– A co sądzisz o adaptacyjnym tempomacie w twoim aucie?
– Trudno powiedzieć. Ostatnio jak robiłem nocą długą trasę to go włączyłem, ale nie wiem, jak działa, bo obudziłem się o świcie.
Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX (wannabe)
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
Tak tempomat w NX na duzy plus Ja jestem bardzo zadowolony
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
W moim przypadku adaptacyjny tempomat to jedna z najważniejszych rzeczy w samochodzie. Jeżdżąc drogami ekspresowymi i autostradami zawsze nastawiam odpowiednią prędkość i relaksuję się podróżą. W NX tempomat dział bardzo dobrze i mam wrażenie, że nawet lepiej niż w ES. Ale wiadomo ES to stara konstrukcja, a NX to nowość.
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
Czym się różni w NX technologia tempomatu adaptacyjnego od już dostępnych na rynku np w grupie VAG ? Pytam bo nie miałem styczności z japończykami do tej pory
-
- Lex user
Przesiadlem się do NX z Tiguana 2 (2018 rocznik). NX zrobiłem 3000 km vs 100kkm VW więc to bardzo świeże obserwacje. Większych różnic nie ma, ale te 3 rzeczy zwróciły moją uwagę:-
- jadąc na ACC mam wrażenie większego zaangażowania auta w trzymanie w pasie ruchu, mój VW też miał ten system, ale wydaję mi się, że w NX działa to jeszcze lepiej, jazda na drogach A/S jest bardziej relaksująca
- NX potrafi zwalniać jeśli zakręty są za ostre, Tiguan po prostu trzymał zadaną prędkość/odległość
- na drogach wielopasmowych gdy wolniejsze auto jadące przed nami zjeżdżało na prawy pas to VW bardzo długo czekał aż wróci do pierwotnej prędkości, NX szybciej decyduje się przyspieszać
Dodam tylko, że z działania w VW byłem bardzo zadowolony, z NX też jestem, chociaż jeśli chodzi o zwalnianie w zakrętach to na moje oko jest zbyt ostrożny (sprawdzić czy to się gdzieś nie reguluje

350h omotenashi + luxury + terrain khaki,
- 31.12.2021 zamówienie
- 28.03.2023 przetwarzanie zamówienia
- 11.04.2023 rozpoczęcie produkcji
- 3.05.2023 opuścił fabrykę
- 17.06.2023 dostarczony do salonu
- 7.07.2023 odebrany
- 31.12.2021 zamówienie
- 28.03.2023 przetwarzanie zamówienia
- 11.04.2023 rozpoczęcie produkcji
- 3.05.2023 opuścił fabrykę
- 17.06.2023 dostarczony do salonu
- 7.07.2023 odebrany
-
- Lex user
Dzieki za fajne porównanie i ocenę . Też użytkuję VW z 2018 zACC i mam takie same pozytywne odczucia stąd byłem ciekawy co jest jeszcze lepsze w NX
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: rx, gs, nx
przy przebiegu ~ 9500km przejrzałem filtry ~ silnikowy powietrza czyściutki ~ zaciąga czyste czyste i raczej nie będę się tym przejmował za to kabinowy zakwalifikowałem już i podmieniłem od razu na nowy
- jakoś tak zawsze wolę mieć profilaktycznie w zapasie po 2-3 sztuki wszystkich rzeczy do aut

- Proggy
- Lex user
- Model Lexusa: NX
A z ciekawosci jak oceniacie Tiguna w porownaniu z NX ? Komfort jazdy, wyciszenie itp.MDU wrote:Dzieki za fajne porównanie i ocenę . Też użytkuję VW z 2018 zACC i mam takie same pozytywne odczucia stąd byłem ciekawy co jest jeszcze lepsze w NX
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
-
- Lex Master
1310A? Filtron?whero wrote:przy przebiegu ~ 9500km przejrzałem filtry ~ silnikowy powietrza czyściutki ~ zaciąga czyste czyste i raczej nie będę się tym przejmował za to kabinowy zakwalifikowałem już i podmieniłem od razu na nowy- jakoś tak zawsze wolę mieć profilaktycznie w zapasie po 2-3 sztuki wszystkich rzeczy do aut
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX (wannabe)
Z filtrów kabinowych polecam takie węglowe z polifenolami. Koszt ok. 250,- ale działa bajka -- jedziesz za kopcącym dezelem i nie musisz przełączać na obieg wewnętrzny -- zero smrodu w aucie. Nie wierzyłem, że jest to aż tak skuteczne, póki nie wyskoczyłem z kasy i sobie takiego nie kupiłem. Nie wiem tylko, jak długo wytrzyma, bo na razie zrobiłem nim siakiś tysiąc czy półtora.
Co do zwalniania na zakrętach przez tempomat, to wynika stąd, że tempomat nie wie nic o przyczepności w danej chwili (pewnie za jakiś czas nowe wersje będą to uwzględniać). Na śliskim wejście w zakręt z dużą prędkością może w skrajnych warunkach skończyć się w krajobrazie.
Co do zwalniania na zakrętach przez tempomat, to wynika stąd, że tempomat nie wie nic o przyczepności w danej chwili (pewnie za jakiś czas nowe wersje będą to uwzględniać). Na śliskim wejście w zakręt z dużą prędkością może w skrajnych warunkach skończyć się w krajobrazie.