IS200/300 Poliuretany??

Tuning zawieszenia, silnika, układu napędowego
Post Reply
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Re: IS200/300 Poliuretany??

Post by carsik »

masz je zamontowane od jak dawna? W jakim zakresie pracuje zawieszenie? Może coś Olkusz zmienił, ale przy tulejach wykonanych w ten sposób poli odrywało się od swojej metalowej tulei ze względu na charakter pracy tego silentblocka. Na dokładkę zawieszenie nie pracowało prawidłowo gdyż tuleja nie pozwalała na prawidłowy skok zawieszenia. BTW jest mi obojętne kto ma co zamontowane u siebie nie zważając jak co się zachowuje no chyba, że jest to coś, co ma mega twardy zawias bardzo mocno obniżony. Ja piszę o czymś co ma służyć jako zamiennik serii do seryjnego samochodu.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
agatka
Lex Driver
Model Lexusa: is200

Post by agatka »

carsik wrote:masz je zamontowane od jak dawna? W jakim zakresie pracuje zawieszenie? Może coś Olkusz zmienił, ale przy tulejach wykonanych w ten sposób poli odrywało się od swojej metalowej tulei ze względu na charakter pracy tego silentblocka. Na dokładkę zawieszenie nie pracowało prawidłowo gdyż tuleja nie pozwalała na prawidłowy skok zawieszenia. BTW jest mi obojętne kto ma co zamontowane u siebie nie zważając jak co się zachowuje no chyba, że jest to coś, co ma mega twardy zawias bardzo mocno obniżony. Ja piszę o czymś co ma służyć jako zamiennik serii do seryjnego samochodu.
Twoja wiedza jest nie dokładna krótko mówiąc.
Olkusz je dawno temu poprawił możesz to sprawdzić.
Według twoich słów robią tuleje dla gt4 więc powinieneś wiedzieć :biggrin2:
carsik
Lex Master

Post by carsik »

Wszystkiego z pewnością nie wiem bo to inna firma, wiem gdzie robią i tyle.

Mogą sobie poprawiać do woli, przy standardowym zawiasie to nie działa należycie. A i radzę często je oglądać, skoro zamontowałeś :biggrin2: . Rozumiem, że dużo tego zamontowałeś i masz okazje obserwować co się dzieje, skoro tak autorytatywnie się wypowiadasz.
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
agatka
Lex Driver

Post by agatka »

carsik wrote:Wszystkiego z pewnością nie wiem bo to inna firma, wiem gdzie robią i tyle.

Mogą sobie poprawiać do woli, przy standardowym zawiasie to nie działa należycie. A i radzę często je oglądać, skoro zamontowałeś :biggrin2: . Rozumiem, że dużo tego zamontowałeś i masz okazje obserwować co się dzieje, skoro tak autorytatywnie się wypowiadasz.
Masz rację dużo tego zamontowałem i miałem szanse obserwować w swoim aucie przez kilka lat eksploatacji jak się zachowują tuleje z olkusza i nic im nie mogę zarzucić.A dodam ze auto nie służyło do jazdy do sklepu po bułki :dance3:
carsik
Lex Master

Post by carsik »

no to piszemy o tulejach z Olkusza, że są w porządku. Tu się zgadzamy. Zamontowałeś te i nic nie zwróciło Twojej uwagi? Informacja z Twojego pierwszego postu w temacie Twojego samochodu - sprężyny -40mm. Uważasz, że to standardowe zawieszenie?
agatka
Lex Driver

Post by agatka »

Jedyna rzecz która mnie zaskoczyła to to że tak dobrze siadly(mowie tutaj o kącie wahacza względem tulei po opuszczeniu auta)Była również inna zagadka ale to już poza konkursem
Kokas
Nowy lex user
Model Lexusa: is 200

Post by Kokas »

Carsik legitymujesz się jako GT4 Warszawa , a tak naprawdę GT4 jest tylko jedno od ponad dziesięciu lat w Ołtarzewie. Więc what is going on?
baniaq
Lex Maniak

Post by baniaq »

Hej,

Dzisiaj wrzuciłem SuperPro na górę z przodu.
Tak to wygląda:
https://www.dropbox.com/sc/ropv18z1u8wd ... uO_07pa_pa
Chodzi za*ebiście. Małym palcem się kręci wahaczem :D
W ogóle sam materiał tulei jest ciekawy. Bardzo lekki i aksamitny w dotyku.
Tulejka metalowa była dłuższa od tej z GT4 i w końcu udało się z czuciem dokręcić śruby.
Negatyw powiększony o 0.5*.

A tak chodzi GT4 po 2 tygodniach:
https://youtu.be/Z_pK1XSG0O8
Wrzucę Wam później zdjęcia, jak mi zmontowali tuleje, kozacko im to wyszło :)

Pozdrawiam
Jakub
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
carsik
Lex Master

Post by carsik »

Kokas wrote:Carsik legitymujesz się jako GT4 Warszawa , a tak naprawdę GT4 jest tylko jedno od ponad dziesięciu lat w Ołtarzewie. Więc what is going on?
Jakby Ci tu powiedzieć, nie do końca. Wpisz sobie do CEIDG dane firmy z Ołtarzewa a będziesz wiedział ile istnieje :biggrin2: . Każdy może nazywać się jak zechce nie ma w Polsce ograniczeń w tej kwestii jeśli chodzi o firmy bez osobowości prawnej bo posługują się wszyscy skrótem nazwy w pełnej musi byc również nazwisko właściciela. Ale faktem jeste, że nie mam nic wspólnego z działaniami obecnej firmy z Ołtarzewa od 3 lat. Al to chyba w tym temacie nie ma nic do rzeczy.
rafiq2144
Lex user

Post by rafiq2144 »

Tuleje maglownicy(z gigantycznym trudem) zalozone, szczerze to mam wrazenie ze byly nieco za duze. Czesc tulei zamowilem teraz w strongflexie i podrzuce je mechanikowi do wymiany, bo samemu nie dam rady poodkrecac tych srub. Zobaczymy jak beda pasowaly, natomiast zastanawiam sie nad jedna tulejka tylnego zawieszenia - ta plywajaca. Ma sporawy luz, w zakretach czasem czuje, szczegolnie po najechaniu na nierownosc, jakby mi tyl zarzucalo, cos jakby mi sciagalo opone z felgi. Probowal ktos to z poliuretanu dorobic? Zalezy mi przede wszystkim na wytrzymalosci, bo jak mam kupic w ciagu 1,5 roku 2 razy te tuleje i odstawiac auto 2 razy na wymiane, to wole miec troche sztywniej, a zapomniec o temacie.
Post Reply

Return to “Tuning mechaniczny”