[lexus]Opony zimowe

Pytania oraz informacje ogólne związane z Przeniesieniem napędu
Post Reply
kolunio
Lex user
Model Lexusa: is200

Re: [lexus]Opony zimowe

Post by kolunio »

Witam
Zadam tutaj pytanko odnosnie kol ziowych
Czy felgi stalowe o rozmiarze 15' podejda spokojnie do is200?
Czy tez zdecydowanie lepiej szukac 16'?
Moze ktos jezdzi w zimie na 15 i jak to sie sprauje i wyglada? :)
Pozdr
stachulex
Lex Driver
Model Lexusa: gs 300 mk1

Post by stachulex »

kolunio wrote:Witam
Zadam tutaj pytanko odnosnie kol ziowych
Czy felgi stalowe o rozmiarze 15' podejda spokojnie do is200?
Czy tez zdecydowanie lepiej szukac 16'?
Moze ktos jezdzi w zimie na 15 i jak to sie sprauje i wyglada? :)
Pozdr
15 cali chyba ci nie wejdzie-zacisk bedzie wadzil o felge
Image
PRZEDNI NAPED JEST DLA DZIEWCZYNEK
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Oprócz samego rozmiaru felgi trzeba brać pod uwagę jej odsadzenie i wyprofilowanie wewnętrznej częsci.Miałem już takie niespodzianki że felga niby miała pasować,ale nie weszła bo ocierała powierzchnią boczną o zacisk.
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

odgrzebujac temat chcialbym poznac wasze zdanie na temat oponek zimowych do Lexusa gdyz napewno najpozniej w polowie sezonu bede musiał zacząć mysleć o nowym ogumieniu prosze o własze doswiadczenia szczególnie chodzi mo na śniegu gdyz to jest najwiekszy problem tylnego napedu
w lexie mialem juz 2 marki opon:
1.Dunlop m2 205/60 16 wg mnie nie nadaja sie do tylnego napedu bardzo dziwnie dupa mi latała nie wiem czy to wina bieznika czy rozmiaru opon po miesiącu wymienilem opona byla kierunkowa
2. Kleber krisalp HP 205/55 r16 udało mi sie kupic z bieznikiem 7mm super jazda na asymetrycznym biezniku do dzis ale widze ze bieznika juz mało i bede myslal w nowym roku pomyslec o nowych Polecam te oponki ale juz ich nie ma jest nowszy bieżnik kleber hp2 jest to opona kierunkowa nie mialem znia stycznosci a wpodobnej cene sa uniroyale fuldy i mozna by nokiany tez zakupic ale zadne nie sa asymetryczne jakie wy macie doswiadczenia z tylnym napedem i sniegiem
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Klebery mam w spadku po carinie wsadzone do avensisa i jeżdziło się w miarę dobrze,nawet po ośniezonej autostradzie dawała spokojnie rade.W zeszłym sezonie dokupiłem na tylną oś lexa nowe Nokiany i nie było żadnych problemów z wyjechaniem z kopnego śniegu czy też problemów z trakcją.
legato97
Administrator
Model Lexusa: GS300,GS430,RX400H, CT200H, GS300H

Post by legato97 »

Ja bede kupowal Goodride SW601, cena ok i opinie tez w miare, ktos na nich smigal?
hesus
Lex user
Model Lexusa: IS200

Post by hesus »

Mi sie w końcu udało felgi zakupić i teraz też stoje przed wyborem opon. pod uwagę biorę Fulda Kristall Montero 3, albo VREDESTEIN SNOWTRAC 3 - mysle ze w tym zakresie cenowym to dobry wybór i pewnie na któreś się zdecyduje.
Narf
Lex user
Model Lexusa: :)

Post by Narf »

carinus wrote:Oprócz samego rozmiaru felgi trzeba brać pod uwagę jej odsadzenie i wyprofilowanie wewnętrznej częsci.Miałem już takie niespodzianki że felga niby miała pasować,ale nie weszła bo ocierała powierzchnią boczną o zacisk.
nie weszla Ci felga stalowa?

Ja oczywiscie na zime polecam Nokiany WR G2
Maciej Loret
Lex user
Model Lexusa: brak

Post by Maciej Loret »

legato97 wrote:Ja bede kupowal Goodride SW601, cena ok i opinie tez w miare, ktos na nich smigal?
Nie warto dołożyć parę groszy do normalnych opon?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
www.loret.bydgoszcz.pl
lukas78
Lex Master
Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430

Post by lukas78 »

tomekb wrote:odgrzebujac temat chcialbym poznac wasze zdanie na temat oponek zimowych do Lexusa gdyz napewno najpozniej w polowie sezonu bede musiał zacząć mysleć o nowym ogumieniu prosze o własze doswiadczenia szczególnie chodzi mo na śniegu gdyz to jest najwiekszy problem tylnego napedu
w lexie mialem juz 2 marki opon:
1.Dunlop m2 205/60 16 wg mnie nie nadaja sie do tylnego napedu bardzo dziwnie dupa mi latała nie wiem czy to wina bieznika czy rozmiaru opon po miesiącu wymienilem opona byla kierunkowa
2. Kleber krisalp HP 205/55 r16 udało mi sie kupic z bieznikiem 7mm super jazda na asymetrycznym biezniku do dzis ale widze ze bieznika juz mało i bede myslal w nowym roku pomyslec o nowych Polecam te oponki ale juz ich nie ma jest nowszy bieżnik kleber hp2 jest to opona kierunkowa nie mialem znia stycznosci a wpodobnej cene sa uniroyale fuldy i mozna by nokiany tez zakupic ale zadne nie sa asymetryczne jakie wy macie doswiadczenia z tylnym napedem i sniegiem
Tomek ja w zeszłym sezonie zakupiłem nowe Kleberki krisalp hp2 195/60 R16 - z czystym sumieniem gorąco je polecam :ok: - auto klei się niesamowicie - chwilami zapominałem się, że zasuwam po śliskim śniegu, a nie po suchym asfalcie.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
Post Reply

Return to “Inne”