwierdził, że 3 inne egzemplarze na ich parkingu mają taki sam problem.
- Podobno znaleziono listwę progową z tyłu przestrzeni ładunkowej, która ma wewnętrzną awarię, powodując aktywację alarmu pojazdu i rozładowanie akumulatora - tutaj chodzi o oświetlenie ?
5. Nie działa funkcja automatycznej blokady w tylnej klapie. W instrukcji obsługi jest napisane, aby nacisnąć przycisk i odejść, a tylna klapa sama się zamknie i zarygluje. Działa to może 1 na 10 razy
6. profil użytkownika ładuje się tylko w 75% przypadków. Należy wpisywać kod PIN, aby załadować swój profil.
7. Asystent zmiana pasa ruchu nie działa prawidłowo.

Uwaga! nie dotyczy to każdego pojazdu - są to wyjątki - ale są, co nie oznacza, że muszą dotyczyć dostaw europejskich.

Pozdrawiam
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Mam nadzieję, że w naszych samochodach nie będzie takich problemów. Jeśli chodzi o bezawaryjność, to marka Lexus jest moją ostatnią nadzieją. Niemieckie samochody z roku na rok są coraz gorzej wykonane i przez najbliższe lata nie mam zamiaru kupować niemieckich marek premium.
zibiern
Lex user
Model Lexusa: nx

Post by zibiern »

nexus wrote:Witam,
Czytam zagraniczne fora, gdzie już pojawiają się problemy z nowymi Lexusami - dotyczy zarówno modeli 350 jak i 450.
Czy ktoś z już jeżdżących nowymi NX'ami spotkał się z podobnymi problemami?
Uwaga! To może nie dotyczyć aut sprowadzanych do europy - poniższy zestaw dotyczy użytkowników w USA.
Przytoczę tutaj najczęściej pojawiające się problemy:

1. Problem z profilem w systemie informacyjno-rozrywkowym. Problemy z połączeniem samochodu z aplikacją na telefon. Nie działa Hey Lexus, nawigacja itp.
Apple Carplay nie zmniejszy głośności radia. Opcja ustawień poziomu dźwięku jest nieaktywna i nie można jej regulować.
Profile resetują się do defaultowych ustawień – siedzenia, kierownica, stacje radiowe itp. System przechodzi w tryb gościa. Częściej ma to miejsce dla drugiego zestawu kluczyków – 2 kierowców.
2. Nie można połączyć samochodu z aplikacją
3. Wibracje na lusterku bocznym i desce rozdzielczej (podobna historia dotyczyła kiedyś Toyoty RAV4)
4. Alarm samochodowy włączył się losowo co 10 -20 minut – Dealer (USA) potwierdził, że 3 inne egzemplarze na ich parkingu mają taki sam problem.
- Podobno znaleziono listwę progową z tyłu przestrzeni ładunkowej, która ma wewnętrzną awarię, powodując aktywację alarmu pojazdu i rozładowanie akumulatora - tutaj chodzi o oświetlenie ?
5. Nie działa funkcja automatycznej blokady w tylnej klapie. W instrukcji obsługi jest napisane, aby nacisnąć przycisk i odejść, a tylna klapa sama się zamknie i zarygluje. Działa to może 1 na 10 razy
6. profil użytkownika ładuje się tylko w 75% przypadków. Należy wpisywać kod PIN, aby załadować swój profil.
7. Asystent zmiana pasa ruchu nie działa prawidłowo.

Uwaga! nie dotyczy to każdego pojazdu - są to wyjątki - ale są, co nie oznacza, że muszą dotyczyć dostaw europejskich.

Pozdrawiam

Mam nadzieje ze tak nie bedzie, pierwszy raz przesiadam sie na premium.Dotychczas jezdzilem 7 lat qashqaiem i nie bylo ani jednej, usterki, awarii, problemu. Bylbym zawiedziony gdyby przy lexusie bylo inaczej.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Zakup Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

Co do Apple Carplay to regulacja glosnosci komunikatow jest sterowana inaczej w Toyotach/Lexusach niz w niemieckiej trojce. Tam wystrczy przyciszyc komunikaty podczas mówienia pokretlem. W Toyotach/Lexusach w setup trzeba wejsc w głos i ustawic zadany poziom. Podczas jazdy probnej nie zaryglowal mi sie samochod przyciskiem na klapie. Mam nadzieje ze to byl przypadek lub nie umialem tego zrobic :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Post by Tomasz76 »

Testowałem już 3 różne wersje NX-a i faktycznie przypominam sobie, że w żadnym nie działała funkcja hej Lexus. Jednak nie skupiałem się na tym, ponieważ sprawdzałem pozostałe zalety i wady aut.
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Tomasz76 wrote:Testowałem już 3 różne wersje NX-a i faktycznie przypominam sobie, że w żadnym nie działała funkcja hej Lexus. Jednak nie skupiałem się na tym, ponieważ sprawdzałem pozostałe zalety i wady aut.
testowałem hej lexus. Raz do nawigacji żebym wrócił do salonu - bez problemu, drugi raz żeby mi wybrał numer z telefonu i zadzwonił. W obydwu przypadkach bez problemu.
Nex
Lex Driver

Post by Nex »

Na chwile obecną po jeździe testowej potwierdzam że w pewnym momencie przestała działać mi funkcja "Hey Lexus"
Klaudiusz
Lex Master

Zakup Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

Mozna wylaczyc Hej Lexus. Moze po prostu ktos wylaczyl?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nex
Lex Driver

Post by Nex »

Na początku jazdy ta funkcja działała. W pewnym momencie był brak reakcji na wypowiadane wywołanie. Ikonka mikrofonu ma ekranie była sprawna. Po jej naciśnięciu asystent odpowiadał.
I.Q.
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by I.Q. »

Tomasz76 wrote:Testowałem już 3 różne wersje NX-a i faktycznie przypominam sobie, że w żadnym nie działała funkcja hej Lexus. Jednak nie skupiałem się na tym, ponieważ sprawdzałem pozostałe zalety i wady aut.
Myślę że na ten temat mogę wypowiedzieć się Ci którzy już odebrali swoje samochody. Jazda testowa 1 godzinna czy nawet dwu godzinna to za mało by wszystko sprawdzić. Poza tym człowiek wtedy skupia się na tym by poczuć zalety, wady napędu komfort jazdy, wyciszenie, itd. Poza tym jeśli wykryli jakieś błędy zaraz będą aktualizacje, tak że tym bym się nie martwił - będzie działało. Jeśli ktoś już odebrał samochód i może się podzielić odczuciami i wrażeniami z jazdy myślę że na tym forum będzie to przydatne dla "kolejkowiczów".
Post Reply

Return to “Lexus NX”