KU PRZESTRODZE Sworzeń wahacza IS 200

Post Reply
j0hnDEER
Lex user
Model Lexusa: is200

Re: KU PRZESTRODZE Sworzeń wahacza IS 200

Post by j0hnDEER »

Nasze polskie warsztaty ;)Image
endrju1
Lex Master

Post by endrju1 »

Też coś takiego widziałem. Do starszego na warsztat przyjechał klient hondą civic, kilka dni wcześniej był wymieniany sworzeń właśnie ten górny i potem zaczęło głośno stukać.
Okazało się że poprzedni warsztat wprasował sworzeń o za małej średnicy.
j0hnDEER
Lex user

Post by j0hnDEER »

sworzeń ok , jak podjechałem na reklamację to pan stwierdził " one tak mają bo nie ma w komplecie zawleczki " :szok:

wymusiłem oddanie kasy za usługę i nowy sworzeń a w pudełku zapakowana razem ze sworzniem zawleczka :lame:
endrju1
Lex Master

Post by endrju1 »

A przed wymianą nie ruszał się w gnieździe wahacza? bo zawleczka jest na śrubie, a wyszedł sworzeń z wahacza. Albo żle wprasowany, albo sworzeń mniejszej średnicy (pół milimetra tam robi różnicę), albo wahacz ma rozepchane gniazdo na sworzeń.
Wiem że sporo serwisów jak nie jest pewne że siedzi dobrze obspawywało sworzeń na sztywno z wahaczem (tylko trzeba było uważać żeby go nie przegrzać) i nie miało prawa wyleźć.
j0hnDEER
Lex user

Post by j0hnDEER »

źle się wyraziłem , nie zawleczka a zeger. A to czy siedział luźno czy nie, nie wiem. Ten rozwalony jak i nowy były Yamato i nowy luzów nie ma i siedzi ciasno.
endrju1
Lex Master

Post by endrju1 »

Aha... mówię na podstawie hondy gdzie sworzeń ten jest tylko wprasowywany, bez zegera.
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Post by dead_beat »

A ja się dziś trochę zdziwiłem, bo jakiś czas temu wymieniłem sworzeń dolny z prawej ( bo stukało ).
Zaczęło coś skrzypieć z lewej, wiedziałem, że to nie górne, na pewno, bo mają niecały rok.
Zmieniłem ten sworzeń dolny z lewej strony i nie skrzypi, ale ten stary sworzeń jest bardzo sztywny.
Zastanawiam się czy czemu tak skrzypiał...
Pawełn
Lex Driver
Model Lexusa: IS300

Post by Pawełn »

dead_beat wrote:A ja się dziś trochę zdziwiłem, bo jakiś czas temu wymieniłem sworzeń dolny z prawej ( bo stukało ).
Zaczęło coś skrzypieć z lewej, wiedziałem, że to nie górne, na pewno, bo mają niecały rok.
Zmieniłem ten sworzeń dolny z lewej strony i nie skrzypi, ale ten stary sworzeń jest bardzo sztywny.
Zastanawiam się czy czemu tak skrzypiał...
Skrzypiał pod obciążeniem pewnie. Myślę że sworznie dość wcześnie dają znać że kończą się dlatego jak komuś wyskoczył tzn że długo zwlekał z wymianą, choć z drugiej strony to skrzypienie jest tak przeraźliwie że nie wiem jak długo można z tym jeździć...
Ja po pierwszych skrzypnięciach od razu wymieniłem wszystkie cztery, wyglądało że jeszcze były oryginalne.
レクサス
infidel
Lex user
Model Lexusa: IS 200 Prestige

Post by infidel »

Panowie a u mnie przy zjeździe z niskiego krawężnika słysze stukanie,dodatkowo przy wolnej jeździe gdy manewruje po jednokierunkowych słysze też stukanie odczuwalne nawet na kole kierownicy.Na postoju przy odpalonym i zgaszonym silniku gdy delikatnie poruszam kierą w lewo i w prawo to samo-stukanie.Na stacji diagnostycznej nic nie wykazuje,wszystko sztywne.Czy może to być dolny lub górny sworzeń wahacza,czy może końcówka lub drążek kierowniczy?
endrju1
Lex Master

Post by endrju1 »

U mnie zaraz po zakupie tak objawiał sie drążek. Na stacji pokazał mi, ze gołym okiem luzu nie widać, bo luz jest pod gumową harmonijką. Na szarpaku trzeba palec wcisnąć w tą gume i wtedy czuć że jest luz.
Inna sprawa, że sworzen kiedy jest zamontowany to nie widac na nim luzu bu sprężyna amorka go napina. Dopiero po zdemontowaniu piasty zobaczy czy jest ok.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”