[IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?
- allenddz
- Lex user
- Model Lexusa: is 200
Re: [IS 200] Jaka instalka LPG, co proponujecie?
Zrobiłem na gazie już ponad 30tyś i nie mam z nim żadnych problemów poza tym szarpaniem czasami. Lex jest dynamiczny tak samo jak na benzynie. Spalanie w mieście 13l, trasa przy jeździe 120-130 10-10.5l. powyzej 130km/h ok. 12l. Jeśli to takie graty to nie sądze, że bym tyle przejechał co do tej pory...?

- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Dlatego napisałem ze dziwię się tym przebiegiem.Inni posiadacze tej kombinacji wcześniej zaczeli odczuwać problemy.
- konik_80
- Lex Driver
- Model Lexusa: kiedyś IS200 obecnie Avensis T25
Ten komputer to aby jakoś sensownie wystroić to tylko na hamowni jest możliwe - sam nic nie poprawia...allenddz wrote:Komputer ESGI II, wtryski valtec, reduktor stefanelli 140kw. zdjęcia postaram się wrzucić jutro bo dzisiaj leje deszcz i nie mam gdzie zrobić.
Wtryski mogą być powodem szarpań bo są wolne i mało precyzyjne - bardzo lubią się rozkalibrować - do IS200 się kompletnie nie nadają bo 1G-FE ma krótkie czasy wtrysku.
Reduktor Stefanelli (pewnie N lub M - oby był to M bo do 200KM) - o nim za wiele nie wiem ale też nie słyszałem aby ktokolwiek go zachwalał - na pewno jest tani bo wszystkie graty które wymieniłeś to najniższa/najtańsza półka...
Czekamy na fotki to można będzie więcej powiedzieć czy poza kiepskimi częściami gazownicy nie spaprali montażu.
Potrzebne są fotki:
1. umiejscowienia reduktora
2. wkrętek od wtryskiwaczy
3. samych wtryskiwaczy - najlepiej zdejmij obudowę filtra powietrza.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
mysle ze hany ale to moje zdaie laika i tak sie ciesze z MJ
- konik_80
- Lex Driver
Chyba Landi rezno omegas albo BRC ? Nie ma BRC Omegasrsz1981 wrote:Pytanko do Konika - Naszego forumowego guru eLPiDżi
Prawdopodobnie bede kladl instalke BRC OMEGAS z tym że wtryski rozważam Keihin żółty (25 - 35 kW/cyl.) bądź Hany2000 zielone (A).
Jakas sugestia?

Jedne i drugie są w zestawach - zarówno jedne i drugie nie mają wtrysków Hana czy Keihn.
Omegas ma Medy a BRC ma BRC

Omegas zbiera lepsze opinie więc poszedłbym w tym kierunku - aczkolwiek Stag na dobrych gratach też spokojnie obsłuży GS-ka

- IgoR_KilleR
- Lex user
- Model Lexusa: Is 200
Odniosę się do tego, wprawdzie jeszcze nie mam gazu ale zauważyłem u siebie coś takiego. Kiedy tankuję małą ilość beny to też się nie podnosi wskazówka, ani nie wyłącza rezerwa, dopiero za 3-4 razem jak zatankowałem za 20zł to mi się podniosło...Thorgal1 wrote:ja postawiłem gazowników na nogi od razu ... niepotrzebnie.
w gs300 mamy tak że jak jedziemy na gazie to wskazówka benzyny też opada - jak by spalał jedno i drugie paliwo na raz...
dlatego że komputer tym steruje a sam pływak korektę robi dopiero po jakim czasie ... jest to dziwne ale kolesie w aso wiedzą o tym.
tak ten model ma
- konik_80
- Lex Driver
Trochę dziwne, że poszli na układ zmiany wtrysków BRC na inne - szczególnie, że BRC sprzedaje tak jak to wcześniej napisałem w zestawach i to często dedykowanych już pod konkretne auto - także dziwi mnie fakt, że chcą zdekompletować taki zestaw.
Wtryski BRC nie są złe i osobiście jakbym miał montować BRC to bym zdecydował się na kompletny zestaw - ale jeśli chcesz mieć inne wtryski to weź Hany - zbierają bardzo dobre opinie.
Keihny były dobre pare lat temu jak były "made in Japan" ale jak większość masówki są teraz "made in China" i straciły na jakości - zdarza się, że ludzie mają z nimi problemy.
Wtryski BRC nie są złe i osobiście jakbym miał montować BRC to bym zdecydował się na kompletny zestaw - ale jeśli chcesz mieć inne wtryski to weź Hany - zbierają bardzo dobre opinie.
Keihny były dobre pare lat temu jak były "made in Japan" ale jak większość masówki są teraz "made in China" i straciły na jakości - zdarza się, że ludzie mają z nimi problemy.
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Ja tez uważam że lepiej brac dedykowany zestaw BRC.Wszyscy gazownicy potrafia ustawić prawie wszystkie sterowniki a Staga to już potrafi nawet laik po kilkukrotnym przeczytaniu instrukcji.W razie problemów pomożemy na forum,tak ze brać śmiało.Medy nie są złe,natomiast awaria jednego wtrysku powoduje konieczność wymiany całego bloku.Zamiast reduktora Scorpion lepiej wsadzić czerwonego Zavoli,jest mniej problemowy,Magic III ma zbyt cienkie ścianki i lubi puszczać gaz do wody.Scorpiony byly dobre na poczatku produkcji,teraz niby poprawione nadal potrafia skakać po ciśnieniu i trzeba zakładać zewnętrzne elektrozawory bo zintegrowany zacina się.W srodę gazuję mojego lexa na Stagu,zavolaku i czerwonych hankach,zobaczymy jak sie to sprawdzi.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430
Myśle, że będziesz Carinus zadowolony z tego zestawu - pracuję naprawdę idealnie i bardzo cicho (hanki)carinus wrote:W srodę gazuję mojego lexa na Stagu,zavolaku i czerwonych hankach,zobaczymy jak sie to sprawdzi.

<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
-
- Lex user
- Model Lexusa: is200
zmień dysze na większeallenddz wrote:Siema mam problem z LPG. Przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu do oporu między 2,3tyś a 3tyś obrotów szarpie mi autem na biegach od 3-6. Jak dodaje płynnie gaz nie szarpie. Na benzynie chodzi normalnie. Filtry zmieniane co niecałe 10tyś km, ostatnio robiłem kalibracje wtrysków bo jeden troszkę za dużo dawkował. Dzisiaj wymienili mi komputer, na początku nie szarpało. Teraz czasami szarpie czasami nie. Gazownik powiedział mi, że nowy komputer potrzebuje ok 1000, 1500km na zebranie danych aby go ponownie ustawić. Ma ktoś pomysł co to może być?
prawdopodobnie masz 2,2cm. Rozwierć je na 2,4 lub 2,5.