Jakie żarówki lub żarniki (POMOC I OPINIE)
- scorpio102
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
Re: Jakie żarówki lub żarniki (POMOC I OPINIE)
Jakich zarnikow uzywacie u siebie w lexach zeby swiatlo bylo biale a nie zolte? Ja kupilem ostatnio do swojego OSRAM P32d-5 66440 i niestety ale jest to efekt inny niz oczekiwalem bo swiatlo jest zolte i wyglada to raczej jak zwykla zarowka na soczewce niz jak ksenon
-
- Lex user
- Model Lexusa: is
ja założyłem takie philips d2r 85126vic1 i jest fajne białe światło, polecam
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Według mnie ważniejsza jest dobra widoczność aniżeli kolor. Im bardziej niebieski/zimny biały kolor, tym widoczność jest gorsza. W dodatku wzrok się bardziej męczy.
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS
Najjaśniej świecą żarniki 4300k. 6000k mają już niebieski odcień i dają gorsze światło. Wszystko powyżej to już wiejski tuning i wkurzające niebieskie światło. Parę dni temu kupiłem do innego samochodu żarniki Bosma, mają promocję i za 2szt dałem niecałe 100zł. Podobno firma dużo lepsza niż typowe chińczyki, a jednocześnie połowę tańsza niż np. Philips.
IS250 2009 ->GS450H 2013
- scorpio102
- Lex user
D2r tez pasuja do lexa? Czym w takim ukladzie sie roznia od d4s poza cena?tomlex wrote:ja założyłem takie philips d2r 85126vic1 i jest fajne białe światło, polecam
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: -
d2r to są ksenony pod zwykły odbłyśnik, a nie soczewkę
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS300 GS300 mk3
Bosma spoko, sporo lepsze niż zwykły chińczyk, chociaz diagnosta na przeglądzie przy sprawdzaniu świateł dopatrzyl się od razu i mówił, że mimo wszystko między Bosma, a philips czy osram jest duża różnica na korzyść tych droższych jeśli chodzi o jakość światła, rozproszenie itd, ale i tak nie jest tak źle jakby mogło być
zresztą swojego czasu sprzedałem sporo bosmy do różnych aut i klienci zadowoleni.

-
- Lex user
- Model Lexusa: IS
Poczytajcie sobie jeszcze o żarówkach ksenonowych np D1S. Można je znaleźć zarówno w X-tremeVision, BlueVision Ultra od Philips. Mają je również w Osram, a chodzi konkretnie o model Xenarc.
Te pierwsze mają temp barwową na poziomie 4800K, a średni czas eksploatacji to około 2500h. Dają ładne, białe światło, a przy tym nie oślepiają kierowców nadjeżdżających z przeciwka.
Na blogu Nocar jest kilka artykułów poświęconych temu zagadnieniu.
Te pierwsze mają temp barwową na poziomie 4800K, a średni czas eksploatacji to około 2500h. Dają ładne, białe światło, a przy tym nie oślepiają kierowców nadjeżdżających z przeciwka.
Na blogu Nocar jest kilka artykułów poświęconych temu zagadnieniu.
Last edited by tekro on 26 Sep 2017, o 06:56, edited 1 time in total.
- scorpio102
- Lex user
A jakie zarniki polecacie do lamp na soczewce przystepne cenowo? Bo ja kupilem Xenarc Osram D4s i szczerze to z koloru swiatla nie jestem zadowolony bo jest zoltawe i wyglada jak zwykla zarowka w soczewce a co za tym idzie swiatlo jakie daje nie jest za jasne noca i jak na ksenony to widocznosc jest slaba a az tak tanie nie byly bo kosztowaly ok 140 zl za szt
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Światło tej barwy jest najbardziej przyjazne oku i choć pozornie świeci gorzej, oko ludzkie zdecydowanie lepiej widzi szczegóły w takim świetle. Pozorna jasność wydaje się niższa choć światłość w tej temp jest najwyższa.