Buczenie IS 220 D
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 220d
Re: Buczenie IS 220 D
A, i jeszcze tak apropo webasto. Jakiś rok temu nacisnąłem ten guziczek z lewej strony kierownicy od webasto, kontrolka na tym przycisku się zaświeciła i po chwili zaczął lecieć biały dymek z nawiewu w środku więc dałem spokój i więcej tego przycisku nie używałem, oprócz tego, że kilka dni temu nacisnąłem go jeszcze raz przez chwilę oczywiście znów zaświeciła się dioda w tym przycisku ale nie leciał żaden dymek - może zbyt krótko było naciśnięte. Kurcze poradźcie co z tym fantem robić. Pozdrawiam.
-
- Nowy lex user
Zauważyłem dzisiaj coś jeszcze - zrobiło się cieplej na zewnątrz i rano silnik buczał jak zwykle ale teraz tzn. przy temperaturze otoczenia ok. + 6 stopni jest o wiele ciszej chociaż do normalności jeszcze daleko.
-
- Nowy lex user
Hej, nikt nie ma pomysłu na to buczenie??
.

- eMeM
- Lex user
Tam masz podgrzewanie firmy eberspacher, a nie webasto. Ogrzewanie jest spalinowe a więc stąd biały dym. Jeśli było długo nieodpalane to normalne że kopci.
Co do buczenia to tak jak z pytaniem o słynne "check vsc" - powodów może być mnóstwo i można tu jedynie wróżyć.
Co do buczenia to tak jak z pytaniem o słynne "check vsc" - powodów może być mnóstwo i można tu jedynie wróżyć.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Lexus LS 400
rozwiązałeś problem z buczeniem ? co to było ?
-
- Nowy lex user
Rozwiązałem. U mnie była poluzowana rura która dostarcza powietrze z zewnątrz do filtra powietrza. Niezbyt dokładnie dolegała na połączeniu właśnie z filtrem powietrza (wygnieciona uszczelka z gąbki) więc póki co tymczasowo owinąłem (uszczelniłem) to połączenie dobrą taśmą i wszystko gra, jak ręką odjął. Pozdrawiam.
-
- Nowy lex user
Witam ponownie szanownych forumowiczów. Buczenie jest mniejsze ale niestety nie ucichło całkowicie. Zastanawiam się czy to nie jest sprawka filtra DPF albo turbiny. Turbina trochę na wysokich obrotach świszcze no i zauważyłem, że tłumik nie jest całkiem biały tylko troszkę okopcony. czyściłem również DPF i wydaje mi się, że po tym czyszczeniu właśnie delikatnie kopci więc albo spartaczona robota albo turbina. Jak by nie patrzeć buczy dalej i to właśnie teraz dopiero przy wyższych obrotach tak ok. 2800 w zwyz. Nie wiem co jest grane. Jak mieliście podobny przypadek to proszę o pomoc.
aha komp. nie wywala żadnego błędu silnik chodzi w miarę normalnie chociaż wydaje mi się, iż więcej pali niż przed buczeniem zwłaszcza w wysokich obrotach.
aha komp. nie wywala żadnego błędu silnik chodzi w miarę normalnie chociaż wydaje mi się, iż więcej pali niż przed buczeniem zwłaszcza w wysokich obrotach.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 200t
Jeżeli turbina pogwizduje przy wyższych obrotach to, albo nie jest odpowiednio wyważona bądź utratą wyważenia może być uszkodzenie przez ciało obce, polecam pojechać na diagnostykę turbiny, wtedy nie będziesz zgadywał, a będziesz miał napisane czarno na białym, co ją boli
Znalazłam ciekawy tekst, w którym jest to świetnie wyjaśnione. https://www.regeneracja-turbosprezarek. ... ierze-olej

Last edited by Lansia on 5 Feb 2019, o 10:56, edited 1 time in total.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: brak
Jeśli myślisz, że to DPF to tutaj https://www.filtry-dpf-fap.pl/aktualnos ... onstrukcji znajdziesz kilka ciekawych informacji na jego temat Napisz czy problem rozwiązany. Ciekawią mnie rezultaty