Odnośnie odbiorów samochodów hyundai w Polsce podobno nie przyjmuje juz zamówień na Tucsony w hybrydzie ze strony zniknął konfigurator hybryd i zostały w benzynie i miękka hybryda. Ja mialem zamowiona hybrydę Tucson w najwyzszej wersji w tej samej cenie co lexus nx w najniższej. Przyjechała w marcu i jak zrezygnowałem wystawili na otomoto za 12 tys drożej niż ja miałem zamówiona. Ciekawe czy będę tego żałował. Zapewne Lexus Nx za chwilę też przestanie przyjmować zamówienia. W angli ci co zamawiali w grudniu z odbiorem czerwiec lipiec przesunęli im na październik.
A tutaj info z forum tucsona odnośnie przyczyn wstrzymania zamowien:
"Po ostatnie rozmowie telefonicznej z dilerem między słówkami wywnioskowałam, że ze względu na brak półprzewodników produkcja HEV i PHEV została wstrzymana. Nikt tego wprost mi nie powiedział ale jak zapytałem z jakiego miesiąca zamówienia są teraz odbierane HEV i kiedy realnie liczą że dotrze moje auto (a nie data systemu) dostałem wymijającą odpowiedz, że przychodzą pojedyncze sztuki HEV i PHEV. Diler potwierdził również, że nie mogą już przyjmować do odwołania zamówień na PHEV i HEV. Skąd indziej poprzez znajomych (którzy mają znajomych w fabryce KIA na Słowacji) dotarły do mnie informacje że wstrzymują coraz częściej produkcję ze względu na brak części również pozyskiwanych z Ukrainy. Wydaje mi się, że robią nas w bambuko i wprost tego nie mówią

Nie wierzę w to że covid jest przyczyną opóźnienia."
Z tego wynika że to może lokalne europejskie problemy pytanie jak wygląda sorawa z częściami w Azji w sytuacji pełzającego lockdownu w Chinach.