Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Luke555
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350H

Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post by Luke555 »

Zbliża się termin pierwszego przeglądu NX, dużo bliżej mam do Toyoty w której wg doradcy mogę zrobić "legalnie" serwis.
Wg informacji telefonicznej z Aso lexusa muszę jechac do nich bo Toyota nie ma autoryzacji...
Jak Wy robicie? Faktycznie tylko Lexus czy jeździcie do Toyoty?
Pozdrawiam
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Luke555 wrote: 14 Oct 2023, o 14:05 Zbliża się termin pierwszego przeglądu NX, dużo bliżej mam do Toyoty w której wg doradcy mogę zrobić "legalnie" serwis.
Wg informacji telefonicznej z Aso lexusa muszę jechac do nich bo Toyota nie ma autoryzacji...
Jak Wy robicie? Faktycznie tylko Lexus czy jeździcie do Toyoty?
Pozdrawiam

każdy renomowany serwis może przeprowadzać wszelkie akcje wymagane przez gwarancję o ile ma do tego narzędzia etc i musi to być uznawane gwarancyjnie

tak działają zapisy prawa - gdyby to była prosta wymiana olejów tylko i wyłącznie etc to dowolna firma zajmująca się obsługą pojazdów mechanicznych powinna być wystarczająca

natomiast 
w skład przeglądu gwarancyjnego wchodzą akcje takie jak ~ test baterii układu hybrydowego przez podpięcie się komputerem diagnostycznym - właściwie przeprowadzane przez aso w trybie online z japońskim serwerem - nikt spoza sieci aso właściwie nie jest w stanie zaoferować tej usługi - jakby się cokolwiek działo brak wykonania tego działania może być powodem nie uznania gwarancji

doradziłbym przedzwonić do aso toyoty i zapytać wprost - czy są w stanie obsłużyć lexusa nx pod kątem przeprowadzania przeglądu gwarancyjnego po przebiegu 15k km i jeżeli tak jaka jest cena tej usługi

dopowiem ze swojej strony iż wszystkie materiały konsumpcyjne ~ olej, filtry (oleju, kabinowy, powietrza silnikowy), uszczelka pod korek spustu oleju, płyn do spryskiwaczy, płyn chłodniczy mamy prawo dostarczyć do przeglądu we własnym zakresie (o ile wszystkie spełniają parametry wymagane przez producenta i są zgodne z częściami oryginalnymi) - podjeżdżając do dowolnej hurtowni motoryzacyjnej zaoszczędzimy w ten sposób często kilkadziesiąt/kilkaset złotych no i wiemy co mamy wlewane dokładnie (bardzo fajna opcja jeżeli znamy się trochę - odradzałbym paradoksalnie ;) dobieranie olejów wedle zaleceń z internetowych forów)

jeżeli tak podchodzimy pamiętajmy o zakupie z renomowanej firmy/hurtowni i zachowaniu paragonu/faktury - nie zamawiajmy najtańszych olejów ze znanych portali aukcyjnych ;)

wcześniej chyba dyskutowaliśmy o różnych dostępnych na rynku zamiennikach filtrów kabinowych
toomaas
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by toomaas »

Cześć,

Pytanie o opony run flat. Jak już złapię kapcia i powiedzmy doczłapie się do wulkanizatora to z tego co czytałem raczej opona do wyrzucenia?
Pytanie do osób, które w "promocji" wzięły zimówki czy dodają wtedy zestaw naprawczy bo one nie są run flat z tego co wiem.
Tomek
Nex
Lex Driver

Post by Nex »

toomaas wrote: 16 Oct 2023, o 15:37 Cześć,

Pytanie o opony run flat. Jak już złapię kapcia i powiedzmy doczłapie się do wulkanizatora to z tego co czytałem raczej opona do wyrzucenia?
Pytanie do osób, które w "promocji" wzięły zimówki czy dodają wtedy zestaw naprawczy bo one nie są run flat z tego co wiem.
Tomek

Czytałem że niektore przebicia Runflatów można zakleić ale raczej jestem tu umiarkowanym pesymistą. Tak do kompletu kół zimowych dostajesz zestaw naprawczy.

350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
Esdipio
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Esdipio »

Nex wrote: 16 Oct 2023, o 16:00
toomaas wrote: 16 Oct 2023, o 15:37 Cześć,

Tomek

Czytałem że niektore przebicia Runflatów można zakleić ale raczej jestem tu umiarkowanym pesymistą. Tak do kompletu kół zimowych dostajesz zestaw naprawczy.

Wszystko zalezy jak przebijesz opone typu Run flat. Ja około 1,5 miesiaca temu mialem przypadek wbitej sruby i opona zostala naprawiona bezproblemowo. 
O zestaw naprawczy musialem sie prosic bo niestety nie zostal mi dostarczony na odbior auta, takze warto o tym pamietac odbierajac auto.

350H F-Sport + Fuji, sonic grey. Zamowiony 21.10.2021, STATUS: Odebrany 23.12.2022.
MDU
Lex user

Post by MDU »

Jaki jest orientacyjny koszt serwisu olejowego i pierwszego rocznego po 15 tys km ?
Czy w serwisach Lexusa i Toyoty jest jakaś różnica w cenach ?
Apted
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by Apted »

MDU wrote: 18 Oct 2023, o 23:47 Jaki jest orientacyjny koszt serwisu olejowego i pierwszego rocznego po 15 tys km ?

Wczoraj byłem na pierwszym przeglądzie ASO Kraków.
Przegląd po 1-roku: 1136,52 zł 
Uszczelka korka spust okej: 13,70 zł 
Filtr oleju: 72,84 zł 
Ceny brutto, mój dostarczony filtr kabinowy + olej.

Z ciekawostek, nie udało się w moim przypadku wykonać testu układu hybrydowego ponieważ rozładował mi się akumulator 12V rozruchowy (auto nie używane 1,5 miesiąca) został naładowany 3 dni przed przeglądem. Z otrzymanych informacji wynika że minimum 6 miesięcy przed testem nie można dopuścić do rozładowania akumulatora rozruchowego lub po naładowaniu przejechać minimum 600 km aby można było wykonywać test układu hybrydowego  :?:

:LEXUS: NX450h+
Omotenashi + Luxury
Luke555
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350H

Post by Luke555 »

MDU wrote: 18 Oct 2023, o 23:47 Jaki jest orientacyjny koszt serwisu olejowego i pierwszego rocznego po 15 tys km ?

Wg wyceny Toyoty to ok 1200 zł (bez testu akumulatorów ale wg nich na gwarancji nie jest to konieczne)
Wg wyceny Lexusa ok 1900 zł komplet z testem akumulatorów. 

Jak to wygląda w praktyce napiszę w piątek bo jestem umówiony w ASO Lexus. 

Pozdrawiam,
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Apted wrote: 19 Oct 2023, o 08:19

Przegląd po 1-roku: 1136,52 zł 
Uszczelka korka spust okej: 13,70 zł 
Filtr oleju: 72,84 zł 

Z ciekawostek, nie udało się w moim przypadku wykonać testu układu hybrydowego ponieważ rozładował mi się akumulator 12V rozruchowy (auto nie używane 1,5 miesiąca) został naładowany 3 dni przed przeglądem. Z otrzymanych informacji wynika że minimum 6 miesięcy przed testem nie można dopuścić do rozładowania akumulatora rozruchowego lub po naładowaniu przejechać minimum 600 km aby można było wykonywać test układu hybrydowego  :?:

lekko przeszacowane te czasy + akumulator musiałby być naprawdę mocno mocno rozładowany (odłączałeś do naładowania?) ~ moduły adaptujące parametry pracy pod konkretne komponenty układu hybrydowego / uczące się zwyczajów kierowcy i dostosowywujące pracę układu pod 
jego zwyczaje + testy bieżące pod kątem spełniania wymagań ekologii…
jeżeli test baterii hybrydowej nie jest wymagany w trakcie kilku pierwszych lat / przebiegowo terminów przeglądowych do podtrzymania gwarancji… można właściwie ten temat pominąć na swoje życzenie?
 jeżeli naprawdę nie jest to wymagane a każdy ma robione bez zapytania… brzmi lekko jak naciąganie klienta
Apted
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by Apted »

whero wrote: 19 Oct 2023, o 10:00
Apted wrote: 19 Oct 2023, o 08:19

Przegląd po 1-roku: 1136,52 zł Uszczelka korka spust okej: 13,70 zł Filtr oleju: 72,84 zł

Z ciekawostek, nie udało się w moim przypadku wykonać testu układu hybrydowego, ponieważ rozładował mi się akumulator 12V rozruchowy (auto nie używane 1,5 miesiąca) został naładowany 3 dni przed przeglądem. Z otrzymanych informacji wynika, że minimum 6 miesięcy przed testem nie można dopuścić do rozładowania akumulatora rozruchowego lub po naładowaniu przejechać minimum 600 km, aby można było wykonywać test układu hybrydowego :?:

lekko przeszacowane te czasy + akumulator musiałby być naprawdę mocno mocno rozładowany (odłączałeś do naładowania?) ~ moduły adaptujące parametry pracy pod konkretne komponenty układu hybrydowego / uczące się zwyczajów kierowcy i dostosowywujące pracę układu pod jego zwyczaje + testy bieżące pod
kątem spełniania wymagań ekologii...
jeżeli test baterii hybrydowej nie jest wymagany w trakcie kilku pierwszych lat / przebiegowo terminów przeglądowych do podtrzymania gwarancji... można właściwie ten temat pominąć na swoje życzenie?
jeżeli naprawdę nie jest to wymagane, a każdy ma robione bez zapytania... brzmi lekko jak naciąganie klienta

Nie odłączałem do ładowania. Rozładowany był konkretnie, otworzyłem bezprzewodowo włączyłem zapłon i wszystko padło. Zaczęły mrugać światła dzienne, centralny ekran, oświetlenie bagażnika i rejestracji. Podpiąłem ładowarkę w piątek w sobotę rano sprawdziłem i akumulator nie wstał, nie lądował się. Dopiero popołudniu w sobotę wzbudził się i zaczął ładować się.

:LEXUS: NX450h+
Omotenashi + Luxury
Post Reply

Return to “Lexus NX”