[IS 200] jakie tarcze hamulcowe?
- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
Re: [IS 200] jakie tarcze hamulcowe?
Byłem ostatnio na ciekawym wyważaniu kół - wracałem z Katowic do domu i w okolicach Częstochowy dowiedziałem się przez CB, że na drodze prowadzącej do Tomyśla (?) jest firma, która zajmuje się doważaniem kół na samochodzie (to znam od lat i praktykuję - polecam). W warsztacie zaproponowano mi doważanie, o którym jeszcze nie słyszałem/widziałem. Maszyna ma roklę (kamienną/betonową) o którą opona trze w czasie wyważania i wykazywane jest bicie opony o podłoże. Max dopuszczalna wartość (pozwalająca w miarę jeździć) to 12kg. Zdecydowałem się na taką imprezę (250PLN) i po pomiarach okazało się, że - oryginalne felgi lexusa mają max bicie 0,05mm więc są idealnie proste za to opony (nokian z marca 2010) mają niezły rozrzut. Na jednym z kół 'bicie' wynosiło 2,5kg i po 2-3 krotnym obracaniu opony na feldze zeszli z tego do 1,5kg, za to pozostałe koła miały ponad 13kg (max 17kg). Mimo prawie 1,5h obracania opon, zamian między felgami udało się finalnie uzyskać 4,5kg, 6kg i 10kg (!).
Operację taką (wg właściciela firmy - dane wstawię jak przyniosę wizytówkę z samochodu) wykonuje się raz przy zakładaniu opon a potem tylko wyważa koła.
Po wyjechaniu na trasę okazało się, że warto było spędzić 2h w Częstochowie - bez względu na speed 90-230kmph nie ma absolutnie żadnych sygnałów z kół - cały czas auto toczy się gładko.
Polecam taką usługę.
Operację taką (wg właściciela firmy - dane wstawię jak przyniosę wizytówkę z samochodu) wykonuje się raz przy zakładaniu opon a potem tylko wyważa koła.
Po wyjechaniu na trasę okazało się, że warto było spędzić 2h w Częstochowie - bez względu na speed 90-230kmph nie ma absolutnie żadnych sygnałów z kół - cały czas auto toczy się gładko.
Polecam taką usługę.
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Zaciekawiło mnie tomaniek_ls400 wrote:Byłem ostatnio na ciekawym wyważaniu kół - wracałem z Katowic do domu i w okolicach Częstochowy dowiedziałem się przez CB, że na drodze prowadzącej do Tomyśla (?) jest firma, która zajmuje się doważaniem kół na samochodzie (to znam od lat i praktykuję - polecam). W warsztacie zaproponowano mi doważanie, o którym jeszcze nie słyszałem/widziałem. Maszyna ma roklę (kamienną/betonową) o którą opona trze w czasie wyważania i wykazywane jest bicie opony o podłoże. Max dopuszczalna wartość (pozwalająca w miarę jeździć) to 12kg. Zdecydowałem się na taką imprezę (250PLN) i po pomiarach okazało się, że - oryginalne felgi lexusa mają max bicie 0,05mm więc są idealnie proste za to opony (nokian z marca 2010) mają niezły rozrzut. Na jednym z kół 'bicie' wynosiło 2,5kg i po 2-3 krotnym obracaniu opony na feldze zeszli z tego do 1,5kg, za to pozostałe koła miały ponad 13kg (max 17kg). Mimo prawie 1,5h obracania opon, zamian między felgami udało się finalnie uzyskać 4,5kg, 6kg i 10kg (!).
Polecam taką usługę.

-
- Lex user
- Model Lexusa: is250
i mnie też. warto zapłacić raz i miec święty spokój na jakis czas...
jak szukac takich firm co robią tą techniką?

-
- Lex user
- Model Lexusa: is250
glupie pytanie:))) polecacie kogoś ze Stolicy albo okolic?
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Miałem podobne objawy bicia kierownicy podczas hamowania z wiekszych prędkości.Całą winę zrzucałem na tarcze hamulcowe,jednak teraz z ciekawości sprawdzę jak wypadnie hamowanie na innym komplecie kół z oponami zimowymi.Myślałem że tradycyjne wyważarki maja dosyć sporą czułość,jednak jest różnica w wyważeniu całej masy wirującej a nie tylko samych kół.
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Odnoszę wrażenie że zawias IS-a, układ kierowniczy i koła są strasznie czułe. Drobna nieprawidłowość i już jakieś wibracje, bicia itp. Czy tylko mnie się tak wydaje?

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS
Nie, nie tylko Tobie tak się wydaje. Ja też po założeniu nowych zimowych Uniroyali też odczuwam wibracje i bicie na kierownicy. NIewielkie bo niewielkie, ale jednak. Mariusz wrzuć ten namiar. Warto skorzystać.
Pozdr. JanB
Pozdr. JanB
Pozdrawiam
JanB
JanB
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
Temat rozmowy zszedł na bok hehe, ale się wypowiemmichalm320 wrote:Odnoszę wrażenie że zawias IS-a, układ kierowniczy i koła są strasznie czułe. Drobna nieprawidłowość i już jakieś wibracje, bicia itp. Czy tylko mnie się tak wydaje?
Dokładnie tak jest ale musi to być "wytrawny" i "czuły" kierowca bo dużo osób pewne stuki nie przeszkadzają i myślą że tak ma być.
MI się podoba że tak jest w lexusie bo przynajmniej wiesz kiedy jest coś nie tak no i lepiej się prowadzi. Bardzo podobny układ ma gt86 co is tylko że zawias trochę sztywniejszy w gt86
- kolunio
- Lex user
- Model Lexusa: is200
Witam
Odswieze temat bo przymierzam sie do wymiany tarcz hamulcowych z przodu....Powyzej 100km/h przy lekkim nacisnieciu hamulca wystepuja drgania na kierownicy wiec chuba sa skrzywione tarcze a szkoda bo wizualnie sa jak nowe....Zastanawiam sie nad trw df4182s lub moze ate lub brembo??? A moze sprobowac przetoczyc najpier to co jest i zobaczyc? MA ktos dobra oferte cenowa na tarcze do is 300?
:P
Odswieze temat bo przymierzam sie do wymiany tarcz hamulcowych z przodu....Powyzej 100km/h przy lekkim nacisnieciu hamulca wystepuja drgania na kierownicy wiec chuba sa skrzywione tarcze a szkoda bo wizualnie sa jak nowe....Zastanawiam sie nad trw df4182s lub moze ate lub brembo??? A moze sprobowac przetoczyc najpier to co jest i zobaczyc? MA ktos dobra oferte cenowa na tarcze do is 300?

- mihalltoyota
- Lex user
- Model Lexusa: Lexus IS200 sport
ja kupiłem w październiku tarcze trw i klocki trw (700zł wymieniałem sam w domu do tego zestaw naprawczy do zacisków 70zł) powiem szczerze nic złego się nie dzieje, ładnie hamuj,e tarcze dalej wyglądają jak nowe, tył dałem do toczenie i wymieniłem tylko w nich klocki. Jak na razie bomba. polecam