Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by mcendrju »

Kiesewald wrote: 30 Nov 2023, o 21:12 Fajna jest ta wymiana zimowych spostrzeżeń na temat słabych punktów NXa. Wszystkich ich doświadczyłem. Trzeba przyznać, że w ostatnich dniach były ekstremalne warunki. Wszyscy jednak zwrócili uwagę na te same newralgiczne miejsca: klamki, klapkę wlewu paliwa, wycieraczki i dysze spryskiwaczy. Spróbuję, na te ostatnie, używać markowych odmrażaczy i przesmarować zawiasy wlewu paliwa.  Odmrażanie szyby jest jednak mniej skuteczne niż bezpośrednie jej podgrzewanie, a w tym "elitarnym" aucie powinno  być standardem. Też mam wrażenie jak inni, że w NXie nie wykorzystane jest ciepło z komory silnika. Czyżby cena wyciszenia komory?  To co dzieje się na dole szyby w czasie śnieżycy bardzo denerwuje i wymaga nawet zatrzymania się celem ręcznego oczyszczenia. Nawet włączanie funkcji odmrażania jednocześnie z nawiewem ciepłego powietrza na przednią szybę są nie wystarczające. Na szczęście takie dni zdarzają b. rzadko.

Lubimy jednak nasze NXy za wiele innych zalet, tak jak własne dzieci pomimo ich, niekiedy, niesfornego zachowania.

Przykro słyszeć, co prawda 350h mam od tygodnia, ale był wystawiony na zimę w górach. Chciałem właśnie pisać, że bardzo dobrze działają klamki z tymi przyciskami, bo właśnie były nieco oblodzone wokół klamki i pewnie musiałbym odbić trochę lodu, a tak wystarczyło dotknąć i drzwi się otworzyły. 

Z wycieraczkami nie miałem dotąd problemu, ale za mało czasu by sprawdzić. W NX I i RX IV nigdy nie miałem z tym problemu, zawsze ceniłem te auta za właśnie szybki czas nagrzewania wnętrza i odmrażania. Zobaczymy jak w dłuższej perspektywie NX II się spisze.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

I tutaj też pochwalę NX aczkolwiek zawsze jeździłem dieslem który się dłużej nagrzewa? NX bardzo szybko nagrzewa w środku

350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Ghotti wrote: 30 Nov 2023, o 22:53 I tutaj też pochwalę NX aczkolwiek zawsze jeździłem dieslem który się dłużej nagrzewa? NX bardzo szybko nagrzewa w środku

silniki benzynowe generują więcej stratnego ciepła w porównaniu z silnikami diesl'a ~ rx mk3 miał jeszcze dodatkowo wymiennik ciepła za katalizatorami na wydechu ~ w nim jeszcze dużo ładniej grzeje ;)

z ciekawości bo się na tym złapałem ostatnio że nie wiem... nx450h ma pompę ciepła... jak to ma działać kiedy zimą w celu oczyszczenia przedniej szyby chcemy mieć jednocześnie włączone 'ogrzewanie' i 'klimatyzację' (osuszenie powietrza) ~ wedle tego co kojarzę to te systemy nie mogą zbytnio działać w 'obie strony naraz' ;) ~ ktoś powie jak zostało to rozwiązane może?
marek_wasowicz
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by marek_wasowicz »

Pompa ciepła nie wyklucza tradycyjnego ogrzewania z silnika spalinowego.Samochód zawsze może włączyć silnik spalinowy jeśli uzna,że to konieczne, nawet w trybie EV. Ostatnio jechałem w trybie EV, zostało mi jeszcze 7 km zasięgu, samochód uruchomił silnik spalinowy po to,żeby się rozgrzał i był gotowy na zmianę.W lecie praktycznie uruchamiał się przy 0 km zasięgu EV.
Tak samo kiedyś ktoś pytał dlaczego 450h+ nie ma kontrolki zimnego silnika. Samochód ma tak skonstruowane oprogramowanie,że w trybie hybrydowym jak silnik jest zimny to nie wchodzi na niebezpieczny dla zimnego silnika zakres obrotów tylko przeważa napęd elektryczny.Dopiero po osiągnięciu temp. pracy można korzystać w pełni z dobrodziejstw mocy i momentu obrotowego hybrydy.

Nie jestem specjalistą od pomp ciepła I klimatyzacji,ale na chłopski rozum powietrze z pompy ciepła wychodzi już osuszone ( nie ma chyba znaczenia czy zimne czy ciepłe ), ale mogę się mylić.

ppin67
Lex user
Model Lexusa: NX 350h F Sport '24

Post by ppin67 »

mcendrju wrote: 30 Nov 2023, o 21:29

Przykro słyszeć, co prawda 350h mam od tygodnia, ale był wystawiony na zimę w górach. Chciałem właśnie pisać, że bardzo dobrze działają klamki z tymi przyciskami, bo właśnie były nieco oblodzone wokół klamki i pewnie musiałbym odbić trochę lodu, a tak wystarczyło dotknąć i drzwi się otworzyły. 

Z wycieraczkami nie miałem dotąd problemu, ale za mało czasu by sprawdzić. W NX I i RX IV nigdy nie miałem z tym problemu, zawsze ceniłem te auta za właśnie szybki czas nagrzewania wnętrza i odmrażania. Zobaczymy jak w dłuższej perspektywie NX II się spisze.

I nie powinieneś mieć , bo egzemplarze wyprodukowane po 15.03.2023 mają montowane nowe wersje klamek, które zapobiegają takim zdarzeniom.

A ja mam pytanie do osób, które tego zjawiska doświadczyły: czy jeśli klamki zamarzną to można samochód otworzyć zdalnie lub za pomocą tego awaryjnego cięgna?

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Szanowny Panie,

dziękujemy za cierpliwość.

uprzejmie informujemy, iż Producent nie udostępnia szczegółowych danych na temat wskazanego przez Pana systemu z tego względu niestety nie jesteśmy w stanie przedstawić szczegółowych informacji dotyczących działania wskazanego przez Pana systemu.

To odnosnie blade scan RX vs NX.
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

A propo tego pojawiającego się komunikatu od czujników jak są zawalone śniegiem: bo nie wiem już czy ktoś pisał o jego braku,ale na pewno , że irytuje...ten komunikat można wyłączyć przez wyłączenie "czujnik układu wspomagania parkowania", z wywołanego menu ,wówczas komunikat przestanie się wyświetlać. Tylko jak się czujniki same oczyszczą (ikonka pomarańczowa auta w lewym dolnym rogu zniknie) to nie zapomnijcie włączyć :). Druga sprawa, to się dzieje głównie przez te dwa czujniki na grillu(nie radar w znaku Lexusa), dziś sprawdziłem, sypał mokry śnieg, oczyściłem właśnie te dwa czujniki na grilu i pomarańczowa ikonka zniknęła :).
vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by vki »

Na początku grudnia mocniej sypnęło/sypało śniegiem i powiem, że Lex troszkę słabo się spisał.
Po przejechaniu ok. 100 km i 20 po mieście (były też duuże korki) autko zostawiłem na noc w garażu podziemnym. Na drugi dzień znowu po mieście ok. 20 km i autko do garażu. Trzeciego dnia podjechałem do znajomych i zostawiłem auto w innym garażu podziemnym gdzie nigdy nie ma zasięgu (internet/telefon) i zawsze jak odpalałem silnik to nie paliło się READY i musiałem naciskać vodfone, powtarzałem procedurę startu i silnik się uruchamiał. Tym razem wcześniej w aplikacji włączyłem tryb serwisowy czyli vodafone było wyłączone, myślałem, że nie będzie problemu jak wcześniej. Wsiadam do auta naciskam hamulec, start a tu READY znowu się nie pali, zapaliły się światła, zegary, monitor, nawiew itd., silnik nie pracuje. Chcę wyłączyć to i nie mogę. Naciskam start i nic.auto nie reaguje. Biorę telefon - przecież nie ma zasięgu. Auto całe oświetlone, otwarte zostawiłem na tym parkingu i pobiegłem po znajomego, żeby pilnował auta a ja wydzwaniałem :ireful3:.
Ostatecznie nikt nie pomógł -vodafone - nie ma zasięgu, Lexus nikt nie odbierał , zszedłem do garażu wyciągnąłem z bagażnika Boostera, podłączyłem i odpalił.

Czyżby akumulator nie doładował się w czasie jazdy.
Dodatkowo duży ekran z navi co chwilę przełączał się  w tryb kamery z przodu/360 stopni i znowu navi i to chyba też związane nie jest z opadami śniegu tylko z aku.
vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by vki »

Chyba zrezygnuję z tego vodafone i wykupię GAPA.
nexus350
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by nexus350 »

vki wrote: 8 Dec 2023, o 00:35 Chyba zrezygnuję z tego vodafone i wykupię GAPA.

Ja po takich doświadczeniach i konkluzjach zrezygnowałbym z samochodu - życie jest tylko jedno, a stres i frustracja skraca je.
Post Reply

Return to “Lexus NX”