To jest normalne. To jest oksydacja w punktach spawania. Każdy samochód to ma. Ta rdza działa jak o ochroną przed dalszą korozją...
Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
-
- Lex user
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
To zdecydowanie nie jest normalne. W innych moich samochodach tak nie ma.
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
Ciekawe teorie..

Rdza jako powloka ochronna
Temat był już tu wałkowany wielokrotnie
Trzeba zabezpieczać podwozie i profile i nie dotyczy to tylko tych co chcą dłużej użytkować bo jak widać już po pół roku wychodzi
Japońce tak mają i już Mialem Hondę i Mazdę było to samo Po zabezpieczeniu auta użytkowane po 6-7 lat bez śladów korozji
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
-
- Lex user
To się nazywa pasywacja metalu. Nie moje teoria. To proces chemiczny.NEONX wrote: ↑14 Apr 2023, o 21:08Ciekawe teorie..
Rdza jako powloka ochronna
Temat był już tu wałkowany wielokrotnie
Trzeba zabezpieczać podwozie i profile i nie dotyczy to tylko tych co chcą dłużej użytkować bo jak widać już po pół roku wychodzi
Japońce tak mają i już Mialem Hondę i Mazdę było to samo Po zabezpieczeniu auta użytkowane po 6-7 lat bez śladów korozji
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD
A nakrętki od kół nie rdzewieją?
W poprzednim NXie po roku czy dwóch miałem zardzewiałe, chyba połowę nakrętek mi wymienili.
Teraz widzę w półrocznym RXie, że jedną nakrętkę też już ruda łapie, mam nadzieję, że wymienią i tym razem.
Powiem szczerze, nie wiem gdzie to produkują. Byle jakie auto jakie miałem, używane, w żadnym nie miałem korozji na chromowanych nakrętkach, prędzej na stalowych.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX (wannabe)
Człowiek od zabezpieczeń tłumaczy, że toyota zaczęła kupować elementy robione z gównianie produkowanej stali, gdzie korozja międzykrystaliczna jest "fabrycznie wbudowana". I jeśli się nie odetnie elementu od tlenu atmosferycznego, to nie ma bata -- wyjdzie. Pięknie widać to na stalowych zwrotnicach, tulejach czy piastach, które mają nędzną warstwę ktl-u odpryskującą od piasku i kamyków już po paru tygodniach jazdy.
-
- Lex Master
Wszystkie te czesci ktore wymieniles sa czesciami wymiennymi. Wszystko sie zuzywa.tipsi wrote:Człowiek od zabezpieczeń tłumaczy, że toyota zaczęła kupować elementy robione z gównianie produkowanej stali, gdzie korozja międzykrystaliczna jest "fabrycznie wbudowana". I jeśli się nie odetnie elementu od tlenu atmosferycznego, to nie ma bata -- wyjdzie. Pięknie widać to na stalowych zwrotnicach, tulejach czy piastach, które mają nędzną warstwę ktl-u odpryskującą od piasku i kamyków już po paru tygodniach jazdy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 350h
Co do jazdy na światłach dziennych zamiast mijania w deszczu, to mój już ex Ford z 2018 i Renault żony z 2019 nie mają z tym problemów. W fordzie jeśli wycieraczka przyjechała określoną liczbę razy w 1 jednostce czasu to włączały się światła mijania. Np: 5 razy na min. Wyłącznie nastepowało już w innym interwale. Np jeśli wycieraczki nie włączały się 1 raz na 2 min. Skoro Lexus w 2023 tego nie ogarnia to dla mnie również jest to ogromny minus
BTW. Chyba nawet Jumpery z 2015 roku to ogarniały.
BTW. Chyba nawet Jumpery z 2015 roku to ogarniały.
- Nex
- Lex Driver
Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
Moje Audi z 2012 roku już to ogarnia. Gdzieś czytałem na forum o Rav4 że dopiero jakoś oststnio Japończycy ogarnęli że przy wrzuceniu wstecznego biegu ścisza się radio. Nie wiem ile w tym prawdy ale w aucie z 2012 roku już to mam.
350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 24
Szkoda tylko ,że mało którzy poza japońscy producenci nie załapali jeszcze jak robić niezawodne auta