Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Lewsey 89
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Lewsey 89 »

To bardzo dobrze gdy auto jest wyśmienicie wyciszone. Pojazdy uprzywilejowane stosują sygnały dźwiękowe i świetlne więc jeśli nie słyszysz to masz szansę zobaczyć. Jeśli ktoś jest ignorantem to nie ustąpi kartce miejsca nawet gdy będzie jechał w cabrio z otwartym dachem, bo nie będzie jeździł po krawężnikach żeby sobie felgi porysować. Dobre wyciszenie auta jest dla mnie bardzo ważna cechą. Dyskomfort podróżowania autostrada z prędkością 140km/h potrafi być nie do zniesienia.

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka

I.Q.
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by I.Q. »

odoja wrote: 12 May 2023, o 15:29
mcendrju wrote: 11 May 2023, o 13:30 Nie dostałeś ESa na weekend żeby sprawdzić jak to jeździ i czy jest cicho? Mi wystarczył brzydki deszczowy weekend by stwierdzić, że nowy NX jest gorzej wyciszony od starego NXa i od starego RXa. Oczywiście to subiektywne odczucie.

I to jest to...jak tu obiektywnie wyrazić opinie, który jest cichszy...jak słyszysz opinie, że nowy NX jest lepiej wyciszony od starego i opinie , że jednak ten stary jest lepiej wyciszony :omg:.. Tak czy siak jak chcesz mieć ekstra wyciszone auto, jedynie S klasa czy jej odpowiedniki jak LS etc. Wtedy będzie cicho. :)

Mam pytanie, czy ktoś może podać dane odnośnie spalania 350h? Dajmy na to , 300 km trasa w tym 100 km autostrady/ekspresu (na nich 120-140km/h),a reszta normalne drogi plus troszkę miasta. I jazda również normalna, z normalnym wyprzedzaniem, bez szaleństw ala audi\bmw sprzed 10 lat pokazujące co one niby potrafią... :dirol:

I czy ktoś mógłby opisać swoje doświadczenia z HUDem i przyciskami??

Bawiłem się dość sporo w salonie nim,ale chciałbym dowiedzieć się bezpośrednio od użytkownika jak się z tym nietypowym hudem jeździ, bo krytyka od testerów różnej maści mnie nie interesuje,bo jest słaba po prostu i nie rzetelna. W poniższym filmie autorowi i właścicielowi NX, HUD przypadł do gustu, w sumie od niego dowiedziałem się o ciekawych możliwościach konfiguracji HUDa (nie wiedziałem , że można nawet ustawić sobie opcje od obsługi klimy), co dla mnie jest dużym plusem. Jedyne w salonie  nie do końca mi się spodobały dotykowe przyciski, myślę, że bez tego byłoby lepiej. Bo przyzwyczajenie się do obsługi i zapamiętania gdzie co i jak nie stanowi problemu.

https://www.youtube.com/watch?v=Behu2lrCnzY

Ostatni wypad Kraków - Łódź  Łódź - Krakow prędkość Max dopuszczalna na poszczególnych odcinkach  trochę autostrada trochę szybkiego ruchu trochę po mieście - spalanie tak w jedna jak i z powrotem 6.3 l/100.

co do HUD jak i sterowanie ‚przyciskami’ dotykowymi na kierownicy - dla mnie SUPER. Wiadomo nowość i trzeba się przyzwyczaić ale naprawdę jest OK.  

Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

U mnie dzisiaj pierwsze 100 km. 6,1L średnio pokazuje, spokojna jazda po mieście i okolicy, muszę trochę pooglądać tips&tricks jak jeździć hybryda ;)
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Nex
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h

Post by Nex »

Ghotti wrote: 13 May 2023, o 23:01 U mnie dzisiaj pierwsze 100 km. 6,1L średnio pokazuje, spokojna jazda po mieście i okolicy, muszę trochę pooglądać tips&tricks jak jeździć hybryda ;)

Robisz cos z podwoziem? Jakieś zabezpieczenie przed rudą?

350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Ghotti wrote:U mnie dzisiaj pierwsze 100 km. 6,1L średnio pokazuje, spokojna jazda po mieście i okolicy, muszę trochę pooglądać tips&tricks jak jeździć hybryda ;)
Hybryda po prostu jezdzi sie normalnie. Zadne pulse and drive. Z czasem zobaczysz w jakich warunkach przechodzi na prad i zaczniesz to wykorzystywac mimowolnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

Nie sądzę, żeby mi się chciało to zabezpieczać ;) 
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Waldek75
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Waldek75 »

Rozmawiałem wczoraj z człowiekiem, który ma warsztat, handluje samochodami, przerobił trochę japończyków m.in parę Rav-ek, trochę mazd etc. Powiedział, że jeśli chce się pojeździć 3, 4 lata to w zasadzie można sobie konserwację odpuścić natomiast jeśli dłużej to mimo wszystko należałoby zabezpieczyć kilka newralgicznych miejsc, może niekoniecznie tak jak wszyscy widzieliśmy na YT a już to gniazdo na tylnym silniku elektrycznym to bardzo poleca zabezpieczyć. Ja osobiście po odbiorze chyba zdecyduje się na taki zabieg.

Wysłane z mojego motorola edge 30 ultra przy użyciu Tapatalka

Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

Ktoś ma namiar na człowieka który to dobrze robi z mazowieckiego?

Btw mała rzecz a cieszy

Image
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

I.Q. wrote: 13 May 2023, o 22:26

Ostatni wypad Kraków - Łódź  Łódź - Krakow prędkość Max dopuszczalna na poszczególnych odcinkach  trochę autostrada trochę szybkiego ruchu trochę po mieście - spalanie tak w jedna jak i z powrotem 6.3 l/100.

co do HUD jak i sterowanie ‚przyciskami’ dotykowymi na kierownicy - dla mnie SUPER. Wiadomo nowość i trzeba się przyzwyczaić ale naprawdę jest OK.  

I o to mi chodziło, dziękuje bardzo :). 6.3 l , bardzo ładne spalanie. Przedział od 6 do 10l jest dla mnie absolutnie akceptowalny, sam przy swojej jeździe spodziewam się od 8 do 10 średnio, także możliwe, że się miło zaskoczę.

Czyli HUD w NX to całkiem fajna rzecz jednak. Ekstra.

Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

Nigdy wcześniej nie miałem HUD. Teraz dla mnie jest super ;) w ogóle nie patrzę na licznik. Muszę gdzieś w opcjach wygrzebać jak przełączyć tam mapę Apple
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Post Reply

Return to “Lexus NX”