[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF

Post Reply
Keepmovin
Lex user
Model Lexusa: GS430

Re: Check Engine + migające TRC off!

Post by Keepmovin »

Hmmm...
nie wiem do konca co mam zrobic z tymi informacjami, w sensie skad mam sie dowiedziec, ze przepustnica/czujnik sa zle ustawione ?

Czy myslicie, ze sprawdzanie filterka oleju VVTi i przeczyszczenie przepustnicy cos dadza, czy raczej nie tu lezy problem?
wswietyy
Lex user
Model Lexusa: IS-F

Post by wswietyy »

manual podaje zakres położenia przepustnicy - pedał gazu zwolniony to przepustnica otwarta 8-20% pedał full wcisniety to przepustnica 64-96% u mnie jest to około 86% z tego co pamiętam ale na pewno jest całkowicie otwarta bo potwierdziłem to wzrokowo, prawdopodobnie po błędzie można wywnioskować że czujnik położenia pedału gazu może być uszkodzony (styki lubią się wycierać i jest słaby kontakt lub jego brak) jakiś czas temu wymieniałem czujnik położenia przepustnicy (fachman w warsztacie wywnioskował że jest uszkodzony bo namierzył złą rezystancję, jak kupiłem nowy koszt 750zł, to sie okazało że nowy ma taką samą rezystancję jak stary, więc stary leży na półce - więc warto wcześniej sprawdzić), obydwa czujniki są przykręcone w obudowie przepustnicy. Czujnik położenia przepustnicy ustawia się po wymianie w ten sposób, że przy zwolnionym nie wyzywamy na forum gazu przekręcamy czujnikiem aż na komputerze wyskoczy wartość około 15%, górnego zakresu już się nie ustawia. Trzeba wziąć miernik i pomierzyć wartości napięcia tak jak podaje manual i będziesz wiedział co jest nie tak.

pozdrawiam
Keepmovin
Lex user

Post by Keepmovin »

wswietyy wrote:manual podaje zakres położenia przepustnicy - pedał gazu zwolniony to przepustnica otwarta 8-20% pedał full wcisniety to przepustnica 64-96% u mnie jest to około 86% z tego co pamiętam ale na pewno jest całkowicie otwarta bo potwierdziłem to wzrokowo, prawdopodobnie po błędzie można wywnioskować że czujnik położenia pedału gazu może być uszkodzony (styki lubią się wycierać i jest słaby kontakt lub jego brak) jakiś czas temu wymieniałem czujnik położenia przepustnicy (fachman w warsztacie wywnioskował że jest uszkodzony bo namierzył złą rezystancję, jak kupiłem nowy koszt 750zł, to sie okazało że nowy ma taką samą rezystancję jak stary, więc stary leży na półce - więc warto wcześniej sprawdzić), obydwa czujniki są przykręcone w obudowie przepustnicy. Czujnik położenia przepustnicy ustawia się po wymianie w ten sposób, że przy zwolnionym nie wyzywamy na forum gazu przekręcamy czujnikiem aż na komputerze wyskoczy wartość około 15%, górnego zakresu już się nie ustawia. Trzeba wziąć miernik i pomierzyć wartości napięcia tak jak podaje manual i będziesz wiedział co jest nie tak.

pozdrawiam
wswietyy, nie wierze. Własnie kiedy zacząłem ogarniać mniej więcej co mam zrobić, wszedłem na forum, żeby poszukać czy ktoś może nie sprzedaje takiego sensora/przepustnicy i zauważyłem Twój post, który zebrał wszystkie zbierane przeze mnie informacje w pigułkę, nie mogłeś wcześniej napisać :D ? Ja na swojej na idle miałem 16.4%, czyli za dużo, a na full 88%. Proponujesz przestawić, czy kupić nowy i wymienić + skalibrować ?
wswietyy
Lex user
Model Lexusa: IS-F

Post by wswietyy »

Powiem, a raczej napiszę tak, manual dopuszcza taką wartość jaką masz, więc gdyby nic się nie działo to bym nie ruszał, ale ponieważ masz problem bo komp pokazuje Ci błąd (, to bym kupił i wymienił, tylko trzeba ogarnąć temat czy problem jest z czujnika położenia pedału gazu czy z położenia przepustnicy), możesz poszukać gdzieś na szrocie w dobrej kondycji, jak masz czas to możesz wyciągnąć przepustnicę, sprawdzić czujniki, nie jestem pewien ale chyba ich się w środku nie da wyczyścić (styków i ścieżek bo tam pojawia się problem) one są chyba zawekowane na amen w fabryce :biggrin2: Możesz też przy okazji sprawdzić silniczek który steruje przepustnicą, tak sobie myślę że jak on miałby problemy z pracą to komputer będzie dostawał od czujnika przepustnicy wartości które nie będą współgrały z położeniem pedału gazu, tak może się dziać np jak jest zabrudzona przepustnica i silniczek ma duże opory (lub jest w stanie zużytym - ale wtedy powinien wyskakiwać inny błąd), dopiero wyższe napięcie powoduje jej większe otwarcie i skok wartości na czujniku położenia przepustnicy, ale to teoria bo ja nie miałem takiego problemu, pamiętam tylko że po przeczyszczeniu przepustnicy, dowiedziałem się od mojego Lexa że są obroty tzn ssania na zimnym silniku, przed tym jak go uruchamiałem to obroty były takie jak na ciepłym czyli około 700 obr/min, a po przeczyszczeniu mam teraz około 1400 na zimnym i jak sie nagrzeje to spadają do około 700, ale błąd mi nie wyskakiwał.
m_di_0103.pdf
(88.24 KiB) Downloaded 2458 times
tutaj są parametry do silniczka przepustnicy

pozdrawiam
Keepmovin
Lex user

Re: [is200]Check Engine + migające TRC off!

Post by Keepmovin »

Mały update:

Jestem na poziomie zakupu czujnika/przepustnicy, Nie wyskoczył mi błąd już od tygodnia, zauważyłem, że teraz kiedy nie wrzucam luzu na światłach, a stoje na 1dynce i sprzęgle, to de facto nic się nie dzieje. Może to być zła wartość otwarcia przepusnicy na luzie.

Pozdro.
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Post by maniek_ls400 »

Tutaj http://lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=41&t=6206 opisałem wymianę i regulację TPS w LS430 - domyślam się, że w IS macie tak samo..
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Post by dead_beat »

W Niedzielę rano, wyjechałem z garażu ( wszystko OK) poszedłem otworzyć bramę i zamknąć garaż, wsiadam a tu miga TRC i świeci się check, nie miałem czasu się z tym bawić, auto jechało normalnie. Po 3ech odpaleniach nie dawało mi to spokoju i pomyślałem, że odłączę klemę na 15 minut. Zjadłem obiad, odpalam auto i jest teraz cały czas ok, powinienem martwić się o ten czujnik?
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Post by maniek_ls400 »

Pewne błędy pojawiają się dopiero po rozgrzaniu auta (płyn chłodzący min . 70st) a niektóre dodatkowo po przejechaniu przez 1-2 minuty z określoną prędkością obrotową. Moim zdaniem należy podpiąć się do kompa i odczytać co było przyczyną błędu i dopiero wtedy decydować czy coś wymieniać (po co wydawać kasę na próżno ?)
Mariusz
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Keepmovin
Lex user

Post by Keepmovin »

dead_beat wrote:W Niedzielę rano, wyjechałem z garażu ( wszystko OK) poszedłem otworzyć bramę i zamknąć garaż, wsiadam a tu miga TRC i świeci się check, nie miałem czasu się z tym bawić, auto jechało normalnie. Po 3ech odpaleniach nie dawało mi to spokoju i pomyślałem, że odłączę klemę na 15 minut. Zjadłem obiad, odpalam auto i jest teraz cały czas ok, powinienem martwić się o ten czujnik?
Właśnie zauważyłem, że check mi się włącza kiedy stoje na luzie. Teraz od prawie dwóch tygodni jeżdże ciągle na bez luzu i na światłach stoje na 1 i luzie i nie zapala mi sie check. Stąd pytanie, gdyż nie ogarniam do końca: Czy coś może się stać kiedy stoję nie na luzie tylko na w pełni wciśniętym sprzęgle i 1, czy tylko szybciej się sprzęgło zużywa ? ( A jeżeli tak, to jak bardzo ) ?
wybuch
Lex user
Model Lexusa: is200

Post by wybuch »

U mnie podobna sytuacja ma miejsce. Działo się tak do tej pory sporadycznie,a po ponownym uruchomieniu samochodu ustępowało,ale teraz zaczyna być notoryczne i uciążliwe. Objawy podobne( check+trc na stałe). Początkowo myślałem,że to cewka,ale po jej wymianie nie ustąpiło.
Od kilku dni pedał gazu działa tylko jakby w "od połowy do deski" i uprzyksza to strasznie jazdę. Co któreś odpalenie działa normalnie,ale to wk..
Jestem pewien,że to któryś z czujników na przepustnicy,ale dopatrzyłem się ich trzech i nie wiem który za to odpowiada. Może ktoś to już przerabiał i otworzy Nam oczy...

P.S. Nie mam testera diag, a uniwersalne do których podpinałem są do ....
Ewentualnie może śjakiś namiar do kogoś z KRK,kto takowym dysponuje...?,lub siedzi dobrze w temacie, bo typować to ja lubię u bookmachera ; ).
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”