[IS 200] Uszczelka pokrywy zaworów

blue
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200 Sport

Re: [IS 200] Uszczelka pokrywy zaworów

Post by blue »

Jestem świeżo po wymianie.
Trzeba zarezerwować sobie na spokojnie 2 godz. czasu. Jest sporo odkręcania.

Potrzebne narzędzia:
- klucz oczkowy 10
- klucz nasadowy (z małą przedłużką) 12
- klucz nasadowy 10
- śrubokręt płaski (po podważenia pokrywy)
- benzyna ekstrakcyjna
- opcjonalnie szczypce tapicerskie do rozłączania mocowań kostek

Odkręcamy obudowę filtra i osłony:
Image

Odkręcamy cewki, mocowania punktów masowych na pokrywie, mocowania wiązki (w tym mocowanie koło pompy wody) oraz wyjmujemy zawór VVTi. Dobrze też odpiąć wtyczki od 3 przednich wtryskiwaczy, żeby mocniej odsunąć wiązkę znad pokrywy:
Image

Najbardziej problematyczna śruba znajduje się z tyłu pokrywy - trzeba mieć zginany klucz oczkowy lub lepiej małą zginaną przedłużkę do nasadki.

Po odkręceniu zdejmujemy uszczelkę, odtłuszczamy miejsca gdzie będzie się znajdowała nowa benzyną ekstrakcyjną, zakładamy nową uszczelkę i skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności.
Nie ma potrzeby smarowania czegokolwiek silikonem. Oryginalna uszczelka jest bardzo szczelna (pod warunkiem dobrego oczyszczenia powierzchni przylegających).
Jeśli nie dysponujemy kluczem dynamometrycznym (oryginalnie powinno się dokręcać pokrywę momentem 15Nm), dokręcamy wszystkie śruby pokrywy "z wyczuciem" - nie wolno dociągać na siłę. Pokrywa ma przylegać równo we wszystkich miejscach, więc po przykręceniu wszystkich śrub należy jeszcze raz sprawdzić, czy poprzednio dokręcone się nie poluzowały.

TIP: dobrze jest sortować sobie śrubki z różnych miejsc podczas odkręcania - przyśpiesza to późniejsze składanie, bo nie trzeba się zastanawiać jaka długość gdzie pasuje.
DawGad
Lex Driver
Model Lexusa: IS200 >> GS430 mkIII

Post by DawGad »

Witam, dzisiaj zamowilem uszczelke pokrywy zaworow w ASO Toyoty, cena zaskakująca 76pln. Nawet zamiennik na allegro wychodzi dwa razy drozej. Moje pytanie, ile czasy trzeba poswiecic zeby ja wymienic samemu? Czy oprocz srub od tylu pokrywy sa jakies dodatkowe utrudnienia zwiazane z wymiana uszczelki? Czy warto przy okazji wyczyscic zawor VVTI, i jak to sie robi??
Last edited by DawGad on 20 Jan 2016, o 13:16, edited 2 times in total.
Image
kupiec1985
Lex Driver
Model Lexusa: IS200 SC

Post by kupiec1985 »

DawGad wrote:Witam, dzisiaj zamowilem uszczelke pokrywy zaworow w ASO Toyoty, cena zaskakująca 76pln. Nawet zamiennik na allegro wychodzi dwa razy drozej. Moje pytanie, ile czasy trzeba poswiecic zeby ja wymienic samemu? Czy oprocz srub od tylu pokrywy sa jakies dodatkowe utrudnienia zwiazane z wymiana uszczelki? Czy warto przy okazji wyczyscic zawor VVTI, i jak to sie robi??
co do zaworu VVTI czyści się filterek który wygląda jak małe sitko , można je wyczyścić w jakimś płynie z pędzelkiem lub przedmuchać sprężonym powietrzem, można tez kupić nowy nie jest drogi , poprzednik napisał że trzeba miec około 2h , uszczelka to nie głowica na spokojnie można robić , ważne aby dobrze wyczyścić i nic nie zostawić pod pokrywą , Dziwnę że w ASO Toyoty cena niższa niż w ASO na puławskiej za tą uszczelkę ...
blue
Lex Maniak

Post by blue »

Uszczelka pokrywy zaworów w ASO Lexusa to ok. 90 PLN. Filtr VVT-i 25 PLN. Filterek warto wymienić, bo nowy (nowa wersja) ma większą powierzchnię czynną i w związku z tym większy przepływ (więcej oleju do zaworu VVT-i).

Image
Lisek
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by Lisek »

Tylko uszczelka z allegro ma w komplecie jeszcze sześć uszczelek do otworów na świece. Cały komplet w ASO wyniósł mnie minimalnie więcej niż ten z allegro.
Cop_Robo
Lex user
Model Lexusa: IS200

Post by Cop_Robo »

blue wrote:Uszczelka pokrywy zaworów w ASO Lexusa to ok. 90 PLN. Filtr VVT-i 25 PLN. Filterek warto wymienić, bo nowy (nowa wersja) ma większą powierzchnię czynną i w związku z tym większy przepływ (więcej oleju do zaworu VVT-i).

Image
Miałem dzisiaj w rękach, szkoda że nie zobaczyłem Twojego posta :mda:
bulikcbr
Lex user
Model Lexusa: był IS 200 jest RX 400

Post by bulikcbr »

Cop_Robo wrote:
blue wrote:Uszczelka pokrywy zaworów w ASO Lexusa to ok. 90 PLN. Filtr VVT-i 25 PLN. Filterek warto wymienić, bo nowy (nowa wersja) ma większą powierzchnię czynną i w związku z tym większy przepływ (więcej oleju do zaworu VVT-i).

Image
Miałem dzisiaj w rękach, szkoda że nie zobaczyłem Twojego posta :mda:
możecie pokazać gdzie on dokładnie jest?
blue
Lex Maniak

Post by blue »

mikrus
Lex Driver
Model Lexusa: GS430 mkII

Post by mikrus »

są ogólnie jakieś objawy zawalonego filtra vvti? tak sobie myślę czy jak się nie zrobi cieplej zająć się takimi pierdołami. no i czy wymiana/czyszczenie jest faktycznie tak banalna jak na filmiku?
Pozdrawiam
Mikołaj
Zewus
Lex user
Model Lexusa: IS200

Post by Zewus »

Jest banalnie prosta, ponoć w ASO jest filterek po zmianach który mniej oporu stawia i kosztuje grosze. Lepiej wymienić na nowy
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”