[IS 220] Usterki w IS 220d

Naprawa, usterki, porady, spostrzeżenia. Wszystko co dotyczy silników Diesla.
Post Reply
demo9000
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 220d

Re: [IS 220] Usterki w IS 220d

Post by demo9000 »

Witam.

Mój lexus ma 204 tys przebiegu i jeszcze nic sie nie zepsuło to co wyżej wymieniliście :) Nie wiem czy to model taki dobry, czy co. Jedna zasada: Wszystko robione w ASO i z dokładnością wymiany poszczególnych podzespołów co do kilometra :) Auto ciągle jeździ na Belgijskich autostradach, wiec zawieszenie jest w idealnym stanie. Ps. Skandal, że u nas Lexus żąda 100 zł za auto zastępcze i odgrzybianie klimatyzacji przy 200 tys (duży przegląd) kolejne 400 zł z napełnieniem :) Byłem w Polsce na Euro i akurat wypadł mi przegląd duży. Zadzwoniłem do "swojego salonu" tam oczywiscie auto zastepcze za darmo a klimatyzacje zrobili mi za free :) Pierwsze moje przekroczenie kilometrów co do wymiany oleju. Dzieki.
tkaczu7
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 220D

Post by tkaczu7 »

Witam, Niedawno kupiłem używanego 220d , który został kupiony w 2008 w salonie w Katowicach,serwisowany na czas tylko w ASO, przebieg 93000. Na początku jeździło się świetnie,ale od pewnego momentu martwi mnie dziwne szarpanie silnika jak zdejmę nogę z gazu lub chce przyspieszyć. Nie wiem co może być przyczyną. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem. W serwisie przy przeglądzie na 89000 nic nie stwierdzili.
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

takie szarpanie to objaw padającej dwumasy
trzęsie budą na wolnych obrotach??
KRYSPIN

Post by KRYSPIN »

Czy jeśli dodajesz lub ujmujesz gazu masz przy tym szarpnięciu także wyraźny skok wskazówki?

Na 99% ro dwumasa do wymiany
tkaczu7
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 220D

Post by tkaczu7 »

co do obrotów to dziwnie zachowuje się na zimnym silniku, wszedł na wyższe obroty i wydawał z siebie odgłosy jakby miał silnik z traktora, ale po pewnym czasie uspokoił się. Budą trochę trzęsło jak wrzucałem bieg jałowy, i czasami słyszę jakby jakieś piski. Zauważyłem lekkie wahania obrotomierza jak zmieniałem biegi. Raczej wszystko wskazuje na dwumase :/ a gwarancja skończyła się miesiąc temu :( :/ może uda mi się coś ponegocjowac z serwisem
klexus
Lex Master

Post by klexus »

są przypadki ze ten wynalazek wytrzyma 150tyś a są takie gdzie przy 40tyś się sypnie, wszystko zależy od stylu jazdy, dwumas jest bardzo wrażliwy na palenie sprzegła o co w dieslu nie trudno.
Powiedz ASO ze byłeś tym Is-em na wakacjach na Kamczatce a tam nie ma serwisów L tylko Kraza i Ziła, i właśnie wczoraj wróciłeś zdjęć nie masz bo niedziedź pożyczył aparat
Lex

Post by Lex »

tkaczu7 wrote:Raczej wszystko wskazuje na dwumase :/ a gwarancja skończyła się miesiąc temu :( :/ może uda mi się coś ponegocjowac z serwisem
ciekawe ile poleci kasy na dwumas ? daj znać jak to ogarniesz chyba że ktoś z forum zna przybliżone koszty takiej wymiany
janasek
Lex Master
Model Lexusa: SC 400

Post by janasek »

tkaczu7 wrote:Witam, Niedawno kupiłem używanego 220d , który został kupiony w 2008 w salonie w Katowicach,serwisowany na czas tylko w ASO, przebieg 93000. Na początku jeździło się świetnie,ale od pewnego momentu martwi mnie dziwne szarpanie silnika jak zdejmę nogę z gazu lub chce przyspieszyć. Nie wiem co może być przyczyną. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem. W serwisie przy przeglądzie na 89000 nic nie stwierdzili.
Jeżeli to dwumas, to jak się wejdzie pod auto na włączonym silniku to będzie słychać takie silne brzęczenie metaliczne.
Luxusem jadę... :)
klexus
Lex Master

Post by klexus »

http://www.kolo-dwumasowe-avanti.pl/kol ... us/IS.html

mają do wszystkich Lexusów dwumasy:P
Lex

Post by Lex »

klexus wrote:http://www.kolo-dwumasowe-avanti.pl/kol ... us/IS.html

mają do wszystkich Lexusów dwumasy:P
klex zaje....y link :ok: umieszcze tą stronkę w linkowni na pewno się przyda potrzebującym
Post Reply

Return to “Silniki wysokoprężne”