Lexus ES model 2023

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Re: Lexus ES model 2023

Post by settlerk »

Nie każdemu to przeszkadza. Kolega ma wersje przed lift i zapytałem go czy coś takiego występuje to po długim zastanowieniu chyba tak i po kilku dniach zadzwonił ze wystąpiło- wcześniej nie zwracał uwagi na to.

Na szczęście jest to krótkie i rzadko.
W necie jest dużo wątków o tym na anglojęzycznych forach. Dla mnie jeżeli mają to wszystkie auta to taki "urok" tego silnika ale jeżeli jest to losowe - to sorry, nie jest to ok i dla mnie jest to usterka.

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Tak maja wszystkie auta z silnikiem a25a-axe. Czyli ten sam ktory jest w ES300h. Ja rowniez w Camry ktory jest ubogim krewnym mam tak samo. Na forum Toyoty dosc obszernie opisywany watek, ale raczej wszyscy tak maja. Zalezy czy silnik bedzie w cyklu Otto czy Atlinsona. Trzeba to zaakceptowac i tyle. Ja przez 3 lata nie zwracalem uwagi dopoki ktos na forum Camry nie opisal tego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

Nie pozostaje nic innego jak zaakceptowanie. Dzięki za wskazówki- poczytam o tych cyklach itp. ;)

Jeszcze jednej rzeczy w tym aucie nie sprawdziłem - adaptacyjnych świateł drogowych. W wersji z przed liftu podobno lubią się spóźnić i oślepić auto na przeciwko. Wersja po lifcie ma trochę inne reflektory z tego co porównywałem oba auta stojące obok siebie. Ciekawe czy teraz jest szybsza reakcja? Testował ktoś już AHS?

Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Post by Tomasz76 »

W wersji Business Edition mam zwykle Bi-Led i nie sprawdzałem ich działania. W NX Quad Led wygaszają i rozświetlają się płynnie. Szkoda, że w limuzynie, która ma służyć do pokonywania tysięcy kilometrów autostradami, zbiornik paliwa ma pojemność tylko 50 litrów. ES ma jeszcze o 5 litrów mniejszy zbiornik od NX. Gdy licznik w ES pokazywał zerowy zasięg, to do odbicia pistoletu wlałem tylko 44 litry. W NX zbiornik ma 55 litrów pojemności, a wchodzi maksymalnie 49 litrów. Czyli Lexus w swoich autach zostawia 6 litrów rezerwy od stanu zerowego. W obydwu samochodach z chęcią dopłaciłbym do większego zbiornika paliwa. W A6 miałem zbiornik o pojemności 73 litrów. Spalanie przy prędkości 130km/h wynosi 6,2. Pozostaje mi jeszcze do sprawdzenia zużycie paliwa przy 140. ES jest cholernie komfortowym samochodem. Gdy kogoś zabieram, jako pasażera, to od razu zasypia😀
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Czy aby na pewno? W Camry zalewalem juz ponad 50litrow i robilem pod 900km. To ta sama konstrukcja. Az mi sie wierzyc nie chce ze tylko 50litrow.

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Potwierdzilem i faktucznie jest 50litrow. Wystarczy na 700-800 kilometrow. Wiec jest i tak niezle.

settlerk
Lex user

Post by settlerk »

50l przy tym.spalaniu jest ok. Z tą rezerwa to ciekawa sprawa ale podczas odbioru auto miało podobno 5l a komputer pokazywał jak dobrze pamiętam około 30km zasięgu co by się zgadzało.

Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Niby wystarczy, ale ja wolałbym więcej. 50 litrową pojemność zbiornika paliwa mają auta kompaktowe typu Golf i Focus. Nawet w Skodzie Fabii można mieć za dopłatą 200zł zbiornik o pojemności 50 litrów. W Lexusie LS pojemność wynosi 82 litry i to rozumiem. Może przy projektowaniu ES w ostatniej chwili przypomnieli sobie, że gdzieś musi być umieszczony zbiornik paliwa
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

no zobaczymy co zaoferuje kolejna generacja ES'a. Bo maja być podobno 3 wersje silnikowe w tym plug wiec zbiorniki mogą mieć inna pojemność;)

Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Poczekamy, zobaczymy. Tymczasem Lexus bije rekordy sprzedaży w Polsce i Europie. Widocznie dużo osób zawiodło się na markach niemieckich i ja do nich należę. Link do artykułu poniżej

https://www.samar.pl/__/3/3.a/117868/43 ... cale=pl_PL

Post Reply

Return to “Lexus ES”