Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by mcendrju »

odoja wrote: 14 Aug 2023, o 23:50
whero wrote: 14 Aug 2023, o 19:35
mcendrju wrote: 14 Aug 2023, o 17:03

No zgoda tutaj mi wyszedł https://www.mercedes-benz.pl/passengerc ... link_entry za 312k ale podstawowy silnik i niestety jak chce się wentylowane siedzenia to trzeba wybrać sztuczną skórę :( a reszta wyposażenia podobna, nie dobierałem bajerów, których nie ma w NX, w sumie to źle trochę powiedziałem na początku bo chodziło mi o GLC Coupe, a tam w zasadzie do ceny GLC trzeba dodać +40k za ścięty dach i nic więcej (podobny config tutaj https://www.mercedes-benz.pl/passengerc ... link_entry)

To z ciekawości jak duży rabat dostała mama w MB? Kolega dostał, ale to było jeszcze w zeszłym roku, na GLE AMG 53 za 620k ok 20k rabatu. Może coś ostatnio się poprawiło.

dodaj hud, burmester'a, aktywny tempomat, poduszki powietrzne z tyłu, jonizator (nx ma w standardzie), zdalne włączanie ogrzewania z telefonu .. i wychodzisz na 350+ ... za ile pewnie bez większego problemu kupujesz rx 350h w wersji omotenashi - oficjalny cennik na dzień dzisiejszy podaje 362 500 - dorzucisz rabat za posiadanego lex'a / grupę zawodową i płacisz tyle co za średnio wyposażone glc ;) ... no ale do glc można jeszcze dorzucić pneumatykę gdyby ktoś miał fantazję (i wtedy lex nie jest konkurencyjny wyposażeniowo) ;)

To za meśka GLC wyszło w praktycznie max konfiguracji z podstawowym silnikiem benzynowym (podobna moc do NX) 330 891 zł ( z fotelami Nappa, bez wentylacji ,ale generalnie znacznie droższymi niż z wentylacją..., z burmasterem,aktywnym tempomatem,ale bez jonizatora i poduszek,to wyjdzie kilka tysięcy więcej). To aktywne zawieszenie jest fajne (choć dla mnie super poprawy komfortu nie odczułem, a  skrętna oś to zbędny gadżet, który może okazać się kosztowny na przyszłość, także tego nie dodawałem.

https://www.mercedes-benz.pl/passengerc ... 7K/summary

A NX bez teammate 332 900 zł. Różnią się pierdołami w wyposażeniu. Kolor ładniejszy wybrałeś  ,ale takie felgi to już nie moja bajka ;). W sumie każde auto w tym segmencie ma podobną cenę, nie wiem czy Audi i BMw x3 nie będą nieco droższe. Wstępnie dostała 10k,ale zobaczymy jak dojdzie do finalizacji zamówienia. 

No wszystko zależy od polityki cenowej marki. Lexusy wcale w oficjalnych cennikach nie odstają od MB, BMW czy Audi, ale no w zasadzie każdy model w Lexusie ma hybrydę teraz i póki co dostajemy ten "rabat" 7,3% na wejściu co znacznie obniża już cenę. Do tego ewentualne rabaty u dealerów, albo oficjalne rabaty importera gdzie potrafią porządnie rabatować auto -> patrz RX 500h (albo np w zeszłym roku ostatni rzut RX gen IV, za 246k mam auto lepiej wyposażone niż doposażone hybrydowe Kie w tej cenie, już wtedy był to pułap bardzo średnio wyposażonego GLC/X3/Q5).
Wydaje się, że MB ma po prostu politykę stałej ceny i nieznaczne rabaty daje już sam dealer od swojej marży. Nie wiem jak dokładnie jest w BMW ale tak jak ktoś tutaj pisał, Audi też sporo daje w rabacie tylko, że ceny bazowe to lecą w kosmos jak się pakiety dodaje.
Inna sprawa, że wszystko kwestią gustu, ale jakbym miał wybierać C/D SUVa to raczej Lex albo MB, ewentualnie DS, BMW i Audi jest do bólu nudne, a do tego trzeba porządnie je napakietować by wyglądały jak w reklamach :D

Ciemną stroną Lexusów jest mimo wszystko ubogie wyposażenie. Brak pneumatyki w SUVach, masaże w zasadzie tylko w LS, raczkujące systemy infotaiment+chmura, idiotycznie dobrane wersje wyposażenia ipakiety gdzie czasem trzeba kupić full opcję by mieć doświetlanie zakrętów. Niemcy dają praktycznie nieograniczone możliwości konfiguracji ale trzeba mieć też nieograniczony budżet :D

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

pamiętam jak zamawiałem NX to u brokera goła x5 startowała od 220k a GLE od 240k teraz obydwa to 350k + za gołe wersje po rabatach ...
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

mcendrju wrote: 15 Aug 2023, o 11:49  
Na marginesie, zamawiałeś w tym roku w marcu. Odbiór miałeś mieć w sierpniu 2024 ,a jednak będzię w okolicach października?? Tak masz w stopce napisane. Coś mocno przyśpieszyli produkcje :) Czy w stopce masz jakieś fake newsy?? :D

mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

odoja wrote: 15 Aug 2023, o 21:39
mcendrju wrote: 15 Aug 2023, o 11:49

Na marginesie, zamawiałeś w tym roku w marcu. Odbiór miałeś mieć w sierpniu 2024 ,a jednak będzię w okolicach października?? Tak masz w stopce napisane. Coś mocno przyśpieszyli produkcje :) Czy w stopce masz jakieś fake newsy?? :D

Tak, przyspieszyli z produkcją mocno. Już tutaj były dywagacje, że może to przez spadek kursów Euro czy Dolara. Generalnie byłem na premierze LBX w Poznaniu i chciałem go zamówić by nie czekać na NXa. I podpytałem handlowca i się okazało, że jest w produkcji (potem dostałem e-mail ze statusem). Jeżeli to prawda, bo jeszcze podpytałem innych handlowców w salonie, to właśnie na Lexusy ogólnie teraz nie powinno się czekać dłużej niż rok ale bardziej 6-8msc.

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
AroO93
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by AroO93 »

Ghotti wrote: 15 Aug 2023, o 21:12 pamiętam jak zamawiałem NX to u brokera goła x5 startowała od 220k a GLE od 240k teraz obydwa to 350k + za gołe wersje po rabatach ...

Robisz wymianę na 450H lub RX ? Mój jest już w Polsce, ale zastanawiam się nad zmianą na 450H. 
Jak u Ciebie wrażenia z użytkowania 350H ? Ja mam chyba za ciężką nogę do niego. Ostatnio jak jeździłem w weekend 350H i 450H to różnica znaczna jeśli chodzi o dźwięk silnika w środku. 
Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

AroO93 wrote: 15 Aug 2023, o 23:35
Ghotti wrote: 15 Aug 2023, o 21:12 pamiętam jak zamawiałem NX to u brokera goła x5 startowała od 220k a GLE od 240k teraz obydwa to 350k + za gołe wersje po rabatach ...

Robisz wymianę na 450H lub RX ? Mój jest już w Polsce, ale zastanawiam się nad zmianą na 450H. 
Jak u Ciebie wrażenia z użytkowania 350H ? Ja mam chyba za ciężką nogę do niego. Ostatnio jak jeździłem w weekend 350H i 450H to różnica znaczna jeśli chodzi o dźwięk silnika w środku. 

z chęcią bym wymienił ze względu na 11kw na gruncie, głównie dlatego. ;) nogi nie mam ciężkiej jeżdżę głównie po 50k mieście także nie potrzebuje, aż takiej mocy aczkolwiek fajnie by było mieć :D chyba bliżej mi jednak do RX w niższej wersji 350h ;)

350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Ghotti wrote:
AroO93 wrote: 15 Aug 2023, o 23:35

z chęcią bym wymienił ze względu na 11kw na gruncie, głównie dlatego. ;) nogi nie mam ciężkiej jeżdżę głównie po 50k mieście także nie potrzebuje, aż takiej mocy aczkolwiek fajnie by było mieć :D chyba bliżej mi jednak do RX w niższej wersji 350h ;)

Sorry za offtop.

11kwp brzmi jak 70% :) nie lepiej bylo zrobic 10kwp?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

już się poprawiłem 9,99 kw ;)
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
gruby220
Nowy lex user

Post by gruby220 »

Witam ,dolaczylem do forum poniewaz rozwazam zakup NX 350h. Na szybko skonfigurowalem sobie sdamochod w wersji Prestige wraz z prawie wszystkimi dodtakami ktore bym chcial miec i teraz odnioslem oferowana cene samochodu do KIA Sorento w hybrydzie ,ktora wychodzi ok 50tys taniej za pelna opcje. Stad tez moje pytanie do forumowiczow czy ktos porownywal te dwa samochody ? Moze macie jakies doswiadczenia z uzytkowania badz testowania obu modeli?
Chetnie zapoznam sie w opiniami bo niewiem ku ktoremu modelowi sie bardzie sklaniac?

Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

gruby220 wrote:Witam ,dolaczylem do forum poniewaz rozwazam zakup NX 350h. Na szybko skonfigurowalem sobie sdamochod w wersji Prestige wraz z prawie wszystkimi dodtakami ktore bym chcial miec i teraz odnioslem oferowana cene samochodu do KIA Sorento w hybrydzie ,ktora wychodzi ok 50tys taniej za pelna opcje. Stad tez moje pytanie do forumowiczow czy ktos porownywal te dwa samochody ? Moze macie jakies doswiadczenia z uzytkowania badz testowania obu modeli?
Chetnie zapoznam sie w opiniami bo niewiem ku ktoremu modelowi sie bardzie sklaniac?

Sorento nie zamowisz. Na NXa dostaniesz minimum 10% rabatu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Post Reply

Return to “Lexus NX”