Silnik z ESa jest w Camry i z powodzeniem od 2017 jezdzi bez zadnych awarii. Nie ma wiec sie czego bac nadmiaru benzyny w oleju
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lexus ES model 2023
-
- Lex Master
- Model Lexusa: NX350h
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Re: Lexus ES model 2023
Właśnie wróciłem z trasy. Jednego dnia pokonałem ponad 800 kilometrów drogami ekspresowymi i autostradami. Jechałem cały czas z prędkością 130-140km/h z ustawionym tempomatem. Dzisiaj na polskich drogach było w miarę pusto, więc można było bez problemu jechać z takimi prędkościami. Wróciłem ze średnią 6,2L, a podróżowałem w 3 dorosłe osoby. Naprawdę ten samochód spała tak mało paliwa, że aż nie chce się wierzyć. Kolejna sprawa, to komfort jazdy. Po przejechaniu tyłu kilometrów nie czułem się zmęczony. Niestety musiałem robić krótkie przystanki, żeby się przewietrzyć, ponieważ nie mam wentylacji foteli. Szkoda, bo przy temperaturach zewnętrznych wynoszących ponad 30 stopni na skórzanych fotelach robi się nieprzyjemnie gorąco. Następnego ES muszę mieć koniecznie z wentylacją foteli przednich tak, jak mam w NX. Przebieg auta to 4300 kilometrów.
-
- Lex Driver
Przekroczyłem 5tys/km. W aucie nadal panuje cisza i nic nie skrzypi. Kilometrów będzie przybywać, ponieważ jadąc w trasę zawsze biorę ES. NX zrobiłem już 32tys/km. Niech sobie trochę odpocznie. Porównując obydwa modele zauważyłem, że klimatyzacja w ES jest bardziej wydajna i mrozi strasznie. Za to w NX aktywny tempomat działa lepiej.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is200t
Szczerze ? Co ma się hałasować i skrzypieć w aucie po 5 tyś ?
Mój IS po 100 tyś km nie skrzypi, nic nie hałasuje ... ; )
-
- Lex Master
Kolega jezdzil wczesniej Audipss wrote:Szczerze ? Co ma się hałasować i skrzypieć w aucie po 5 tyś ?

-
- Lex Driver
Przez ostatnich kilka lat jeździłem BMW serii 5, Audi A5, Audi A6, VW Golfem 8 i Skodą Octavią. Wszystkie auta były nowe oprócz BMW, które było kupione w salonie jako roczne. Najmniej problemów miałem z A5 (jeździłem tylko rok), bo tam tyko fotel skrzypiał. Po tylu latach jeżdżenia niemieckimi samochodami przesiadka na Lexusa nie była łatwą decyzją. Naprawdę jestem zszokowany tym, że z Lexusami jeżdżę do serwisu tylko na wymianę oleju. Wyjątkiem była w NX wymiana ładowarki indukcyjnej.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is200t
Kwestia szczęścia i wybrania wersji silnikowej, bo jednak silniki diesla są problematyczne ( lexus też miał problemy z dieslem którego wzięli kiedyś do IS'a z Toyoty - to było ich pierwsze i ostatnie auto z dieslem ).
Lexus też nie jest idealny, bo nie da się przy tej ilości elektroniki / czujników i dodatkowo braków w częściach na rynku gdzie na każdą głupotę się czeka.
Spasowanie wnętrza dobrze posprawdzać w miarę możliwości przy odbiorze... VW miał różne historie z oszczędnościami na materiałach, ale to już niestety czasy księgowych ; )
Lexus też nie jest idealny, bo nie da się przy tej ilości elektroniki / czujników i dodatkowo braków w częściach na rynku gdzie na każdą głupotę się czeka.
Spasowanie wnętrza dobrze posprawdzać w miarę możliwości przy odbiorze... VW miał różne historie z oszczędnościami na materiałach, ale to już niestety czasy księgowych ; )
-
- Lex user
- Model Lexusa: ES
Nic idealnego nie ma ale trzeba przyznać, że Japończycy do perfekcji dopracowują sprawdzone rzeczy/jednostki.
ps. Ostatnio potestowałem kilka razy AHS i jak narazie nikt nie mignął, że ich oślepiło. Szybko przycina obszar. Sama jasność - mam wrażenie, że jednak VAG lepiej wypada...
ps. Ostatnio potestowałem kilka razy AHS i jak narazie nikt nie mignął, że ich oślepiło. Szybko przycina obszar. Sama jasność - mam wrażenie, że jednak VAG lepiej wypada...
-
- Lex Master
NX i RX ma juz diodowe matrixy. I one wymiatają. Z tego co kojarze jako jedyne potrafia wyciac swuatlo dookola pojazdu. Czyli przed i nad autem swieci swuatlo. Bardzo zaawansowane. ES bodajze blade scan.settlerk wrote:Nic idealnego nie ma ale trzeba przyznać, że Japończycy do perfekcji dopracowują sprawdzone rzeczy/jednostki.
-
- Lex user
- Model Lexusa: ES
który RX? bo na stronie nadal napisane jest blade scan.NX i RX ma juz diodowe matrixy. I one wymiatają. Z tego co kojarze jako jedyne potrafia wyciac swuatlo dookola pojazdu. Czyli przed i nad autem swieci swuatlo. Bardzo zaawansowane. ES bodajze blade scan.