Wystraszyłeś mnie tym zdjęciem. Serio to tak wygląda? Auto z przedziału 200 / 300 koła nie ma wydechu z kwasówki? Czy inni mogą potwierdzić czy to standard w tym aucie po tak krótkim czasie. Mam aż ochotę wycofać zaliczkę. Przecież w autach za połowę tej ceny nie widuje takich problemów. :/
Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 24
Myślę, że akurat czas oczekiwania na auto i możliwość jego wydłużenia nie dotyczy tylko lexa. Na każdej stronie danego producenta jest info ,że z braku dostępności komponentów czas oczekiwania na konkretnie wyposażony model może być różny. Takie mamy czasy,co poradzisz,acz zgodzę się, że jak ktoś ma parcie i chce takiego NX max do 8 miesięcy np. z wymarzoną wersją wyposażenia ,może się przejechać...Nex wrote: ↑16 Apr 2023, o 19:43Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja tez nie lubię jak ktoś na mnie coś testuje. Tyle że w moim aktualnym aucie to działa doskonale. To naprawdę nie są loty w kosmosodoja wrote: ↑16 Apr 2023, o 19:16 Problemy pierwszego świata, litości. Czy się światła włączają w jednym aucie jak jest ciut ciemniej, a w drugim nie chcą, szlag...ale to jest tak, że się jechać nie da w tym deszczu, bo jest tak ciemno
?? To mi się właśnie w lexie podoba, że wielu rzeczy nie testują na klientach, a u siebie na miejscu zanim to wyjedzie na ulice i ewentualnie patrzą pewnie jak u konkurencji wszystko się psuje, pragmatyczny naród. To jak z ich nowym elektrykiem i układem kierowniczym, dopiero za 2 lata ma być w sprzedaży o ile będzie dobrze działało. Proste.
Apropo testowania to ja myślę że właśnie Lexus testuje na nas różne swoje strategie. Sa kamery i pyk nie ma. Auto miało być za pol roku i pyk będzie za półtora...
Działa doskonale, a może dla innego będzie zbyt wrażliwe, i stwierdzi, że za często się włącza, bo przy każdej mżawce i wolałby żeby się światła rzadziej same włączały. Cóż ci poradzę

-
- Lex user
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+
Dosc skomplikowane te wywody, ale najbardziej zaskoczylo mnie, ze aby naladowac 13,6 kWh pradu do baterii auta za pomoca ladowarki pokladowej potrzeba 28,6 kWh z gniazda.
Autor pisze, ze w przpadku ladowania wallboxem roznic praktycznie nie ma, ale nie tlumaczy dlaczego.
Na szczescie mamy wallboxa , ale chcialbym sie nieco wiecej dowiedziec o roznicach miedzy pradem pobranym a zaladowanym.
PS Mysle, ze posty o NX 450h+ warto przeniesc do stosownego watku.
Autor pisze, ze w przpadku ladowania wallboxem roznic praktycznie nie ma, ale nie tlumaczy dlaczego.
Na szczescie mamy wallboxa , ale chcialbym sie nieco wiecej dowiedziec o roznicach miedzy pradem pobranym a zaladowanym.
PS Mysle, ze posty o NX 450h+ warto przeniesc do stosownego watku.
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX (wannabe)
To dlatego, że samochód musi kondycjonować baterię (rozgrzać lub schłodzić), a na to idzie połowa prądu przy powolnym ładowaniu. Samo ładowanie przebiega zbyt wolno, by dodatkowo grzać baterię. A jak jest konkretny prąd, to wydziela się więcej ciepła i kondycjonowanie jest mniej albo krócej potrzebne. Poza tym wspomina wyraźnie, że ładowanie poprzez inwerter wewnętrzny samochodu jest gorsze niż przez wallboxa (ale mnie to nie przekonuje, bo w obu wypadkach inwerter auta pracuje, choć na prądzie o innych parametrach).
-
- Lex user
I taka jest prawda z tymi stratami w czasie długiego ładowania z gniazdka 230V.tipsi wrote: ↑18 Apr 2023, o 20:04 To dlatego, że samochód musi kondycjonować baterię (rozgrzać lub schłodzić), a na to idzie połowa prądu przy powolnym ładowaniu. Samo ładowanie przebiega zbyt wolno, by dodatkowo grzać baterię. A jak jest konkretny prąd, to wydziela się więcej ciepła i kondycjonowanie jest mniej albo krócej potrzebne. Poza tym wspomina wyraźnie, że ładowanie poprzez inwerter wewnętrzny samochodu jest gorsze niż przez wallboxa (ale mnie to nie przekonuje, bo w obu wypadkach inwerter auta pracuje, choć na prądzie o innych parametrach).
Podałem link do testu NX 450+ ale w kontekście NX 350h. A ten kontekst to w domyśle porównanie, które moim zdaniem utwierdza w dobrym wyborze NX 350h. Mając na uwadze oczywiście zalety samoładowującej się hybrydy plus - rachunek ekonomiczny.
-
- Lex user
Jeśli bym brał 450h+ to bardziej z powodu większej mocy, lepszej dynamiki i większych hamulców. Możliwość jazdy EV dopiero na drugim miejscu (choć na co dzień jeżdżę elektrykiem i baaardzo sobie tę jazdę chwalę, do tego stopnia, że brałbym RZ zamiast NX, gdyby nie żałosny zasięg).
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: rx, gs, nx
pompa ciepła, większa bateria pozwalającą na dłuższą pracę klimatyzacji bez odpalania silnika ... ogółem gdybym chciał imponującego technologią napędu hybrydę to nowy prius wypada dużo ciekawiej pod tym względemtipsi wrote: ↑19 Apr 2023, o 08:15 Jeśli bym brał 450h+ to bardziej z powodu większej mocy, lepszej dynamiki i większych hamulców. Możliwość jazdy EV dopiero na drugim miejscu (choć na co dzień jeżdżę elektrykiem i baaardzo sobie tę jazdę chwalę, do tego stopnia, że brałbym RZ zamiast NX, gdyby nie żałosny zasięg).

-
- Lex user
Hej, 450h+ ma pompę ciepła?
-
- Lex user
- Model Lexusa: Nx 450h+