[IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu

Post Reply
przemosc
Lex Driver
Model Lexusa: IS300/RX300/ES300h

Re: [IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu

Post by przemosc »

A tak na marginesie: Przed robieniem z tymi hamulcami stukał Ci przód podczas normalnej jazdy (bez użycia hamulców)? U mnie dodatkowo występuje ząbkowanie opon i w sumie nie do końca jestem przekonany czy to aby na pewno TYLKO zaciski :/
Jarek.K
Lex user
Model Lexusa: IS200

[IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu

Post by Jarek.K »

przemosc wrote:A tak na marginesie: Przed robieniem z tymi hamulcami stukał Ci przód podczas normalnej jazdy (bez użycia hamulców)? U mnie dodatkowo występuje ząbkowanie opon i w sumie nie do końca jestem przekonany czy to aby na pewno TYLKO zaciski :/
Przy normalnej jeździe nie stukał moze wcześniej przed zrobieniem zawieszenia były jakieś mankamenty,ale najwiecej dało zrobienie zacisków.Dokladnie wyczyściłem oprócz prowadnic także blaszki które trzymają klocki i miejsca w których siedzą te blaszki ponieważ pod nimi była dość gruba warstwa korozji.I to moim zdaniem najbardziej pomogło.Smar zakupiłem u Piotra ze zmień olej.Co do opon to miałem wyzabkowane zimówki ale z takimi kupiłem auto a wiem ze gość od którego kupiłem tez niewiele jeździł na nich.Sam mam dylemat czy nowe opony tez wyzabkuje czy nie?Z 2 strony cóż można wymagać od amortyzatorow po 190 tys?Jezeli u ciebie ząbkuje opony to stawiam tez na amortyzatory raczej.
przemosc
Lex Driver

Post by przemosc »

I to mnie martwi - ale jak trza to trza. Co do nowych opon - jeśli amory masz sprawne to nie powinny się wyząbkować, chociaż jest to proces na tyle skomplikowany, że wpływ na ząbkowanie może mieć praktycznie każda część zawieszenia, a już w szczególności występuje to w wielowachaczu. Ja kupiłem nowe letnie i zimówki - letnie ząbkują bardziej/zimówki mniej (podobny przebieg na jednych i drugich).
DanLexus
Lex Driver
Model Lexusa: SC300

Post by DanLexus »

Jarek.K wrote:Mi właśnie z tyłu czasem podskrzypuje i albo mocowanie amortyzatora albo on sam.Sprawnosc niby dobra bo faktycznie ten test moze być do bani.Jak cenowo przedstawiają sie amortyzatory KYB ?
265 zł za sztukę. Myślę że cena dobra ( o ile można tak powiedzieć wydając ponad 500zł za same amory). Ale mam nadzieje że JA już ich nie będę musiał wymieniać.
Supras are just a hatchback SC300
Damian87
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Odp: [IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu

Post by Damian87 »

Tak z ciekawosci, co przy wymianie amorów z tyłu trzeba wymienić? To górne mocowanie?
twiti7
Lex user
Model Lexusa: is200

Re: Odp: [IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu

Post by twiti7 »

Damian87 wrote:Tak z ciekawosci, co przy wymianie amorów z tyłu trzeba wymienić? To górne mocowanie?
Też kiedyś zadałem podobne pytanie i czekam....
przemosc
Lex Driver

Post by przemosc »

A jakie macie zdanie na temat amorów KYB?? Chyba będę zmuszony wymienić przednie, ale wolę zapytać przed zamówieniem...
dommell
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by dommell »

Ja już w drugim mam je zamontowane. Zwykła seria. Nie widze przeciwskazan.
DanLexus
Lex Driver
Model Lexusa: SC300

Post by DanLexus »

Założyłem KYB bo montowane są fabrycznie w naszych ISach. Nie sądzę żeby było warto kupować inne, np niemieckie zamienniki, które są nawet droższe. A o made in china nie wspominam...
Supras are just a hatchback SC300
przemosc
Lex Driver

Post by przemosc »

Mam jeszcze jedno pytanie: nie wiecie może jaka może być przyczyna takiej sytuacji: podczas gwałtownego ruszenia w przód/tył (czasem podczas rozruchu na zimnych silniku) słychać pojedynczy "strzał" w lewym kole...słychać jakby to było coś w okolicy właśnie amortyzatora - dlatego też pomysł co do ich wymiany.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”