[IS 200] typowe usterki
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Re: [IS 200] typowe usterki
Skoro piszemy o usterkach to może użytkownicy tego modelu powiedzą co nagminnie pada w zawieszeniu?

- jarekrk
- Lex user
- Model Lexusa: Nie L / e46 323
Ktoś z was robił już koło dwumasowe skoro to taka popularna usterka?
Jaki mniej więcej koszt...
Jaki mniej więcej koszt...
- dS
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
Ja robiłem. Regeneracja koła, nowe sprzęgło AISINa i robocizna to koszt ok 2000zł. Większość osób którym padł dwumas i auto nieco szarpie uważa że tak ma być i nic z tym nie robi. Dowodem tego jest fakt że przy próbie znalezienie używanego dwumasu okazało się że KAŻDE które miało być super sprawne okazywało się wyrobione, a sprawdziliśmy ze stachulexem chyba wszystkie w okolicy Poznania. Wątpię aby inne z allegro były w lepszym stanie wiec odpuścił bym sobie zakup na własną rękę bo nie dość że chcą za nie krocie, niektórzy krzyczeli i po 600zł, to na 99% nie bezie różniło się od tego co siedzi w aucie.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
- michalm320
- Lex Master
- jarekrk
- Lex user
- Model Lexusa: Nie L / e46 323
czy należy się bać tego, cz tak jak piszesz po prostu każdy z tym jeździ i już...?
- michalm320
- Lex Master
Jak kupiłem auto to delikatnie mi szarpało przy ruszaniu. Być może było to spowodowane tym iż nie miałem wyczutego sprzęgła. Autem trochę pojeździłem, trochę poszalałem i póki co nie szarpie. Ale szarpanie nie oznacza zużytego koła tylko np. zużycie tarczy sprzęgła. Tak więc uważam że nie ma się co martwić... no chyba że ktoś u siebie usłyszy takie dźwięki:

-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430
Spokojnie kolego - z tym można jeździć - kwestia wyczucia sprzęgła i nie jest tak źle. No chyba, że już jest ostro zjechane to szarpanie podczas ruszania robi się uciążliwe - ale takie ostro zjechane da się wyczuć od razu przy pierwszych próbnych jazdach.jarekrk wrote:czy należy się bać tego, cz tak jak piszesz po prostu każdy z tym jeździ i już...?
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
- dS
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
na liczniku w momencie wymiany było 138 000km, ale czy to wszystko co auto przejechało to nie wiemmichalm320 wrote:Przy jakim przebiegu Ci padło to koło?
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
- wswietyy
- Lex user
- Model Lexusa: IS-F
U mnie jak i u kolegów też jest problem z dwumasą, szarpie ale nie zawsze, jak jest chłodno to rzadko mam problemy, ale jak już zacznie szarpać to ruszam raz ostro i problem znika na jakiś czas, a że mało jeżdżę po mieście to mnie to nie męczy. Ostatnio zerwały mi się gumy w drążkach reakcyjnych z przodu i stuka, więc na dniach pójdą do wymiany ale przebieg mam 240tyskm więc nie narzekam. I tak zawsze będę uważał że w stosunku do innych aut nasze Lexy są mało awaryjne, do 200tyskm nic mi się nie zepsuło i nie byłem zmuszony do jakiś napraw, inwestycje polegały tylko i wyłącznie do drobnych przeróbek poprawiających wygląd i osiągi i podnoszenie satysfakcji z jazdy
.
A tak co do padających cewek to czy jak pada cewka to od razu nie pali na garczek czy na początku przerywa co może objawić się szarpaniem?

A tak co do padających cewek to czy jak pada cewka to od razu nie pali na garczek czy na początku przerywa co może objawić się szarpaniem?
- michalm320
- Lex Master
Wg mnie to poszarpywanie to kwestia sprzęgła a nie zamachu. Trochę mi się nie chce wierzyć że dwu-mas w benzynie wytrzymuje trochę ponad 100tyś. To w sumie nie wiele więcej jeśli nie mniej niż w obecnych dieslach. No chyba że się auto upala kręcąc bączki itd.