[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
Re: IS 200 problem kontrolka silnika i TRC
moze ten sposób pomoże
- Thorgal1
- Moderator
- Model Lexusa: GS300 mkII '02 / GS450H mkIII '12.09
a ja zawsze wypinałem aku .. a tu taki fajny sposób 

http://lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=86&t=8457
steam: aegirsson1, https://www.facebook.com/InsomniaSystem/
- elektrownik
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Ja mam inny problem związany z kontrolką silnika i błędem P 0420 czyli wydajność katalizatora poniżej minimum. Rozebrałem cały wydech i stwierdzam, że katalizatory są drożne i czyste. Z autem nic się nie dzieje, spalanie nie wzrosło. Czy da się coś z tym zrobić poza wymianą katalizatora, którą sugeruje mi aso? Dodam, że kontrolka silnika zapala się tylko gdy silnik jest prawie wcale nie obciążony tz. 4,5,6 bieg noga prawie zdjęta z gazu, bez klimy obroty poniżej lub równe 2 tys. Przebieg auta to 280 tys. zero ubytków oleju i silnik w jak najlepszej formie. Pozdro.
Nie wiem jak w is200 ale sugerowałbym wymienić sondę za katem - ona może padać i wskazywać owy błąd.elektrownik wrote:Ja mam inny problem związany z kontrolką silnika i błędem P 0420 czyli wydajność katalizatora poniżej minimum. Rozebrałem cały wydech i stwierdzam, że katalizatory są drożne i czyste. Z autem nic się nie dzieje, spalanie nie wzrosło. Czy da się coś z tym zrobić poza wymianą katalizatora, którą sugeruje mi aso? Dodam, że kontrolka silnika zapala się tylko gdy silnik jest prawie wcale nie obciążony tz. 4,5,6 bieg noga prawie zdjęta z gazu, bez klimy obroty poniżej lub równe 2 tys. Przebieg auta to 280 tys. zero ubytków oleju i silnik w jak najlepszej formie. Pozdro.
- dolina
- Lex user
- Model Lexusa: IS300 + E39 4.4 V8
wisnix wrote:Witam
Równierz miałem błąd P1349 komputer wywalał błąd VVTi cały czas. Byłem chyba u 5 mechaników i każdy mówił że to wariator ale nie chciało mi się wierzyć więc poczytam forum i stwierdziłem że to pewnie zawór OCV o regulacji faz kupiłem nowy wymieniłem lecz dalej to samo rozgrzany silnik 15 km przejechane i znowu błąd. Pojechałem więc do asso, a tam mądry pan mechanik powiedział że to wariator albo rozrząd źle założony jest i że trzeba pierw sprawdzić rozrząd jak to nie to to będzie wariator, wróciłem do domu przejrzałem jeszcze raz google żeby się upewnić i nie wyrzucić w błoto 1200 zł za wariator+robocizna i otóż nagle trafiłem na tohttp://www.clublexus.com/forums/perform ... ilter.html filterek wyczyściłem był calutki za*****y przejechałem 150 km i i mogę stwierdzić że moc znacznie się podniosła także jak będziecie mieli podobny problem i zanim kupicie wariator albo zawór OCV to sprawdźcie filterek wystarczy jedną śrubę odkręcić.

Ma ktoś zdjęcia jak dotrzeć do tego filterka? Albo zrobić prowizoryczne info? W postaci fotki?
- forest
- Lex Master
- Model Lexusa: stanced VIP
- dolina
- Lex user
- Model Lexusa: IS300 + E39 4.4 V8
Ten schemat za bardzo mi nic nie mówi. Spec ze mnie niestety żaden. Na normalnym zdjęciu bym ogarnął
- krakus25
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Ten filterek trzeba jakoś czyścić co ileś km? A może od czasu do czasu profilaktycznie?

- akira
- Lex user
- Model Lexusa: GS 300 w najszybszym kolorze ;)
Po przeczytaniu wcześniejszego postu, z ciekawości rozebrałem mój filterek (to było gdzieś w okolicach tegorocznych wakacji) i był czysty. Profilaktycznie przemyłem go benzyną przedmuchałem kompresorem osuszyłem i złożyłem. Prwadopodobnie nikt nie robił tego wcześniej w moim IS-ie. Poza przyjemnością pogrzebania przy autku nic mi to nie dało.