Carsik - nie rozbierałem ISa, ale wczoraj popatrzyłem na http://www.toyodiy.com/ i nie ma w nim żadnego rozdzielacza na L i P przewody są podłączone do wyjścia za dmuchawą, za którą siedzi nagrzewnica. Zapuściłem google (linki wyżej) i dostałem więcej niż jedną odpowiedź mówiącą o tym, że właśnie zapchane dojścia/wyjścia z nagrzewnicy mogą powodować takie zachowanie w IS. Dlatego się udzieliłem w temacie.carsik wrote:a wy dalej chcecie wyjmować nagrzewnicę. Od cholery roboty i efekt będzie żaden. Nagrzewnica jest jedna i całością powierzchni generuje ogrzewanie dla obu stref bez podziału. Zatem jeśli pasażer ma gorąco oznacza to, że coś się dzieje z rozdziałem tego powietrza a nie podgrzewaniem. Podejrzewałbym którąś zapadkę na wyjściu lub któryś z serwomotorów. ale nie nagrzewnicę, która jak widać swoją rolę spełnia.
Dygus - pewnie niewielu z użytkowników czyściło chociaż raz czujnik temperatury wewnątrz - najczęściej jest pod maleńką kratką pod stacyjką - ja miałem okazję to zrobić w każdym ze swoich leśków i zawsze były one na grubo oblepione kurzem i całym kilkuletnim syfem. W przypadku tego ISa jest tylko jeden czujnik na całą kabinę więc jego zabrudzenie wpływałoby moim zdaniem na caly system - czyli na obie strony albo ciepło albo zimno..
Co do wydłubywania nagrzewnicy - popatrzyłbym na schematy czy nie dałoby się sięgnąć do węży doprowadzających ciepły płyn spod maski - i tam podłączyłbym (o ile to byłoby łatwiejsze) wodę z jakiegoś węża i 'przelał' nagrzewnicę w odwrotnym kierunku (oczywiście regulatory od temperatury na max hot)..