Zakup auta do 30 000
- ArtIS
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS 250 AWD
Zakup auta do 30 000
Kto nie jechał najnowszym Superbem niech zamilknie. Klasa premiom oddaje miejsce autom które kiedyś nie były z nią kojarzone. Marki które wyznaczały trend oszczędzają przez co auta nie są juz tak świetne jak kiedyś. BMW nie oferuje nic fajnego i wciąż podtrzymuje opinie dresowozu niezależnie od rocznika. Nowy superb natomiast zupełnie odcina sie od poprzedniej generacji, wyprzedzając audi A6
- Dawid0ss
- Lex Master
- Model Lexusa: Lexus GS450h mk3
Re: Zakup auta do 30 000
Jak niby Siuperb ma wyprzedzić A6, skoro obecnie to jedno i to samoArtIS wrote:Kto nie jechał najnowszym Superbem niech zamilknie. Klasa premiom oddaje miejsce autom które kiedyś nie były z nią kojarzone. Marki które wyznaczały trend oszczędzają przez co auta nie są juz tak świetne jak kiedyś. BMW nie oferuje nic fajnego i wciąż podtrzymuje opinie dresowozu niezależnie od rocznika. Nowy superb natomiast zupełnie odcina sie od poprzedniej generacji, wyprzedzając audi A6

-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Ostatnio widzialem jak seicento wyprzedzalo mercedesa 
A tak powaznie, to prosba o jakies konkrety pod jakim wzgledem superb wyprzedza konkurencje?

A tak powaznie, to prosba o jakies konkrety pod jakim wzgledem superb wyprzedza konkurencje?
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Civic 2.2
Jeszcze nie miałem okazji śmigać najnowszą , ale kolega po pierwszych jazdach mówił że jest duży przeskok pomiędzy 2 a 3. W tej ma dodatkowo skrzynie dsg , parkowanie automatyczne (nie wiem jak to się nazywa) skóry wentylowane i coś tam jeszcze. A ogólnie to chyba jedna z bogatszych wersji. Jakbym miał do wyboru bmw 5 np na 3 turbinach a skode superba w najmocniejszym dieslu to bym się nawet nie zastanawiał
Może i wyposażeniem jakoś to dorównuje , ale jest też coś takiego jak radość z jazdy.

https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
DSG jest dobre do momentu, do ktorego sie nie zepsuje albo zuzyje.
Nie jest to taka dlugowieczna skrzynia jak klasyczny hydraulik.
Nie jest to taka dlugowieczna skrzynia jak klasyczny hydraulik.
-
- Lex Master
Tak , ale jest naprawialna, to nie jest czarna magia już nawet dla mechaników w kraju kwitnącej cebuli 

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
Zakup auta do 30 000
Tyle, ze chyba tanio nie jest...
A niektóre modele domagają się troski co ok. 100k km...
A niektóre modele domagają się troski co ok. 100k km...
- ArtIS
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS 250 AWD
Zakup auta do 30 000
Ok temat superba i tak mnie nie dotyczy po prostu tak rzuciłem bo w porównaniu do audi ma w miarę normalna cenę.
Jechałem dzis Octavia 2,0 TDI. Zastanawia mnie tylko czy to ten złom-ropniak który był w Passerati...?
Jechałem dzis Octavia 2,0 TDI. Zastanawia mnie tylko czy to ten złom-ropniak który był w Passerati...?
-
- Lex Master
Jeszcze inny znajomy niebawem będzie miał na sprzedaż oktavie kombi 2 tą RS czy jakoś tak, 2.0 tdi 200+ koni po cipsie i chyba już bez dpfu. Jak coś to mogę popytać, z tym że jak dobrze pamiętam najpierw chce kupić rs6 a potem dopiero pchnąć oktawkę.
- dzida
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
2,0TDI na pompowtryskach był w Passacie, Jettcie, Golfie, Superbie, Octavii, Leonie, Exeo, A3, A4, A6, Outlanderze, Grandisie czy Dodge'u Caliber
Potem nastałą era wtrysku Common Rail ale kretyni z VAG zapomnieli o usunięciu wady pompy oleju i dopiero pod koniec 2009r została usunięta, więc jak ktoś pierniczy, że na 2,0TDI na CR takie świetne to się ździwi.
U nas w firmie były 2,0TDI na PD i Octavia RS 2,0TDI CR. 2 sztuki się zatarły, a silnik RSki zakończył żywot na autostradzie A4.
P.S.
Superb to fajne auto ale jak ktoś gatka w stylu lepszy od 5tki, czy A6, bo ma automatyczne parkowanie dla debili, którzy nie umieją tego zrobić to słaby argument za.
I druga uwaga to, że gatka, że BMW jest gorsze, bo ma 3 turbiny, w przypadku takiej wpadki jaką były TSI i TDI też nie jest na miejscu - tak się dziś robi auta przez ekosiów.
Kwestię stereotypów na bok (np dresowóz i cebulowóz).
A kwestia DSG to polecam się wczytać w jej konstrukcję i policzyć ile kosztuję - wymiana DWÓCH sprzęgieł, które się zuzywają i naprawa mechatroniki. Fajne jak nowe ale w używce nie za specjalne.
Potem nastałą era wtrysku Common Rail ale kretyni z VAG zapomnieli o usunięciu wady pompy oleju i dopiero pod koniec 2009r została usunięta, więc jak ktoś pierniczy, że na 2,0TDI na CR takie świetne to się ździwi.
U nas w firmie były 2,0TDI na PD i Octavia RS 2,0TDI CR. 2 sztuki się zatarły, a silnik RSki zakończył żywot na autostradzie A4.
P.S.
Superb to fajne auto ale jak ktoś gatka w stylu lepszy od 5tki, czy A6, bo ma automatyczne parkowanie dla debili, którzy nie umieją tego zrobić to słaby argument za.
I druga uwaga to, że gatka, że BMW jest gorsze, bo ma 3 turbiny, w przypadku takiej wpadki jaką były TSI i TDI też nie jest na miejscu - tak się dziś robi auta przez ekosiów.
Kwestię stereotypów na bok (np dresowóz i cebulowóz).
A kwestia DSG to polecam się wczytać w jej konstrukcję i policzyć ile kosztuję - wymiana DWÓCH sprzęgieł, które się zuzywają i naprawa mechatroniki. Fajne jak nowe ale w używce nie za specjalne.