Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post by whero »

pss wrote: 16 Nov 2023, o 10:19
whero wrote: 15 Nov 2023, o 14:34
Nex wrote: 9 Nov 2023, o 21:48 Rozbawił mnie dziś serwisant bo zapytałem czy mogę przyjechać na serwis ze swoim olejem a on do mnie z tekstem ze mogę stracić gwarancje. :lol:

mówić mogą ~ po dostarczeniu wszystkich elementów zostawiłem w aso ~ 1100 brutto (jedyne uwagi to fakt iż nie wezmą odpowiedzialności za ewentualne zapocenia z zamiennika uszczelki korka spustu)

To nie oni decydują o gwarancji, a importer i mówić mogą różne rzeczy.
Toyota Motor Poland to ciężki kompan do rozmów, lejąc np. swój olej jak ASO to dopisze w uwagach to robią się schody.
Zachowaj sobie fakturę i kup go najlepiej od dystrybutora, bo przyda się "w rozmowach" z nimi :)

Tak samo mogą obalać wnioski gwarancyjne ASO jak ktoś sobie robi jakieś naprawy w nieautoryzowanym serwisie i powołuje się na słynną unijną pierdółkę.
Dział prawny mają na etacie ; )

wiem znam wszystko z tych rzeczy z pracy na codzień ;)

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Ghotti wrote: 15 Nov 2023, o 15:22 podrzucisz liste co kupic? jakbys miał wolną chwilę ... kiedyś pytałem to za 1l oleju w serwisie to prawie 5l premium można było kupić ...

w dowolnym lokalnym sklepie motoryzacyjnym spokojnie wszystko dobiorą (zamawiałem eneos’a X 0w16 ~ nie lubię motul’a), filtr kabinowy, oleju, powietrza silnikowy, podkładka pod korek spustu
lepson89
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350h F-Sport + Fuji

Post by lepson89 »

Hej, 
Za kilka dni odbieram Lexusa NX 350h. Chciałem zapytać na co zwrócić uwagę przy odbiorze auta? 
Obejrzałem kilka poradników na YT i jakiś zarys co sprawdzić podczas procedury odbioru auta mam.
Ale czy jest coś szczególnego co powinienem sprawdzić przy tym modelu? Czy komuś z forumowiczów trafiło się coś "nie tak" przy odbiorze?
Wszyscy zachwalają jakość obsługi w Lexusie ale auto to tylko rzecz więc wszystko biorę pod uwagę. 

Zastanawiam się również nad skorzystaniem z pomocy doradcy/rzeczoznawcy samochodowego, który 
sprawdzi lakier itd. Czy może ktoś korzystał z pomocy takiej osoby i może podzielić się opinią czy warto? 

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)
pss
Lex Driver
Model Lexusa: is200t

Post by pss »

ja to bym jeszcze mechanika przyprowadził i na stacje diagnostyczną pojechał ; )

Zwróć uwagę czy nigdzie nie ma widocznych rys i podobnych skaz materiałowych, odpal... jak odjedzie to będzie ok.
WK7532
Lex user
Model Lexusa: NX350h Omotenashi (bez Lux)

Post by WK7532 »

lepson89 wrote: 19 Nov 2023, o 20:34 Hej, 
Za kilka dni odbieram Lexusa NX 350h. Chciałem zapytać na co zwrócić uwagę przy odbiorze auta? 
Obejrzałem kilka poradników na YT i jakiś zarys co sprawdzić podczas procedury odbioru auta mam.
Ale czy jest coś szczególnego co powinienem sprawdzić przy tym modelu? Czy komuś z forumowiczów trafiło się coś "nie tak" przy odbiorze?
Wszyscy zachwalają jakość obsługi w Lexusie ale auto to tylko rzecz więc wszystko biorę pod uwagę. 

Zastanawiam się również nad skorzystaniem z pomocy doradcy/rzeczoznawcy samochodowego, który 
sprawdzi lakier itd. Czy może ktoś korzystał z pomocy takiej osoby i może podzielić się opinią czy warto? 

Po co sobie zawracać głowę i szukać problemów na siłę, wsiadaj do auta i ciesz się jazdą, masz trzy lata gwarancji, auta Tobie i tak nie wymienią tylko ew. naprawią , nawet jak coś byś znalazł, a to jest bardzo mało prawdopodobne bo w Lexusie jest jeszcze raz wszystko dokładnie sprawdzane na miejscu  w serwisie u dealera przed wydaniem Tobie auta;)

Plexus
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by Plexus »

WK7532 wrote: 19 Nov 2023, o 21:36
lepson89 wrote: 19 Nov 2023, o 20:34 Hej, 
[...] korzystał z pomocy takiej osoby i może podzielić się opinią czy warto? 

Po co sobie zawracać głowę i szukać problemów na siłę, wsiadaj do auta i ciesz się jazdą, masz trzy lata gwarancji, auta Tobie i tak nie wymienią tylko ew. naprawią , nawet jak coś byś znalazł, a to jest bardzo mało prawdopodobne bo w Lexusie jest jeszcze raz wszystko dokładnie sprawdzane na miejscu  w serwisie u dealera przed wydaniem Tobie auta;)

Zrób listę tego co prosiłeś/ ustaliłeś ponad standard: maty, gumy, lampki, gratisy, etc. Nie powinno, ale ktoś może zapomnieć. A reszta, to tak, jak koledzy piszą powyżej.
Szerokości!

NX350h Prestige | MY 2024
Klaudiusz
Lex Master

Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post by Klaudiusz »

U mnie na wydaniu nie bylo siatki pionowej. Doslali po pol roku i 8 telefonach do kierownika salonu. Lexus Żerań - nie polecam.

Nie mialem dogranego drugiego kompletu kół. Na szczescie mozna to zrobic samemu.

Sprawdz czy masz kamery 360 :) oraz czy dziala pamiec foteli itd.

Jaka wersja w ogole?
lepson89
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350h F-Sport + Fuji

Post by lepson89 »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi ;) Wersja F-Sport + Fuji
MDU
Lex user

Post by MDU »

5 L oleju Toyita 0w16 na allegro ok 200 płn  a w sklepie Toyoty 600 pln .
To podróbka  czy taka przebitka ? 
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Przebitka. Też kupię w grudniu graty na 3 przeglądy NX i niech leżą. Chyba tylko olej ma termin ważności. Nie widze sensu płacić 600-800 pln więcej za części ...
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Post Reply

Return to “Lexus NX”